Šance na vyléčení rakoviny prostaty je téměř 100% — pokud je odhalena včas

Přidat na Seznam.cz

Karcinom prostaty patří u mužů mezi nejčastější nádorová onemocnění. Podle odhadů žije v současnosti se zhoubným nádorem prostaty 60 až 100 000 Čechů.

Spousta z nich o něm však vůbec neví. Nádor prostaty nebolí a ani se nijak neprojevuje. Proto je zásadní chodit na pravidelná preventivní vyšetření k praktickému lékaři nebo urologovi, kteří mohou nemoc včas odhalit, a to vyšetřením krve na zjištění hladiny PSA (prostatického specifického antigenu).

V počátečních stádiích rakoviny prostaty máte téměř stoprocentní šanci na úplné vyléčení

Pozitivní je, že v počáteční fázi je karcinom velmi dobře léčitelný. Jenže aby se na něj přišlo, je potřeba navštěvovat lékaře. Alarmující je, že za praktickým lékařem, který by pacientovi udělal krevní testy, v Česku pravidelně dochází jen každý druhý muž starší 55 let. Z vyšetření, které může zahrnovat i vyšetření konečníku, má mnoho mužů zbytečné obavy. Pokud je prostata v pořádku, je tento úkon téměř bezbolestný.

Karcinom prostaty nebolí a v počátečních stadiích se nijak neprojevuje. Zpozornět byste však měli, pokud se objeví problémy při močení, potíže s erekcí a ejakulací nebo pokud objevíte v moči či ve spermatu krev. I když se u vás tyto problémy objeví, nemusí se jednat o rakovinu prostaty, ale je potřeba zjistit důvody těchto potíží.

Díky rozvoji vyšetření lékaři dovedou odhalit i nádory, které by dříve zůstaly nepovšimnuty. V Česku si tuto diagnózu každý rok vyslechne téměř 8 000 nových pacientů. Pokud patříte mezi ně, zachovejte chladnou hlavu a začněte si shánět co nejvíce informací o možnostech léčby.

Kdo je ohrožen

Ačkoliv zatím není prokázáno, co vede k rozvoji rakoviny prostaty, lékaři pozorují, že nejohroženější jsou muži starší 50 let, kteří by měli absolvovat urologické vyšetření nejméně jednou za dva roky, šedesátníci by si měli nechat vyšetřit prostatu každý rok. Navštívit lékaře byste měli každý rok i v případě, když je karcinom prostaty diagnostikován některému z mužů ve vaší rodině.

Šetrná léčba protonem

Protonové centrum v Praze nabízí léčbu rakoviny prostaty protonovým zářením, které dokáže cílit přesně do míst, která je potřeba ozářit, a proto je šetrné k okolním zdravým tkáním.

Do Protonového centra míří každoročně mnoho pacientů s různými diagnózami. Kromě pojišťovnami hrazené protonové léčby nabízí Protonové centrum vybraná diagnostická vyšetření a další zdravotní služby hrazené ze zdravotního pojištění.

Objednat se na bezplatné vstupní vyšetření do Protonového centra může každý pacient z celé ČR. Není potřeba doporučení od lékaře, pouze výsledek PSA a biopsie. Svůj stav a léčbu budete následně v Protonovém centru konzultovat s lékařem, který pečlivě prostuduje vaše zdravotní dokumenty a posoudí, zda je pro vás protonová léčba vhodná.

Každému pacientovi je hned po prvním kontaktu přidělen osobní koordinátor. Ten plánuje schůzky s lékařem, termíny vyšetření i léčby. Na osobního koordinátora se může pacient obrátit kdykoliv s jakýmkoliv dotazem či potíží.

„Dokázali jsme najít řešení, oproti jiným léčebným metodám, umožňující mužům po léčbě časného stadia rakoviny prostaty, aby netrpěli impotencí, inkontinencí a aby zůstali zdraví. Reprezentují nás inovace, výsledky, zkušenosti a lidský přístup. Našim pacientům chceme poskytovat dokonalý servis na světové úrovni,“ říká Jiří Kubeš, vedoucí lékař pro léčbu karcinomu prostaty. U nízce rizikových karcinomů prostaty léčba trvá pouhých pět pracovních dní, kdy se na ozařování chodí každý druhý den. V případě pokročilejších stadií léčba trvá 21 dní.