Herectví není sranda, i když to tak možná vypadá, a abyste se dostali mezi ty nejlepší, musíte kvůli tomu často ukázat velkou dávku hereckého nadšení. Jak to vypadá? Že do své role bez mrknutí oka ”dorostete”. Ostatně kritici a diváci to považují za skutečné herectví, najednou vás všichni začnou brát vážně, protože jste ukázali, že byste pro tu roli třeba i zemřeli. To je ta vášeň, jaká se na plátně očekává a že z toho máte doživotní následky, to je zanedbatelný vedlejší detail.

Nahoru a dolů

Christian Bale, ten fešák, jehož břišáky v Americkém psychu (2000) vás pronásledují dodnes, si s váhou pošpásoval hned několikrát. Pro roli ve filmu Mechanik (2004) potřeboval vypadat jako někdo, kdo už se rok nevyspal. Nasadil dietu, při níž zhubnul 25 kilogramů za čtyři měsíce. To je odhodlání, panečku! Jedl jenom jablka, pil kafe a kouřil. Jen půl roku po natáčení zase potřeboval rychle přibrat na Batman začíná (2005). Po tom režimu nabral 45 kilo vcelku rychle, ale přiznal, že cítil obrovské vyčerpání. Navíc to přepísknul, takže část nové váhy musel do trikotu zase ještě shodit. Zase! Od té doby se zapřísahal, že už se do extrémních tělesných proměn pouštět nebude, ale asi brzo zapomněl, jak špatně mu bylo.

Zdroj: Youtube

Už v roce 2010 do filmu Fighter opět rapidně zhubnul, aby mohl hrát boxera závislého na drogách a na Špinavý trik (2013) se už zase ládoval koblihama. Jedl úplně cokoliv, co mu přišlo pod ruku. Z 83 kilogramů to vytáhnul na 103. Po všech těch výkyvech jeho tělo odmítalo spolupracovat, tři roky shazoval na původní váhu, pral se s cholesterolem a se srdcem má problémy dodnes.

Trosečník na trosky

Tom Hanks je oblíbený americký herec, vždyť to je Forrest Gump! Pro roli ve filmu Velké vítězství (1992) přibral 13 kg. Do Filadelfie (1993) 15 kg zhubnul, a když točil jeho slavného Trosečníka (2000), ze 102 kilogramů to srazil na 77, aby bylo znát, že se na pustém ostrově necpal řízkama. Smrtelná váha to není, ale byl to další hubnoucí/nabírací extrém jeho kariéry. A co mu později řekl doktor? Gratuluji Tome, jste hrdým majitelem cukrovky druhého typu.

Ono jim to jednou nestačí

Viděli jste válečný film Odvaha pod palbou (1996)? Měli byste, Matt Damon kvůli němu shodil 24 kilo. Denně běhal jako o život a omezil příjem kalorií. Poškodil si srdeční sval. Jared Leto, ten jednou hrál závisláka na heroinu v Requiem za sen (2000), poměrně rychle shodil 11 kg. Výsledek byl kromě nezapomenutelné role rozvinutá porucha příjmu potravy. Jak film pokračoval, nejen Harrymu Goldfarbovi, ale i Jaredovi bylo čím dál hůř. Za pár let se zase vypapal (Zavraždění Johna Lennona, 2007), nabral 27 kg a vypověděl, že se vyloženě cpal a nutil do jídla. Kvůli váze měl vážné problémy s chůzí a extrémní bolesti nohou, rozjela se u něj dna, po většinu natáčení byl upoután na invalidní vozík. Trvalo mu asi rok, než se dostal do stavu, který označil jako ”napůl normálně”. Tehdy tvrdil, že už to nikdy neudělá. Ale co se nestalo, rok 2013 a Klub poslední naděje. Vsadil na hladovku, shodil 20 kg a z metabolické poruchy se nevzpamatoval dodnes. Stejně si znovu pohrál s váhou do filmu The Little Things (2021).

Ženy to taky nemají jednoduché

Ženy v Hollywoodu, ty musejí své odhodlání pro roli dokazovat snad ještě víc. Už tak hubená Natalie Portman shodila jako balerína 9 kg. Černá labuť (2010) jí sice přinesla Oscara, ale v podstatě podle režiséra Darrena Aronofskyho žila jenom o mrkvi a mandlích. Bylo to pro herečku náročné psychicky i fyzicky. „Byly noci, kdy jsem si myslela, že umřu,” prohlásila Natalie. Ani její kolegyně Mila Kunis neodešla z filmu bez následků. Od té doby, co zhubla na 43 kg, její tělo už nikdy nebylo stejné jako dřív, postěžovala si v jednom rozhovoru dva roky po natáčení. Když opětovně přibrala na zdravou váhu, vrátilo se jí to do jiných partií. Do zadku a do břicha.

Anne Hathaway zhubla 11 kilogramů, aby mohla hrát Fantine, prostitutku umírající na tuberkulózu ve filmu Bídníci z roku 2012. Prakticky polovinu z toho shodila během natáčení, denně snědla jen dva malé čtverečky sušené ovesné kaše. Potřebovala vypadat jako smrt a na umření jí opravdu bylo. Po natáčení měla problém s návratem do života.

Charlize Theron do filmu Tully (2018) měla opačný problém. Nabrala 22 kilogramů a skončila s depresí, následný rok a půl to shazovala, a ještě to za to možná ani nestálo. Jeden z fanoušků prohlásil, že bylo trestuhodné ji kvůli takové frašce nutit k tak extrémnímu nárůstu váhy.

Zdroj: iGlanc.cz, Young Tango, Business Insider

Související články