Je alarmující, jak v Česku raketovým tempem přibývá dětí s nadváhou nebo obezitou. Podle posledních dat z roku 2021 ze studie praktických lékařů pro děti a dorost žije v Česku přes 16 % dětí s obezitou, nadváhou trpí bezmála 10 % dětí. V roce 2016 se přitom obezita týkala jenom deseti procent. „Přestože nemáme aktuálnější data, nemyslím si, že by nárůst obezity u dětí v posledních dvou letech zpomalil, spíše naopak. To je velký problém, protože neplatí, že by děti v pubertě z tloušťky ‚vyrostly‘. Kdo je obézní v dětství, většinou zůstává i v dospělosti,“ říká MUDr. Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti ČLS JEP.

Špatně nastavené stravovací a pohybové návyky spolu se snadno dostupným nekvalitním jídlem, to je vůbec největší překážka, která brání jedincům vypořádat se s kily navíc. Nelze však po dětech chtít, ať se s tím nějak poperou samy. Kázat jim o zdravém jídle a pohybu, když rodič nepůjde příkladem. Změnou musí projít celá rodina.

Zdravotní problémy a šikana

Tlusté děti to mají obecně těžší. Stávají se často terčem spolužáků, kteří je šikanují, mají z nich srandu a vymýšlí jim hanlivé přezdívky, na které už nezapomenou do konce života. Obezita může být velkým zdrojem stresu a úzkosti i pro dospělého, natož pro křehkou dětskou duši. Šikana založená na tělesné hmotnosti je jedna z nejčastějších. Pak je tu zdravotní stránka. Obezita s sebou nese řadu zdravotních rizik do budoucna. „S obezitou u dětí se bohužel setkáváme již v batolecím věku. Pacientům se tak již od dětství zvyšuje riziko vzniku nemocí, jako je diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, nádorová onemocnění nebo nemoci pohybového aparátu. Obezita může přivodit také hormonální poruchy nebo psychické potíže,“ říká MUDr. Ilona Hülleová. Chcete mít zdravé a šťastné dítě? Jednejte.

Problém začíná v rodině

Nelze dítěti říct: musíš, zhubnout, neměl by ses tolik cpát, nepij tu limonádu, dej si vodu, když my, jako rodič, dál budeme všechny ty nezdravé věci domů pořizovat a skoro až provokativně je před dítětem konzumovat, zatímco jemu je zakazujeme. Rodič by přece měl být moudřejší a vědět, co je pro rodinu nejlepší. Je jeho povinností jít příkladem. Řada dětí podléhá svým zažitým zlozvykům, které se často naučily právě od dospělých, například jedí nepravidelně a na jídlo se nesoustředí, koukají u něj na televizi, listují na sítích, anebo jedí, protože se nudí.

Vytvořte zdravé prostředí

Už je vám asi tak trochu jasné, že základem by mělo být zdravé prostředí, které vede ke zdravějším návykům. Nekupovat všechny ty potraviny a nápoje, o nichž se ví, že nejsou zdravé a tloustne se po nich. Místo toho začlenit do stravy hodně ovoce a zeleniny, udělat jídlo pestré. Pomůže, když si budete jako rodina jídla plánovat, pak vás hlad a chutě nezaskočí nepřipravené, zaměřit se na zdravější svačiny do školy. Sedněte si s dítětem a sepište, co mu chutná a je to zároveň dobré pro jeho vývoj. Nepodceňujte význam snídaně, která nastartuje metabolismus a dostatečně zasytí, ne jenom zaplácne žaludek.

Vyhraňte si čas na společné aktivity, hýbejte se. Bude to zdravé i pro vás. Možná také máte pár kilo navíc, co chcete shodit. Pohyb vám pomůže a celá rodina se bude cítit lépe. Plánujte společné výlety do přírody, choďte na procházky, objevujte. Je toho tolik, co se dá venku podnikat.

Vzájemně se vzdělávejte

Vysvětlete dětem, proč je důležité jíst zdravě a mít dostatek pohybu. Když dítě nebude vědět, co a proč dělá, jak životní styl ovlivňuje jeho tělo a pohodu, nebude mít dostatek důvodů se snažit samo od sebe. Pokud nevíte, jak na to, můžete společně navštívit rodinné kurzy, které dětem i rodičům pomáhají nastavit zdravý životní styl. „Dětem se věnujeme po stránce výživy, pohybu a psychiky. Učíme je například, jak si nastavit správný jídelní a pohybový režim, které potraviny jsou vhodné a které je potřeba omezit, přičemž žádné potraviny nezakazujeme. Také je motivujeme k pohybu a společně k němu hledáme cestu. V oblasti psychiky se například snažíme rozluštit podněty, které vedou děti k přejídání či k nadměrné konzumaci sladkostí, a učíme je, jak jim nepodlehnout,“ popisuje Mgr. Lenka Štěchová, pedagožka a lektorka společnosti bojující proti obezitě.

Nechte si pomoct, nemusíte na to být sami

„Často se setkáváme s tím, že rodiče sice ví, co je správné – tedy ve zkratce lépe jíst a více se hýbat – ale bojují s převedením těchto pravidel do praxe. Snažíme se jim pomoci s přenastavením fungování jejich domácnosti do zdravější podoby,“ vysvětluje PhDr. Málková, psycholožka a zakladatelka organizace, která bojuje proti obezitě.

Zároveň zdůrazňuje, jak je zásadní, aby se do změny zapojili i rodiče. „Terapie obezity u dětí se neobejde bez spolupráce rodičů. Největším kamenem úrazu je to, že rodiče dětí s obezitou jsou většinou také ‚nadměrní‘, takže to nevidí jako problém. Rodič je pro potomka vzorem, a když nedělá nic sám se sebou, tak to nedělá ani dítě. Proto je vždy potřeba pracovat i s rodiči a příbuznými, kteří s dětmi žijí,“ doplňuje PhDr. Iva Málková, podle níž je hlavní příčinou nárůstu obezity u dětí hlavně nedostatek pohybu a  široká dostupnost potravin a nápojů s vysokým obsahem kalorií.

Zdroj: iGlanc.cz, PhDr. Iva Málková, psycholožka a zakladatelka organizace STOB, Mgr. Lenka Štěchová, pedagožka a lektorka společnosti STOB, MUDr. Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti ČLS JEP, MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR

Související články