Hlavní obsah

Akcie ČEZ se stahovat nebudou. Naopak bych privatizoval, navrhuje šéf burzy

Petr Koblic, ředitel pražské burzy, v rozhovoru v pořadu Agenda.Video: Jiří Nádoba, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát komunikuje jasně, akcie ČEZ u nás zůstanou a stahovat se nebudou, ten nápad je nadobro pohřbený, věří šéf pražské burzy Petr Koblic. Naopak by radil další porci akcií zprivatizovat.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Úvahy o stažení akcií ČEZ – nejdůležitějšího titulu pražské burzy – jsou podle jejího šéfa mrtvé a nikdo se jimi už ve vládě nezabývá.

„Za poslední půlrok je úplně jasná komunikace, že akcie ČEZ stát stáhnout nechce. Myslím, že ta story je úplně over. ČEZ prostě na pražské burze zůstane,“ říká šéf pražské burzy Petr Koblic v rozhovoru v pořadu Agenda pro SZ Byznys k vládní debatě o transformaci zdejší energetiky.

Plán na zestátnění elektráren vyhlásil premiér Petr Fiala v létě 2022 v reakci na stoupající ceny energií. Poté od tohoto záměru postupně couval, loni v září už mluvil obecně jen o tom, že státu stačí kontrola nad energetickou infrastrukturou.

Znovu se o zestátnění začalo mluvit letos v souvislosti s rozšířením jaderného tendru. Výkup svých podílů požadují někteří minoritní akcionáři ČEZ tak, aby je stát coby 70procentní vlastník nevtahoval do rizika dlouhodobých a nejistých investic do nových reaktorů. Tuto variantu v lednu zmínil v debatě s občany ministr vnitra Vít Rakušan, vzápětí ale svůj výrok dementoval.

Fiala před dvěma týdny pro Český rozhlas prohlásil, že stavbu jádra by stát a ČEZ mohly být schopny řešit i „na stávajícím půdorysu“. Současně vláda minulý měsíc odpískala rok chystanou novelu zákona přezdívanou lex ČEZ, která byla původně sepsána kvůli tomu, aby ovládnutí minoritního podílu ČEZ bylo snazší.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Zdrženlivě se k výkupu ČEZ staví i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Nemám dostatek argumentů pro to, abych řekl, že to je dobrá cesta,“ uvedl minulý týden v rozhovoru pro SZ Byznys. „Nevidím klady, které by převyšovaly zápory,“ dodal Stanjura.

Podle Koblice by stažení ČEZ mělo na burzu zničující dopad. Zmínky o tom vyplašily i některé potenciální uchazeče, kteří by mohli seznam veřejně obchodovaných společností rozšířit. „Skutečně to někteří vnímali tak, že vláda chce zlikvidovat kapitálový trh,“ uvádí k úvahám o stažení ČEZ Koblic.

Jako možnost, jak „zlomit tu negativní náladu“, by Koblic naopak doporučoval část státních akcií na burze prodat, případně dát do částečné privatizace jiné státní podniky, jako je Letiště Praha nebo Budvar. Nic takového ale vláda nemá v úmyslu.

Zájem o vstup na burzu je podle jejího šéfa letos utlumen nejistými ekonomickými vyhlídkami v Evropě a globální politickou nejistotou. Na hlavní burzovní trh by mohly přestoupit některé další firmy, s jejichž akciemi se nyní obchoduje na trzích vedlejších, tak jako to v posledních dvou měsících provedly společnosti Gevorkyan a Primoco.

Jinak jsou ale vážných zájemců o vstup „maximálně jednotky“, prohlásil Koblic v rozhovoru. Kapitálový trh by podle něj podpořilo odblokování svazujících pravidel pro investice penzijních fondů, případně daňová osvobození pro dlouhodobé investice.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované