Nastavení cookies

Akademie designu ČR vyhlásila Finalisty cen Czech Grand Design 2023

01.03.2024 16:42|příspěvkové organizace

Široké nominace osmnáctého ročníku cen Czech Grand Design byly zúženy na trojice finalistů, kteří mají šanci získat ocenění za nejlepší počin v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace. Jména 24 designérů, studií a firem vyhlásili zástupci Akademie designu České republiky a členové Přípravného výboru Czech Grand Design v Uměleckoprůmyslovém muzeu při Moravské galerii v Brně.

 

Po boku vyhlášení finalistů byla slavnostně zahájena výstava Out of the Blue loňských Grand designérů Terezie Lexové a Štěpána Smetany. Kreativní galavečer k vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč obory – Grand designéra/ky 2023 – proběhne ve Stavovském divadle v neděli 3. března 2024 od 20 hodin.

 

Finalisty cen Czech Grand Design vybrala Akademie designu ČR, složená z 62 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu. Široké nominace zúžilo hlasování odborných porot v čele s předsedy. Vyhlášení finalistů se již podruhé odehrálo v Brně, a to u příležitosti otevření výstavy Out of the Blue loňských Grand designérů, dua Lexová&Smetana,  která bude k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu do 26. ledna 2025. Terezie Lexová a Štěpán Smetana přebrali pomyslný štafetový kolík od dua Vrtiška & Žák. Letos tak již potřetí patří prostor v Uměleckoprůmyslovém muzeu výstavě absolutních vítězů cen Czech Grand Design. „Spektakulární instalace představuje jakési topografické schéma designu tvořené dvěma krajinami – svobodným prostorem nadnášeným fantazií na jedné straně a uzemněným prostorem ohraničeným možnostmi reality na straně druhé. Symbolicky tak demonstruje napínavou dualitu, která proměňuje tvorbu designéra ve vzrušující dobrodružství, popsala výstavu její kurátorka a členka Akademie designu ČR a odborných porot pro kategorií Designér/ka roku a Výrobce roku Michaela Kádnerová a dodala: „Letošní ceny Czech Grand Design přinášejí v mnohém osvěžení i potvrzení kvality, ale také naději ve skupině nastupujících designérů, kde se překvapivě silně prosazují ženy. Bude to souboj vyrovnaných sil, příjemněoprávněných ambicí, ale především kvalitního českého designu. Tentokrát nebude jednoduché najít jen jednoho vítěze na kategorii.

 

V kategorii Designér/ka roku – Ceně Ministerstva kultury České republiky porotu nejvíce zaujalo míchání řemeslných detailů a ničím nesvázané vnější tvarové poetiky Jiřího Krejčiříka, dále zhoštění se role uměleckého ředitele ve sklárně Moser, k němuž designér Jan Plecháč přistoupil s pokorou k tradici firmy a k materiálu skla, s respektem k řemeslu a se smyslem pro originální design a nakonec nebojácný přístup, ruční práce a experimentování Tadeáše Podrackého.

 

Cenu Módního designéra/ky roku má šanci obdržet Boris Kráľ za nadčasovou a elegantní kolekci Salon de Nuit a róbu pro Danielu Kolářovou, designérské duo LAFORMELA (Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová), které se vyznačuje konzistencí, moderními a rafinovaně grafickými oděvy a nakonec i nová značka JAN SOCIÉTÉ designéra a průkopníka na poli české módy Jana Černého. Na titul Designéra/ky šperku roku aspiruje nový talent evropské scény Klára Marie Bliss s kolekcí Banshee, etablovaná šperkařka Janja Prokić s kolekcí Orin věnovanou symbolu hada a klenotník Zdeněk Vacek s kolekcí Silver Gen 925, která umně kombinuje precizní ruční práci s digitálním 3D navrhováním.

 

V kategorii Grafický/á designér/ka roku se bude rozhodovat mezi vizuálním stylem pro Státní tiskárnu cenin, za nímž stojí studio 20YY Designers (Petr Bosák, Robert Jansa, Adam Macháček), znělkou pro konferenci Mouvo 2023, jejiž autorem je studio Oficina (Marek Cimbálník, Jan Netušil) a pracovními sešity a interaktivní učebnicí pro základní školy Vividbooks od designéra Vítka Škopa, které propojují fyzický a online svět a žákům přináší vzdělávání hrou. Mezi finalisty titulu Fotograf/ka roku se umístilo duo SHOTBY.US (Lenka Glisníková a Karolína Matušková) pro své jedinečné hýření kreativními nápady, hravost a bohaté zkušenosti z postprodukce, Jakub Straka – talentovaný grafický designér, který se sice začal věnovat fotografii relativně nedávno, ale okamžitě na sebe upoutal pozornost a světově uznávaná fotografka Marie Tomanová, která pracuje pro prestižní česká i zahraniční média, ale také komerční subjekty jako například platformu Instagram. Odbornou porotu kategorie Ilustrátor/ka roku nejvíce oslovily ilustrace Davida Böhma, které připravil pro knihu Teď. Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí (Labyrint), kresby Lucie Lučanské, které v sobě snoubí určitou syrovost se zvláštní, místy až naivní, křehkou citlivostí a nakonec nápadité ilustrace pro dětskou literaturu Magdaleny Rutové, které jsou dle poroty netuctové, živé i sebevědomé, a přitom srozumitelné jak dětskému, tak dospělému publiku.

 

Titul Výrobce roku může obdržet výrobce sanitární techniky Alca, který prošel úspěšným rebrandingem a na loňském Designbloku uvedl kolekci minimalistických splachovadel Dot.Dot. a Linka ve spolupráci s designérkou Lucií Koldovou, dále tradiční sklárna Moser, která prochází kreativní metamorfózou a omlazením pod taktovkou designéra Jana Plecháče a titul z roku 2017 se pokusí obhájit také sklárna Rückl s odvážnou kolekcí váz HERO•INE podle návrhu designérky Kateřiny Handlové.

 

V kategorii Objev roku, jejíž cílem je upozornit na čerstvé nápady, nová designérská uskupení i mladé talenty, letos debutují designérka Františka Benčaťová s projektem experimentálního zpracování žakárových tkanin Basket-like, basket-what, basket-why…, mladý výrobce nábytku BUDU partnerů Anny a Adama Antošových za modulární policový systém a v neposlední řadě originální stavebnice TOTEMO designérky Adriany Kolda, která podporuje spontánní hru, rozvíjí představivost, jemnou motoriku a kreativitu, a to nejen u dětí, ale i dospělých a rovněž dbá na principy environmentálně přívětivé výroby.

 

Jména vítězů všech kategorií i absolutního vítěze napříč kategoriemi – Grand designéra/ky roku 2023 – budou vyhlášeny v rámci kreativního galavečera v režii Jany Burkiewiczové v neděli 3. března 2024 od 20 hodin ve Stavovském divadle. Za mimořádný přínos v oblasti teorie designu nebo celoživotní dílo v oblasti designu bude uvedena do Síně slávy jedna osobnost.

Harmonogram Czech Grand Design 2023

 

Čtvrtek 29. 2. 2024 od 18 hod.

Vyhlášení finálových trojic v kategoriích a vernisáž výstavy Lexová&Smetana: Out of the Blue v Uměleckoprůmyslovém muzeu při Moravské galerii v Brně

 

Pátek 1. 3. 2024 od 9:30 hod.

Debata a prezentace Asociace českého průmyslového designu na téma Přínos (šéf)designéra ve firmě v Uměleckoprůmyslovém muzeu při Moravské galerii v Brně

 

Neděle 3. 3. 2024 od 20 hod.

Slavností předávání Cen Czech Grand Design ve Stavovském divadle

 

 

Finalisté Czech Grand Design 2023 (v abecedním pořadí)

 

Designér/ka roku 2023, Cena Ministerstva kultury ČR

  • Jiří Krejčiřík / kabinet The Roots Altar (Futuro), lavice Arnaud a svítidlo Lunae
  • Jan Plecháč / váza Abyss, kolekce váz Harmonic a kolekce váz a nápojového skla Duše lesa (Moser)
  • Tadeáš Podracký / svítidlo Abiogenesis (Designblok Cosmos), objekty pro výstavu The Bloom of Bones (Galerie Kuzebauch) a Thistle Stool

 

Módní designér/ka roku 2023

  • Boris Kráľ / kolekce Salon de Nuit a róba pro Danielu Kolářovou
  • LAFORMELA / kolekce MAINLINE 23 a kolekce PURE x KB
  • JAN SOCIÉTÉ / kolekce JAN SHOW 11

 

Designér/ka šperku roku 2023

  • Klára Marie Bliss / kolekce Banshee
  • Janja Prokić / kolekce Orin
  • Zdeněk Vacek / kolekce Silver Gen 925

 

Grafický/á designér/ka roku 2023

  • 20YY Designers (Petr Bosák, Robert Jansa, Adam Macháček) / vizuální styl pro Státní tiskárnu cenin
  • Oficina (Marek Cimbálník, Jan Netušil) / znělka pro konferenci Mouvo 2023
  • Vividbooks (Vítek Škop) / pracovní sešity a interaktivní učebnice pro základní školy

Fotograf/ka roku 2023

  • SHOTBY.US / cover a editorial k albu Šťastné dieťa pro Katarzia, kampaň pro festival Tanec Praha, fotografie kolekce ~1 hour pro Yaru Abu Aatayu a kolekce šperků Zdeňka Vacka pro Swarm Mag
  • Jakub Straka / fotografie pro kampaně Jarda Praha Season 4 (JARDA PRAHA), Monoha (Jaroslav Vích) a Couture 2024 (Zuzana Kubíčková)
  • Marie Tomanová / cover stories What Dreams May Come pro Vogue CS 07/2023 a boygenius pro LA Times 04/2023, editorialy Gracie Abrams Feels It All pro Highsnobiety 05/2023 a Hari Nef and Her Friends pro The New York Magazine 05/2023 a kampaň pro Instagram

 

Ilustrátor/ka roku 2023

  • David Böhm / ilustrace autorské knihy Teď. Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí (Labyrint)
  • Lucie Lučanská / ilustrace autorské knihy Kniha vnímání (LUX – Michal Štěpánek) a ilustrace pro GASK
  • Magdalena Rutová / ilustrace autorské knihy Já, chobotnice (Baobab) a ilustrace knih Čavargoš / Tulák (Tera Fabiánová, Milena Hübschmannová, KHER) a Rajčaťáci a Banáni (Petr Váša, HOST)

 

Výrobce roku 2023

  • Alca / tlačítka Dot.Dot. a Linka (Lucie Koldová)
  • Moser / kolekce váz a nápojového skla Duše lesa (Jan Plecháč)
  • Rückl / kolekce váz HERO•INE (Kateřina Handlová)

 

Objev roku 2023

  • Františka Benčaťová / projekt Basket-like, basket-what, basket-why…
  • BUDU / Modular Shelving System
  • TOTEMO / kreativní stavebnice z recyklovaného plastu (spolupráce: Pitoresq)a


Kontakt:
Patrik Florián
T: +420 725 280 613
E: patrik.florian@profilmedia.cz

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi