Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejen Má vlast mě oslovila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Zumrová

Vltava

V tomto roce oslavujeme výročí Bedřicha Smetany. Svým dílem obohatil neskutečně českou kulturu. V jeho dílech je cítit jeho láska k vlasti.

Článek

Nejen Má vlast mě oslovila

Bedřich Smetana je geniální český hudební skladatel. V tomto roce oslavujeme 200 let od jeho narození. Obdivuji všechna jeho díla, které znám. Některá jsem studovala i více do hloubky. U klavíru mám klavírní výtah z Prodané nevěsty. Ta opera je skvělá.

Známý je duet Mařenky a JeníkaVěrné milování nepřeruší žádné zloby naléhání…“ si někteří novomanželé nechávají zahrát při svatebním obřadu. Duet Mařenky a Vaška „Známť já jednu dívčinu, ta po vás jen hoří, dlouho dlouho se pro Vás srdce „O, o, och božíčku, jaké štěstí, když, když, dívčina po mně třeští…“

Mařenka lichotí Vaškovi a zalíbí se mu. Jenže jejím záměrem je, aby se Mařenky Vašek navždy odřekl, a přitom mu zpívá „Já bych se Vás milovala, jako v plenkách chovala“. Zkrátka za vším hledej ženu.

Asi nejznámější je obsazení Mařenky v podání Gabriely Beňačkové a Jeníka v podání Petera Dvorského.

Prodaná nevěsta je zkrátka považována za dílo, které krásně vystihuje českou národní povahu.

Vlastenectví i obdiv k české krajině v hudbě Bedřicha Smetany slyšíme také v cyklu symfonických básní „Má vlast“.

Má vlast

Některé ročníky jsem se zúčastnila koncertu přímo jako divák. Slyšela a viděla jsem špičkové provedení Mé vlasti. Hrála Pražská komorní filharmonie pod taktovkou Jakuba Hrůši. Další jsem vyslechla provedení Symfonického orchestru Pražské konzervatoře s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Umělci plní nadšení a zároveň pokorní zahráli toto dílo nádherně. Mám k oběma dirigentům respekt.

Já si asi měsíc před koncerty vypůjčila v knihovně partituru a pustila jsem si nahrávku a k tomu sledovala notový zápis. Pronikla jsem tedy hlouběji do tajů mistrovského díla.

Pod čí taktovku patří Má vlast?

Ráda bych se zamyslela nad různými provedeními tohoto našeho národního skvostu.

Někdy je panem dirigentem osobnost z cizí země. Vždy mě zajímá pojetí a uchopení díla. Je samozřejmě také na špičkové úrovni, ale více se mi líbí provedení českým tělesem s českým dirigentem. Proč to tak asi je?

Protože vím, kudy protéká Vltava, jak je obestřena českými luhy a háji, znám pověst o Šárce a Ctiradovi a mám povědomí o významu písně „Ktož sú boží bojovníci“, jejíž motiv se prolíná v symfonických básních Tábor a Blaník. Zkrátka jsem Češka a mohu si své poznatky dát do souvislosti.

Když poslouchám Mou vlast, zavřu oči a představuji si naší nádhernou českou krajinu. Působí jako očistná kúra na mou duši. Namouduši. Jak se líbí toto hudební dílo vám?

Zdroje:

Autorský text

https://www.csfd.cz/film/222297-prodana-nevesta/

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15640411777-mezinarodni-hudebni-festival-prazske-jaro/

Anketa

V jakém provedení upřednostňujete Mou vlast?
Český dirigent a český orchestr
100 %
Zahraniční dirigent a český orchestr
0 %
Zahraniční dirigent a zahraniční orchestr
0 %
Český dirigent a zahraniční orchestr
0 %
Nevím, neumím posoudit
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz