Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Létání v těhotenství. Je to bezpečné, ale mohou vás odmítnout nebo vás nepojistí

Létání v těhotenství. Je to bezpečné, ale mohou vás odmítnout nebo vás nepojistí

Těhotné ženy můžeme uklidnit. Létání je bezpečné a až do 36. týdne těhotenství se nemusíte pobytu v letadle vůbec obávat. Přesto je třeba myslet na některá specifika a na cestování v těhotenství se lépe připravit.

Létá se do 36. týdne

V drtivé většině případů mají aerolinky stanovené, že žena do 36. týdne těhotenství je běžným pasažérem. Pokud tuto dobu překročíte, létání není vyloučené, ale bude třeba abyste si vyřídili lékařské potvrzení (jednotlivé aerolinky mají specifické požadavky). Proto pozor na to, abyste neletěli například do destinace, kde v období hrozí vydatné bouře. Váš zpáteční let se posune o pár dní a vy překročíte magickou hranici 36. týdne. 
Myslete na to, že vždy letíte s těhotenskou průkazkou a obvykle i s vypleněným formulářem od gynekologa. Formulář mají ke stažení letecké společnosti na stránkách a je v angličtině.

Létání v jednotlivých trimestrech

První trimestr je obecně nejrizikovějším obdobím. U vývoje plodu nemusí probíhat vše správně a může dojít ke komplikacím. K těm by ale došlo zřejmě kdekoliv, bez ohledu na to, zda žena cestuje či ne. Cestování se v prvním trimestru nedoporučuje proto, aby byla ženě zajištěna kvalitní následná péče. 
Ve druhém trimestru se ženy cítí lépe, ustoupily počáteční obavy i těhotenské nevolnosti. Není důvod, proč byste v daném období neměla cestovat a užívat si chvíle s rodinou. 
U třetího trimestru kontrolujte podmínky cestovního pojištění, předpisy letecké společnosti a kvalitu zdravotní péče v cílové destinaci. Létání není vyloučené do 36. týdne těhotenství, pokud čekáte pouze 1 dítě. 
Samostatnou kapitolou jsou riziková těhotenství nebo vícečetná těhotenství, kdy je ženám doporučen klidový režim. Do něj se cestování vždy doprovázené stresem rozhodně nepočítá.

I s vyplněným formulářem vás mohou odmítnout

Letecké společnosti zveřejňují informace, za kterých mohou odmítnout přepravu těhotným ženám. Některé vyžadují potvrzení od gynekologa už ve 34. týdnu těhotenství, potvrzení nesmí být starší než 6 dní. Společnosti individuálně upravují zdravotní způsobilost k letu, a dokonce mají právo odmítnout těhotnou po 34. týdnu i v případě, že zdravotní způsobilost u odbavení doloží.

Jak si sjednat cestovní pojištění

V těhotenství se sjednává naprosto běžné cestovní pojištění, některé pojišťovny ale matky nepojistí v pozdějších týdnech těhotenství. Někde jsou dokonce tak přísní, že si nesjednáte pojištění po 24 tt. Pojišťovnu budete muset vybírat pečlivěji a kontrolovat výluky z pojištění.

Jak létat v těhotenství

Destinaci pečlivě vybírejte, důležitá je kvalita a dostupnost lékařské péče v místě pobytu. Nebudete se cítit dobře v oblastech, kde teploty překračují 28 °C, určitě se nedoporučují horké a vlhké tropické oblasti. Nebude vám dobře ani v místech s nadmořskou výškou nad 1 800 m. Puntičkářsky hlídejte pitný režim a pravidelnou stravu. 
Těhotné jsou více ohroženy tvorbou krevních sraženin, v letadle procvičujte a protahujte končetiny, snažte se často procházet uličkou. Pomohou i kompresní punčocháče. Citlivěji budou ženy reagovat na změny tlaku během letu. 
Vždy s sebou mějte kontakt na gynekologa, buďte opatrní na dlouhý pobyt na slunci, dodržujte hygienu a dávejte pozor na tepelně neupravená jídla nebo pokrmy, které neznáte. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.