Čtyřicet zemí, včetně všech členů EU, vyzvalo k vyšetření Navalného smrti

foto Žena pokládá květinu u hrobu ruského opozičního politika Alexeje Navalného, 2. března 2024, Moskva

Ženeva - Skupina 40 zemí, včetně všech 27 členských států Evropské unie, dnes na půdě Rady OSN pro lidská práva v Ženevě vyzvala Rusko, aby umožnilo nezávislé mezinárodní vyšetřování okolností smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení. Výzvu tlumočila jménem zemí, mezi nimiž jsou i USA, Kanada, Británie či Ukrajina, šéfka unijní delegace v OSN Lotte Knudsenová, informovala agentura Reuters.

"Jsme pobouřeni smrtí ruského opozičního politika Alexeje Navalného, za kterou nese poslední odpovědnost prezident (Vladimir) Putin a ruské úřady," řekla Knudsenová. "Rusko musí povolit nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování okolností jeho náhlé smrti," dodala Knudsenová.

Navalnyj, který byl nejvytrvalejším Putinovým kritikem uvnitř Ruska, zemřel 16. února v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Mnozí jeho podporovatelé tvrdí, že byl zavražděn. Kreml odmítá, že by měl jakýkoli podíl na smrti opozičního vůdce, který byl pohřben v pátek v Moskvě.

EU už v únoru vyzvala Moskvu, aby povolila nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování opozičníkovy smrti, Kreml to odmítl. Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že zahájil procedurální vyšetřování Navalného smrti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď