Banes Motor České Budějovice
04.03.2024, Roman Kokoš

Předkolo play-off: Motor versus Vary! Jakou základní část měli oba soupeři?

Až poslední kolo základní části napovědělo, kdo bude soupeřem Motoru v předkole letošního play off. Tím se stali hokejisté Karlových Varů, kteří dlouhodobou část skončili na 11. místě. V článku nabízíme představení nejbližších soupeřů doplněné o statistický přehled. Úvodní dva duely hostí Budvar aréna ve středu 6.3. od 17:30 a ve čtvrtek 7.3. od 17 hodin. Předkolo se hraje na tři vítězné zápasy. Vstupenky na jednotlivé zápasy kupujte v našem prodejním systému.

Banes Motor České Budějovice

Motor odehrál vcelku vydařenou základní část, v níž skončil na šestém místě a do jejího posledního zápasu bojoval o čtvrtou příčku zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. S 83 získanými body zaznamenal Motor o 22 bodů lepší výsledek, než loni. Teď chce tým potvrdit svou výkonnost ve vyřazovací části.

Jedním z charakteristických jevů dlouhodobé části byla stabilita sestavy. Sportovní úsek příliš nezasahoval do kádru, který tak zůstal po většinu času neměnný. Velkým přínosem se pak stal podzimní příchod odchovance Jáchyma Kondelíka, který se časem posunul do pozice prvního centra a vytvořil fungující spojení s Milanem Gulašem a následně i s Janem Ordošem. K jedinému pohybu ven došlo v polovině února, kdy po uzdravení Lukáše Pecha odcestoval do Finska jiný centr Martin Hanzl.

Oproti předchozím sezónám se z kádru Českých Budějovic rekrutovalo i několik reprezentantů. Nejprve se jimi stali Adam Kubík s Jan Ordošem a následně se dvou srazů účastnil obránce Mikuláš Hovorka. Ten zažívá průlomovou sezónu, v níž dosud nejčastěji nastupoval v páru s Michalem Gulašim nebo Milanem Douderou.

Tabulka 1 – Nejproduktivnější hráči svých týmů v ZČ

Motor Energie
Milan Gulaš 40 16+24 Dávid Gríger 33 16+17
Jáchym Kondelík 37 11+26 Tomáš Rachůnek 27 12+15
Jan Ordoš 35 22+13 Jiří Černoch 25 6+16
Brant Harris 32 17+15 Ondřej Procházka 22 11+11
Adam Kubík 29 14+15 Jan Hladonik 22 9+13


Tabulka 2 – Nejlepší střelci svých týmů v ZČ

Motor Energie
Jan Ordoš 22 Dávid Gríger 16
Brant Harris 17 Ondřej Beránek 15
Milan Gulaš 16 Tomáš Rachůnek 12
Adam Kubík 14 Ondřej Procházka 11
Jakub Valský 12 Vít Jiskra 10


HC Energie Karlovy Vary

Energie se po příchodu nových majitelů netajila ambicemi zlepšit svoje extraligové postavení. S tím souvisely i vynaložené prostředky do hráčského kádru. Ten se povedlo rozšířit hlavně o Dominika Frodla a dvojici severských hráčů Zetterberga a Kangasniemiho. Vstup do soutěže byl velice slibný a Karlovým Varům se dařilo zapisovat vítězství a důležité body.

Komplikaci do základní části přinesla kumulace zranění. Pro Lukase Zetterberga sezóna již skončila. Početná marodka trápila energetiky nejvíce na přelomu roku, kdy Tomáši Rachůnkovi chyběl jeho parťák Dávid Gríger. V obraně byly ztráty ještě vyšší (Dlapa, Havlín, Mikyska). O to větší zodpovědnost ležela na dalších členech mužstva včetně reprezentanta Jiřího Černocha, který zase nemohl na čas spolupracovat s Ondřejem Beránkem.

Forma Západočechů pak začala směrem ke konci sezóny uvadat. V této době navíc nakročili k zisku nelichotivého prvenství v (ne)produktivitě, když celkem devětkrát nevstřelili v utkání gól. Nakonec došlo i k odvolání trenéra Davida Bruka. Tým po něm převzal jeho asistent Václav Eismann. Jeho první zápas v čele realizačního týmu skončil vítězstvím, ale ani on nezměnil trend přibývajících proher. Energetici tak na dálku odrazili dotírající Mladou Boleslav až výhrou 5:1 proti Spartě minulý pátek. Právě proti Spartě mají letos nejlepší bilanci, když získali 9 z 12 možných bodů.

Když měli Karlovarští postup do předkola zajištěn, dali v nedělním zápasu volno tahounům a proti Kladnu nasadili hráče širšího kádru. Výhru nad posledním týmem tabulky zajistil hattrickem místní odchovanec Daniel Kružík. Přes úspěchy v posledních dvou střetnutích patří Karlovy Vary v poslední době z hlediska počtu získaných bodů spolu s Plzní a Kladnem k nejméně úspěšným mužstvům v lize.

Srovnání soupeřů

V následující části textu nabídneme srovnání vybraných statistických ukazatelů a stručný přehled dosavadních vzájemných zápasů v této sezóně. Nejprve tedy řečí čísel uveďme, že Motor předčil Energii v tom nejpodstatnějším měřítku, tedy počtu získaných bodů, poměrem 7:5. Na počty výher je to 2:2.

Tabulka 3 – Týmové statistiky ve vzájemných zápasech

Motor Energie
7 body 5
10 skóre 7
14,66 xGF 9,95
59,6 xGF% 40,4
10 GF 6
62,5 GF% 37,5
xGF – očekávané góly
xGF% – podíl ze součtu očekávaných gólů
GF – vstřelené góly
GF% – podíl ze součtu vstřelených gólů

*uvedené statistiky pocházejí z analytického modulu Hockey Logic

Předchozí střetnutí nenabídly příliš mnoho branek, v průměru 4 na zápas. Statisticky tomu mělo být přibližně o dva góly více. Rozdělený ukazatel branek očekávaných, stejně jako skutečných, pak hovoří pro České Budějovice v poměru 60 : 40 % respektive 62,5 : 37,5 %.

Tabulka 4 – Nejproduktivnější hráči ve vzájemných zápasech

Motor Energie
Dominik Simon 4 3+1 Dávid Gríger 3 2+1
Jan Ordoš 3 2+1 Matěj Stříteský 1 1+0
Filip Přikryl 3 2+1 Ondřej Beránek 1 1+0
Milan Doudera 3 1+2 Tomáš Redlich 1 1+0
Jan Bernovský 1 1+0
Hráčem s největším individuálním bodovým ziskem se stal českobudějovický Dominik Simon a to přesto, že v posledním zápase nenastoupil. Za ním jsou shodně seřazeni Jan Ordoš, Filip Přikryl a karlovarský Dávid Gríger. Stejný počet bodů (3) získal i obránce Milan Doudera.


Tabulka 5 – Nejlepší střelci ve vzájemných zápasech

Motor Energie
Dominik Simon 3 Dávid Gríger 2
Jan Ordoš 2 Matěj Stříteský 1
Filip Přikryl 2 Ondřej Beránek 1
Tomáš Redlich 1
Jan Bernovský 1
Ve vzájemných zápasech nepadlo mnoho branek, excelovali hlavně brankáři, proto i přehled nejlepších střelců odpovídá tomu předchozímu, kde je na čele Dominik Simon a za ním trojice Gríger, Ordoš, Přikryl.


Tabulka 6 – Brankářské statistiky ve vzájemných zápasech

Z TOI Sv% GA GAA GSAx
Dominik Hrachovina 2 125:00 96,4 2 1,0 2,14
Jan Strmeň 2 118:23 93,8 3 1,6 1,07
Dominik Frodl 4 240:25 94,0 8 2,0 3,74
Z – zápasy
TOI – čas na ledě
Sv% – úspěšnost zákroků
GA – počet obdržených branek
GAA – počet obdržených branek na zápas
GSAx – počet chycených branek nad očekávání

*uvedené statistiky pocházejí z analytického modulu Hockey Logic

Jako poslední nabízíme i přehled „maskovaných mužů“. Na rozdíl od Motoru, kde si dvojice rovnoměrně rozdělila předepsanou porci zápasů, odchytal za Energii všechny duely Dominik Frodl. I přes dvě prohry zaznamenal vynikající úspěšnost 94 % podpořenou statistikou chycených gólů nad očekávání. Ta v jeho případě činila 3,74. Velmi dobré zápasy odchytali také českobudějovičtí gólmani, kteří ve 4 zápasech dovolili soupeři pouze 5 branek.


Oba kluby se ve vyřazovací fázi potkaly pouze jednou, a to při dodnes vzpomínaném semifinále 2008. České Budějovice, vítěz základní části, nestačily na Karlovy Vary, které hrály svoje první play off v historii. Nezdarem v rozhodujícím sedmém zápase skončilo tříleté období, v němž Budvar aréna pravidelně hostila boje o medaile. Další semifinále extraligy se v Budějovicích znovu odehrálo až předloni.


Předchozí duely v této sezóně

10. kolo: České Budějovice — Karlovy Vary 2:3sn

První vzájemný zápas se odehrál v období, kdy se Motoru nedařilo dovést dobře rozehrané zápasy ke zdárnému výsledku. V tomto případě se karlovarští hokejisté vrátili do hry dvěma trefami ve třetí třetině a svůj obrat dokončili v samostatných nájezdech.

23. kolo: Karlovy Vary — České Budějovice 4:2

Ani druhé střetnutí neskončilo příznivě. V jinak vydařeném listopadu přišla jedna ze dvou porážek právě na ledě Karlových Varů.

36. kolo: České Budějovice — Karlovy Vary 3:0

Budějovice po dvou letech na svém ledě vyzrály na Vary a připsaly si důležité body. I ve třetím vzájemném duelu se trefil Dominik Simon, čisté konto vychytal Dominik Hrachovina.

49. kolo: Karlovy Vary — České Budějovice 0:3

Západočeši se směrem ke konci základní části začali trápit. Motor soupeřovy situace plně využil a výhrou se vrátil do boje o co nejlepší umístění před play off. Svoji střeleckou pohodu potvrdil Jan Ordoš, který zapsal dva přesilovkové góly. První nulu v sezóně vychytal Jan Strmeň.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....