Policie v kauze Krajské zdravotní vyšetřuje i odpadové zakázky pro M. Pedersen

foto Sídlo ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem, 19. února 2024. V sídle zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z manipulace se zakázkami.

Hradec Králové - Policie v případu společnosti Krajská zdravotní z Ústí nad Labem vyšetřuje i zakázky v odpadovém hospodářství, v nichž byla úspěšná odpadová společnost Marius Pedersen. Vyplývá to z dnešního vyjádření společnosti Marius Pedersen k případu. Firma, která patří stejnojmenné dánské společnosti, uvedla, že vyšetřujícím orgánům poskytuje plnou součinnost. Policie v případu Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava začala před dvěma týdny stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. Pět obviněných soud poslal do vazby.

Společnost Marius Pedersen, která patří k lídrům odpadového hospodářství v ČR, dnes uvedla, že Krajskou zdravotní obsluhovala již mnoho let předtím, než společnost služby v roce 2023 opět soutěžila. "Marius Pedersen uspěla v necelých 80 procentech rozsahu vypsané zakázky v oblasti odpadového hospodářství. Tyto soutěže jsou v současnosti rovněž předmětem probíhajícího šetření. MP poskytuje plnou součinnost orgánům provádějícím šetření," uvedla společnost.

Krajská zdravotní by podle serveru Seznam Zprávy měla firmě Marius Pedersen za svoz a odstranění komunálního nebo nebezpečného odpadu zaplatit v dalších čtyřech letech přes 170 milionů korun bez DPH. Podle serveru se v souvislosti se zakázkou vyplácely úplatky. Server také uvedl, že policie v případu obvinila i obchodního manažera firmy Marius Pedersen Pavla Borůvku. Ten serveru s odkazem na vyšetřování řekl, že se nebude vyjadřovat a o předání úplatku nic neví.

K Borůvkově údajnému obvinění se dnešní zpráva firmy Marius Pedersen nevyjadřuje. Na adresu médií firma uvedla, že "dochází k mediálním spekulacím o zakázce Krajské zdravotní Ústeckého kraje o nakládání s odpadem".

Marius Pedersen dnes uvedla, že je otevřenou společností řídící se skupinovým etickým kodexem a pevnými pravidly chování. "Compliance program skupiny je závazný pro všechny zaměstnance a mimo jiné se věnuje důslednému informování zaměstnanců o dodržování zákonů a boji proti korupci a úplatkářství," uvedla společnost.

Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu Evropské unie při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí asi 25 milionů korun. Případ dozoruje Úřad evropského veřejného žalobce, protože dodávku části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinancoval Evropský fond pro regionální rozvoj.

Společnost Marius Pedersen vstoupila na český trh v roce 1990, skupina firem nyní zaměstnává 2500 lidí, uvádí na webu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď