Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

Podvodníci objevili nový fígl: tímto způsobem vám bez ptaní ukradnou Facebook

Jakub Fišer 04.03.2024
Zdroj: Thought Catalog / Unsplash

Další den a další nový objevený fígl podvodníků. Tentokrát cílí na důvěřivé uživatele, kteří se snaží prodat něco na platformě Facebook Marketplace. Šmejd se vám přihlásí se zájmem o váš produkt, pomocí podvodného odkazu vás pak ale zbaví profilu na Facebooku. A to vše dříve, než si vůbec stačíte všimnout.

Kapitoly článku

Krádež Facebooku za bílého dne

Na platformě Facebook Marketplace jsme narazili na podvodníky, kteří se snaží své oběti oloupit o účet na Facebooku. Peníze v tomto případě nejspíš nehrají důležitou roli – zločinci se spokojí s kradenými profily, které následně mohou přeprodávat dalším podvodníkům.

Jak se jim povede obrat vás o přihlašovací údaje k Facebooku? Mají to vlastně celkem slušně promyšlené. Osloví vás se zájmem o inzerované zboží. Nutno přitom upozornit, že profil se zdá být v pořádku, ani datum založení není nikterak podezřelé.

Zájemce o zboží však neláká na peníze, nýbrž na výměnu zboží za jiné. Pokud by vás už to neodradilo, máte zaděláno na problém. Odkaz, který vám šmejd zašle, abyste se podívali na jeho inzerát, je totiž podvodný.

Ukázka podvodu na Facebook Marketplace
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz
Ukázka podvodu na Facebook Marketplace
Zdroj: Jakub Fišer, Chip.cz

Dejte si pozor, kam zadáváte své údaje

Už samotná URL adresa zní podezřele. Jakmile na odkaz prokliknete, dostanete se na falešnou stránku, která láká k přihlášení na Facebook. Půlka tlačítek na webu nefunguje a účel je pouze jeden – vybrat od vás přihlašovací údaje.

Je přitom jedno, co do kolonek „mobil či e-mail“ a „heslo“ zadáte, zadané údaje budou vždy předány podvodníkům a vy budete přeneseni na facebookovou stránku realitní kanceláře Real Estate Agent Directory.

Mohlo by vás zajímat

Riziko odcizení profilu na Facebooku byste neměli podceňovat. Pravda, nejde o tak velký problém, jako při krádeži platebních údajů. Ovšem i na Facebooku máte celou řadu důležitých osobních dat a podvodníci mohou váš profil zneužít ke krádeži profilů vašich blízkých. Dávejte si tedy pozor, kam vyplňujete své přihlašovací údaje.

Zdroj: Facebook


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud