Kromě Rodinných pout si Tomáš Krejčíř zahrál také v Ordinaci v růžové zahradě, působil ale také jako moderátor. Dnes se ale již světu showbyznysu vyhýbá. Poté, co s manželkou prodali úspěšnou firmu, která se zabývá především estetickou medicínou, se přestěhovali na venkov a nyní se věnují farmaření. 

Ne každý ovšem o dříve velmi populárním herci věděl, že se dlouhé roky podřizoval náboženské morálce. Byl totiž členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, jejímž členům se říká mormoni. Tato náboženská skupina se sice hlásí ke křesťanství, nicméně v českém prostředí je vnímána jako sekta. 

K víře ho ještě zamlada přivedl kamarád z Ameriky, kde jsou mormoni poměrně hojně zastoupení. Když se Tomáš Krejčíř oženil, do církve přivedl také svou manželku Gábinu a později také všechny tři potomky. 

V církvi se roky hodně angažoval

Víra byla pro herce natolik důležitá, že se v církvi velmi angažoval. Byl jedním ze dvou rádců prezidenta mormonů v Česku a také fungoval jako poradce ve dvou dalších evropských státech. 

“Myslím, že mormonská církev, ve které jsem byl, je jako každá jiná církev. Stejná jako křesťanská. Z tohoto pohledu, pokud to tak lidé vnímají, jsou všechny církve sekty. Můžu potvrdit po těch letech v církvi, že každá z nich s lidmi manipuluje. Pro mne to byla taková životní kapitola a necítím se obětí,” svěřil se po letech Tomáš Krejčíř redakci Blesku, jak s odstupem času své náboženské životní období vnímá. 

Oproti běžným křesťanským církvím jsou mormoni v řadě věcí ještě radikálnější. Ze svých příjmů měsíčně odvádí její členové desátky, které se poté používají zejména na dobročinné účely nebo provoz církve samotné. Odmítají také alkohol, drogy, tabák, kávu i černý či zelený čaj. 

Náboženství mu ovlivnilo kariéru

Přísná morálka byla také důvodem, proč Tomáš Krejčíř nevyužil řadu pracovních nabídek, které se k němu v průběhu času dostaly. “Bylo to tak, že jsem věřil tomu, že takovou věc, jako je třeba reklama na Becherovku, za velmi krásné peníze musím odmítnout. Věřil jsem totiž tomu, že to není dobré,” popsal v rozhovoru pro deník Aha! před časem.

Kdyby nebyl dvacet let mormonem, nejspíš by tak jako herec udělal daleko větší díru do světa. “Bez mormonů bych byl mnohem dál, tedy minimálně jako herec. Mormonská církev mě limitovala v tom, že jsem musel ignorovat různé nabídky, vyhýbat se různým rolím,” řekl Tomáš Krejčíř. 

V roce 2010 se ale rozhodl, že v této duchovní cestě již nadále pokračovat nehodlá, a tak z církve vystoupil nejen on, ale také celá jeho rodina. “Ano je to pravda, vystoupil jsem z Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Občas se prostě v životě stane, že člověk přehodnotí své názory,” potvrdil tehdy pro Novinky.cz.

Místo jeviště farma

O důvodech, proč se k tomuto velkému životnímu kroku odhodlal, se ale rozhodl pomlčet. “To jsou osobní důvody, určitě to ale není fakt, že jsem církvi odevzdával 10 procent svých příjmů, jak spekuluje bulvár. Málokdo třeba ví, že desátky pomáhaly například lidem po povodních a používaly se na velmi bohulibé účely,” uvedl.

Poté, co se s mormony rozešel, se vrátil k alkoholickým nápojům i čaji. Káva mu podle jeho slov sice nechutná, ale jiné radosti života, které mu kvůli víře byly dlouhých dvacet let zapovězeny, si prý nyní velmi užívá. 

Na jaře roku 2022 s manželkou, která je oční lékařkou, prodali velkou část svého podnikání, zejména několik klinik a optických provozoven, čímž se velmi pěkně zajistili na zbytek života. Kousek za Prahou si poté pořídili rozlehlou usedlost, která v minulosti sloužila jako mlýn. 

Herectví provozuje již jen jako hobby

Již tři roky tam spokojeně hospodaří a kromě potomků se nyní starají také o řadu domácích zvířat. Konkrétně jde o osly, ovce, kozy a lamy. Celkem prý němých tváří opečovávají kolem stovky.

Herectví se dnes již věnuje jen okrajově, pro radost. “Momentálně hraji ve dvou divadelních hrách a mám tak pět nebo šest představení měsíčně. Myslím, že je to tak akorát. Ty doby, kdy jsem hrál denně a byl jsem pořád někde, jsou už pryč,” sdělil nedávno pro Kafe.cz.

Související články