https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-tykac-odstavenim-elektraren-strasi-sit-to-zvladne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Tykač odstavením elektráren straší, síť to zvládne

5.3.2024 00:47 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač se výroky o uzavření uhelných elektráren snaží vyděsit politiky a získat peníze za to, že elektrárny nezavře, uvedla čtveřice ekologických organizací. Vzhledem k poklesu cen emisních povolenek podle nich rychlý krach uhelných zdrojů nehrozí. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že Tykač zvažuje zavřít na jaře 2025 dva uhelné lomy a elektrárny Počerady a Chvaletice. Mluvčí společnosti Sev.en Energy na dotaz ČTK odmítla, že by firma od státu žádala veřejnou podporu.
 

Ekologické organizace Calla, Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a Greenpeace ČR poukazují na vyjádření těžební firmy Sokolovská uhelná a energetické společnosti ČEZ, které natolik urychlené uzavírání uhelných elektráren a dolů neplánují. Z toho podle aktivistů vyplývá, že situace není tak krizová, jak ji Tykač prezentuje. "Vyjádření ostatních provozovatelů uhelných elektráren jej však usvědčují z přehánění a snahy jen získat další peníze od nás všech," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Mluvčí společnosti Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová ČTK řekla, že předpokládaná cena elektřiny od roku 2025 kvůli dovozu plynu a ceně emisních povolenek nepokryje náklady elektráren. "Pokud se situace nezmění, hrozí již v příštím roce uzavření obou našich elektráren Počerady a Chvaletice," dodala. Sev.en Energy podle mluvčí o riziku informovala ministra průmyslu a obchodu i předsedu vlády. "Přitom jsme explicitně vyloučili jakékoliv požadavky na veřejnou podporu ze strany státu," zdůraznila Sáričková Benešová.

Ekologické organizace uvádějí, že uhelné elektrárny v Počeradech a Chvaleticích jsou zastaralé a neefektivní, a jejich uzavření by energetická soustava zvládla. Je ale třeba zejména zásadně zrychlit rozvoj obnovitelných zdrojů, uvedl Koželouh.

O tom, že by Česko odstavení dvojice Tykačových uhelných elektráren zvládlo, hovořil o víkendu také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). "My jsme schopni to zvládnout, ale co chybí, je výkonová rezerva," uvedl ministr v debatě České televize. Pokud by se například kvůli údržbě musel odstavit blok v jaderné elektrárně, muselo by se podle Síkely velké množství elektřiny dovážet. K oznámení Tykače poznamenal, že se dalo očekávat. Do poloviny roku 2025 plánuje Síkela připravit zákon, který zajistí řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033.

Tykač podle ekologických organizací, narozdíl od společnosti ČEZ a dalších firem, nevyužil čas, který mu daly úřady v emisní výjimce a nenainstaloval potřebné filtrační technologie ve svých elektrárnách. U dvou kotlů mu přitom výjimka končí letos v červnu, u dalšího na konci roku a u dvou zbývajících kotlů v roce 2025.

Sev.en Energy uvádí, že do ekologizace a rozvoje svých zdrojů v poslední dekádě investovala přes deset miliard korun. Podle mluvčí tak firma učinila bez nároků na dotace či státní rozpočet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

5.3.2024 07:32
Je to v pohodě, buďte happy a cool, ekologické organizace dodávky tepla a elektřiny obyvatelstvu zajistí, prostě zasednou ke kompu a někde na burze to koupí. Odkud kam vedou trubky a vedení - to je nepodstatný detail.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.3.2024 08:04
Síť to určitě zvládne. Ta se nepoškodí ani vypnutím všeho (blackout). Horší je to se spotřebiteli. Třeba jak topit, zaplatit, nakupovat....
Odpovědět

Václav Štika

5.3.2024 08:21
Ekologické organizace Calla, Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a Greenpeace ČR mohou mit svůj názor, proc ne.
A jak pise pan Vinkler, sit to urcite zvladne.
Problem budu mit ja. Jak budu schopen elektrinu zaplatit ze svého duchodu !!!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 10:44 Reaguje na Václav Štika
Nebo ještě rády " hrabat špendlíčkem " !
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

5.3.2024 08:59
Já se mu nedivím, pořád poslouchat ty kecy, že se musí uhelné elektrárny odstavit, že je to špinavá energie. Ještě platit nekřesťanské emisní povolenky. Proč by do toho investoval, když neví kdy mu do toho vláda a ekoteroristé hodí vidle. Ať se Duha postará o energii do těch slavných elektro aut, ať naplní rozvodnou sít ze soláru. To se dobře kecalo, buzerovalo, teď máte co jste chtěli. Hoďte si na záda solární panel a běhejte za sluncem břídilové. Naše vláda zase zaperlila, když koupila čerpací stanice za miliardy i když je vůbec nepotřebujeme. Takhle kdyby se choval podnikatel, tak do roka zkrachuje. Proč raději nekoupili ty uhelné elektrárny také se budou používat jen chvíli a pak konec. Ztráta jak Brno ale daňový poplatník to zaplatí. Když se mu to kvalitně vykomunikuje. Jen vyslat ten správný signál. Pane na nebi dyť je to podnikatel, podnikání je činnost za účelem dosažení zisku, nikoli ztráty. Svět se zbláznil. Nevyplatí se podnikat jen čerpat sociální dávky, příspěvky na nevím co všechno.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 10:40 Reaguje na Alena Lyskova
1*
Odpovědět
RM

Roman Mysík

5.3.2024 10:49
Jaký elektrárny? Elektřina přece je v zásuvce a hotovo! Tykač, netykač, tohle je přeci důvod k oslavě! Uzavřeme vše, co škodí klimatu! Uhelné, plynové, jaderné! Potom vydáme jednoznačnou deklaraci o naplnění klimatických cílů a budeme slavit. A ty, kteří budou mít "odlišné ideologické postoje" (citace z nových policejních předpisů) policie pozavírá jakožto nepřátele státu! A bude pořádek a klid na práci! Ovšem potmě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2024 11:15 Reaguje na Roman Mysík
1*. Elektřina bude v SRN, průmysl a pracovní síla na 3 směny také, o to možná jde.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.3.2024 11:08
MINISTR SÍKELA SE PROBÍRÁ Z ELEKTRICKÉHO ŠOKU

https://svethospodarstvi.cz/komentare/ministr-sikela-se-probira-z-elektrickeho-soku/?
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.3.2024 12:18
EElektřina chybět bude,protože EU navrhla ,aby do roku 2030 byly všechny kytary elektrické
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2024 15:12 Reaguje na karel krasensky
A ne na baterky?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.3.2024 12:53
Síť to zvládne, ale lidi to nezvládnou. I když zelené bruselské vedení s ekologickými organizacemi ten náběh zeleného ožebračování a okrádání vyřazováním funkčních zdrojů a zdražování energií i všeho ostatního rozjíždí postupnou salámovou metodou a doufá že žába, tedy ovce, neprocitnou dříve, než bude pozdě, voda bude vařit a ovce budou uvařené, nemusí tomu tak být. Lidem mohou o hodně dřív dojít jejich peníze a potom se proti nemožnosti zaplatit za základní životní potřeby, jao je elektřina mohou probudit hromadně najednou a skutečně se proti zelenému ožebračování a okrádání masově ozvat. Zemědělci jsou nejspíš jenom začátek protizeleného odporu.
Odpovědět

Radek Čuda

5.3.2024 14:45
Tykač nestraší, Tykač říká, že se ztrátou to provozovat nebude. Kdyby mi jednu z těch elektráren věnoval:-))), dělal bych to úplně stejně, provozovat ztrátový byznys se dá skvěle za cizí ... uvedené spolky o tom ví své nejlépe ... ale ne za vlastní.

A pokud ty dvě obludy odstaví, tak nic moc, protože jak i Síkela připouští, výkonová rezerva nikde/v nedohlednu.
Odpovědět

Radek Čuda

5.3.2024 15:01 Reaguje na Radek Čuda
Jen pro doplnění ...

https://www.e15.cz/nazory-a-analyzy/tykacovo-zavreni-elektraren-je-strelba-spravnym-smerem-vlada-zadne-reseni-nema-1414060
Odpovědět
pk

pepa knotek

5.3.2024 16:34 Reaguje na Radek Čuda
řešení existuje - odstoupit ze systému emisních povolenek
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 18:59 Reaguje na pepa knotek
Od nich v první řadě a potom ještě další nesmysle !
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.3.2024 06:37
Je fajn vědět, že ekologické organizace vědí že síť odstavení uhelných elektráren zvládne.
Jen nechápu, proč se jedná o ekologické a ne energetické společnosti, když tak rozumí energetice.
Odpovědět
Jakub Zelený

Jakub Zelený

6.3.2024 07:39
Chápu proč jsou redaktoři ekolistu z sekce komentářů tak zdeptaní. Nejlépe bude zrušit, i za cenu několika znuzených dědoušků.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.3.2024 08:21 Reaguje na Jakub Zelený
Když vox populi vyznívá nepříznivě pro vládní/EU energetickou politiku, tak se jejich názory "vygumují" .
Vždyť my kráčíme pod osvíceným bruselským reflektorem do světlých zítřků, podporování horlivými zelenými svazáky.
Tak to už jsem si za komančů prožil a nikdy více !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.3.2024 08:55 Reaguje na Jakub Zelený
Pane Zelený chápu, že musíte být zelený za každou cenu a ze všech
nejvíc a přejete si čistě zelenou diskusi. Pokud je diskusí pouze
souhlasné kývání hlavou se všemi zde prezentovanými nesmysly, tak
tu diskusi může redakce rovnou zrušit. Víte proč lidé diskutují?
No protože tím vyjadřují názory, myšlenky a zkušenosti z praxe.
Každý kdo se odmítá poučit od diskutérů je odsouzen k tomu, že si
bude muset mnohé zažít zcela zbytečně, když se nenechá poučit od
jiných. Takže vám je milejší jednotný, byť vadný názor, než věcná
diskuse ze které je možno se i poučit? Je mi vás líto jak až moc
jste zelený aktivista odmítající opačné názory.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

6.3.2024 19:45 Reaguje na Jakub Zelený
Nevím, nepřijde mi, že by zde byli zanícení fanoušci "ropné loby". Domnívám se, že se většinové shodneme, že tak, jak to vedeme, to dále nejde. To, že se najde mnoho odpůrců určeného ideového směru je zcela normální. Obzvláště, když se ve společnosti lámou ledy. S čím mám problém je agresivita diskutujících. Prozradíte nám tajemství, kdopak patří do kádru "znuzených dědoušků".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist