Starý stolek po babičce prodal za 1 milion korun. Honem se podívejte, jestli ho nemáte doma i vy

Na aukcích v ČR se málokdy objeví podobné exempláře stejnojmenného autora. V Aukčním domě Zezula to byla již 50. aukce, kde se výdělek z dražby vyšplhal přes 8 milionů korun.

Starožitné vázy a hodiny i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Co přitahuje sběratele umění k vynakládání obrovských částek za jedinečné kousky? Nedávná aukce v Brně odhalila fascinaci uměleckými díly, která sahá od historického nábytku až po malby a skulptury.

O specifický stolek se zrcadlem měli zájem dva kupci

Vyvolávací cena byla na umělecký trh v Brně poměrně vysoká, podle webu Sběratel činila 950 000 Kč, ale to nestálo v cestě dvěma zájemcům, kteří toto krásné umělecké dílo autora dražili. Jeden z nich si stolek nakonec odnesl za 1 milion korun, ale tento úspěšný zahraniční dražitel musí ještě zaplatit aukční přirážku ve výši 18 procent. Bugatti (1856–1940) vyráběl výstřední nábytek spojující secesní přístup s prvky orientu. Stolek z doby la belle époque je z různých druhů dřeva, má bohatou řezbu, intarzie z kovu a perleti, měděné reliéfní vložky a zdoben je malbou na pergamenu. ČT24 uvádí, že stolek byl do aukce vložen také zahraničním sběratelem.

Znalec zkoumá obraz iZdroj fotografie: Depositphotos
Nedávná aukce v Brně odhalila zájem sběratelů o starožitná umělecká díla.

Stovky tisíc za sběratelské kousky

Na této jubilejní aukci se objevila významná díla od představitele poválečné malby Bohumíra Matala (1922–1988). Za částku 185 000 Kč se vydražil kousek s názvem Město (1948) ve velikosti 20 na 30 cm. Od stejného autora se s vyvolávající sumou 350 000 Kč prodala i malba Prakrajina. Finální částka za rakouskou olejomalbu Motiv z Belvederu od autora Rudolfa Ribarze vystoupala z vyvolávající ceny 20 000 Kč až na 340 000 Kč. Dramatický vzestup měla i vyvolávající cena 80 000 Kč za akvarel opět rakouského malíře Rudolfa von Alta z 19. století, kde prodejní suma zakotvila na 370 000 Kč.

Cenové rekordy v Aukčním domě Zezula

Brněnský-deník nás informuje, že v Aukčním domě Zezula byla nabízena díla od fotografa a malíře Františka Drtikola. Jeho jedinečný olejotisk se vydražil za neuvěřitelných 300 000 Kč, přitom jeho vyvolávající cena byla razantně menší. Olejotisk představoval jeden ze dvorů staré Prahy z roku 1911. Až půl milionu korun vložil sběratel do kapesních hodinek francouzské značky z přelomu 18. a 19. století Breguet et fils. Jedním ze zajímavých kousků na aukci byla i jezdecká přilba z 16. století také francouzského původu, která se vydražila za 160 000 Kč. Nový kupec tavené plastiky z červeného skla od Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové zaplatil podobnou cenu jako dražitel olejotisku Prahy od Františka Drtikola.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Zobrazit další články