Pacientům zpestřuje pobyt v nemocnici canisterapie

regiony

Pacienti několika lůžkových oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové se během svých hospitalizací mohou těšit na setkání se speciálně vycvičenými psy.

Pacientům zpestřuje pobyt v nemocnici canisterapie
Canisterapie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové
5. března 2024 - 08:00

Ve spolupráci s Dobrovolnickým programem FN HK jsme od loňského roku v nemocnici zahájili službu canisterapie. Do nemocnice přicházejí každý měsíc pejsci, kteří dělají svou milou návštěvou pacientům společnost.

„Cílem této aktivity je zpříjemnit pobyt pacientům v našem zdravotnickém zařízení. V tuto chvíli máme několik pejsků, kteří prošli řádným výcvikem a se svými pány navštěvují pacienty na vybraných klinických pracovištích. Máme z těchto návštěv velmi pozitivní ohlasy jak ze strany pacientů, tak i ze strany personálu a vnímáme i lepší spolupráci pacientů v rámci léčebného režimu,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN HK Mgr. Dana Vaňková. 

Kontakt psů s pacienty, kteří o to předem projeví zájem, navozuje psychickou a sociální pohodu a motivuje je ke komunikaci, když hovoří o svých domácích mazlíčcích či zážitcích se zvířaty.

S canisterapií v rámci Dobrovolnického programu FN HK se mohou pacienti setkat na III. Interní gerontometabolické klinice FN HK, na oddělení G, F a JIP, na které dochází se svou majitelkou hnědá labradorka Cassie. Na dětském oddělení neurologie a oddělení D a E II. interní gastroenterologické kliniky mohou pacienti potkat v doprovodu majitelky jorkšírského teriéra Goofyho. Naším třetím psem zapojeným do tohoto programu je zlatý retrívr Charlie, který s majitelkou tráví čas na lůžkovém oddělení a jednotce intenzivní péče Plicní kliniky FN HK.

Dobrovolníci působící ve FN HK dělají společnost hospitalizovaným pacientům, snaží se jim vyplnit čas, vzít je na procházku či jim obstarat menší nákup. Povídají si s nimi, čtou jim knížky, hrají si s dětmi.  Dobrovolnický program připravuje dále během roku různé akce, například kreativní workshopy pro dětské pacienty a tematická odpoledne.



„Dobrovolnický program zajišťuje u nás v současné době několik desítek dobrovolníků, my si jejich práce velmi vážíme a moc jim za to děkujeme. Pokud byste měli zájem se k nám přidat,  budeme jenom rádi a rádi Vás přivítáme v našich řadách,“ dodala náměstkyně Mgr. Vaňková.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Ing. Jan Špelda mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz foto:fnhk)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?