Tomáš Komárek změnil profesi, aby mohl pomáhat lidem. Poté, co vychoval dva syny, opustil práci truhláře a začal dělat pečovatele

5. březen 2024

První nápad na změnu profese přišel v době, kdy Tomáš Komárek ležel po operaci v nemocnici a byl odkázaný na lékaře a sestry. V té době pracoval jako truhlář a opravoval starý nábytek. Práce už ho nebavila tak, jako dřív. Chtěl dělat něco smysluplného. Letos byl mezi pěti terénními pracovníky, kteří získali Národní cenu sociálních služeb.

Tomáš Komárek má už dva dospělé syny. Pravidelně navštěvuje svého otce a dochází za maminkou, která žije v domě pro seniory se zvláštním režimem. Tomáš bydlí nedaleko Ústavu sociálních služeb v Praze 4. Když před šesti lety míjel vývěsní tabuli „hledáme pečovatele/pečovatelku“, nejprve si prý říkal, že to nedá. Zpočátku dělal pečovatele pouze na letní brigádě, ale práce se mu zalíbila, a tak nastoupil natrvalo. V Ústavu sociálních služeb v Praze 4 byl tehdy jediným pečujícím mužem. Nedávno ho jeho kolegyně za obětavou práci nominovaly na Národní cenu sociálních služeb.

Je velmi skromný

I když je Tomáš Komárek vysoký a silný muž, umí se ke klientům terénní služby chovat velmi jemně a empaticky. Někdy je prý těžší, než si noví klienti zvyknou, že o ně nepečuje žena, ale muž. V současnosti však někteří senioři naopak Tomáše Komárka vidí ze všech pečovatelů nejraději. Umí je potěšit svým elánem i vlídným slovem.

On sám je velmi skromný a neustále připomíná, že stejně obětavé jsou i jeho kolegyně, se kterými se každé ráno potkává v ústavu, když si rozdělují práci. „Je nesmírně šikovný a zastane práci, kterou děvčata nezvládají fyzicky. Buď jim vypomáhá, nebo tu práci zastane sám,“ vysvětluje koordinátorka Martina Topinková, která Tomáše na ocenění navrhla.

Pečovatel Tomáš Komárek má kolem sebe další obětavé kolegyně

Domácí péče neprobíhá vždy v ideálních podmínkách, ale díky pečovatelům a pečovatelkám mohou lidé zůstat v domácím prostředí. Někde stačí dojít na nákup, uvařit čaj, připravit jídlo nebo pomoci s oblékáním, jinde je ale potřeba obstarat hygienu u ležícího klienta, což bez speciální postele a zvedáku bývá fyzicky náročné. „Když je to klient ležící nebo nepohyblivý, tak je opravdu potřeba ta chlapská síla,“ říká koordinátorka Martina Topinková. Tomáše si pochvalují i kolegyně. Oceňují u něho jeho pečlivost, pracovitost a také mužský nadhled.

Jak vypadá pracovní den Tomáše Komárka? A co si o něm myslí klient, ke kterému Tomáš dochází už téměř 5 let? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.