Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Co bude s kulturním domem v Mostě?

    Město Most zatím nepodepíše smlouvu s dodavatelem přestavby kulturního domu Repre. Jeden z účastníků řízení podal námitku, se kterou se musí město vypořádat. Má na to 15 dní. ČTK to řekla Alena Sedláčková z oddělení kanceláře primátora na mosteckém magistrátě.

    Foto: archiv Repre

    Město během 15 dnů rozhodne o tom, zda námitce vyhoví, nebo ji odmítne. Kdo námitku podal, nemohla úřednice komentovat. Přestavba má několik kritiků. Podle nich je plánovaná rekonstrukce necitlivá a zničí hodnotnou stavbu. Zakázku vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Peníze zastupitelé uvolnili minulý týden.

    Nespokojení obyvatelé poslali městu otevřený dopis s více než 1100 podpisy. Most má přes 60.000 obyvatel. Repre si podle autorů dopisu zaslouží architektonickou soutěž. Do Repre se po opravě přestěhuje knihovna. Adam Malý z iniciativy The most Most na jednání zastupitelstva řekl, že politickým rozhodnutím se Repre zničí. Je to důkaz absolutního nezájmu o architekturu Mostu, uvedl Malý.

    Primátor Marek Hrvol (ProMOST) uvedl, že by bylo od vedení města nezodpovědné zastavit nyní proces rekonstrukce, která se připravuje řadu let. K opravě podle Hrvola radnice přistupovala ohleduplně. Vedení města nedávno ukázalo novinářům dokument, v němž se k opravě vyjádřil jeden z architektů díla Mojmír Böhm. Nesouhlasil s uspořádáním architektonické soutěže, naopak schválil dvě drobné změny navržené v projektu.

    Opravu objektu v centru připravuje město několik let. Na podzim vyhlásilo potřetí veřejnou soutěž. Patnáctidenní lhůta na podání námitek proti výběru vítěze tendru skončila v pátek.

    Na největší investici v novodobé historii má město schválené dvě dotace ve výši zhruba půl miliardy korun. Jednu dotaci město obdrží z Integrovaného regionálního operačního programu a druhou z Národního plánu obnovy. Rekonstrukce podle harmonogramu potrvá dva a půl roku a další půl rok předání stavby a dodělávky. Objekt je v současnosti zakonzervovaný. Poslední městský ples se v něm uskutečnil v roce 2019.

    Kritika provází projekt od jeho počátku. Skupina obyvatel doručila loni před vánočními svátky primátorovi a radě města otevřený dopis s bezmála 900 podpisy a odbornou analýzou rekonstrukce. Žádali přepracování projektu. Zatím poslední demonstrace proti rekonstrukci se konala minulý týden v úterý, přišlo na ni zhruba 50 lidí.

    Členitý dům vznikal v letech 1972 až 1984 spolu s výstavbou nového města. Na střeše je umístěna měděná koule planetária. Po rekonstrukci se tam vrátí stejně jako svítidla a některá výtvarná díla.

    • Autor:
    • Publikováno: 5. března 2024

    Komentáře k článku: Co bude s kulturním domem v Mostě?

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,