Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bohatá historie Vikingů. Od osídlování Evropy až po objevení Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI-Stuff/Pixabay

Jen málo historických období vytváří tolik vzrušení, jako doba Vikingů. Avšak kromě stereotypního a upřímně řečeno legitimního obrazu krvežíznivých válečníků a nájezdníků, je historie Vikingů ve skutečnosti mnohem bohatší a složitější.

Článek

Vikingové byli zručnými řemeslníky a schopnými mírumilovnými průzkumníky, kteří se často usazovali na nových místech, zakládali obce a budovali obchodní cesty z Baltského moře do Byzantské říše, což ovlivnilo evropské hospodářství a politický rozvoj.

Z jistých pramenů víme, že jako první nosili kalhoty. Vyráběli nářadí, které „používáme“ dodnes a jako první uměli vyrábět sklo. A to ne ledajaké. To jejich totiž mělo pestrobarevné odstíny. Skleněné kamínky dokázali usazovat do prstenů, náramků, broží a dalších šperků. Ř9ká se, že jako první začali vyrábět korále, které určitě prodávali dál. Byli to skvělí obchodníci a určitě také dobří taktici. Co je ale pravdy na tom, že jejich přilby měly rohy?

Nosili rohaté přilby? Na rozdíl od všeobecného přesvědčení Vikingové rohaté přilby nenosili. Rohatá přilba byla vynálezem 19. století, popularizovaným v operním cyklu německého skladatele Richarda Wagnera „Der Ring des Nibelungen“ (Prsten Nibelungův). Kostýmní výtvarník sedmdesátých lech si v podstatě myslel, že rohaté a okřídlené helmy vypadají skvěle a nechal je nosit postavy Vikingů, což následně vedlo k zrození jednoho z největších mýtů v historii.

Archeologické důkazy o vikingských přilbách jsou vzácné, ale nikdy nebyla objevena vikingská přilba, která by měla rohy. Vyobrazení Vikingů z tohoto období ukazují, že nosili jednoduché železné, nebo kožené přilby.

Rohaté přilby se objevily v různých kulturách doby bronzové,  ale ne ve věku Vikingů. A při bitvě by byly zcela nepraktické, i když by jistě vzbudily strach a respekt u protivníků dříve, než by se přiblížili.

Vše začalo v Lindisfarnu. Věk Vikingů, jehož počátek je datován koncem 8. století, zaznamenal migraci ze Skandinávie (země, které nyní nazýváme Dánsko, Švédsko a Norsko). Není zcela pochopeno, proč se Vikingové tak často odvážili vyplout ze Skandinávie, ale faktory mohly zahrnovat přelidnění, nedostatek jídla, nebo dokonce i žen, které by se mohly vdát. Ale také tady bylo jistě lákadlo v podobě bohatství křesťanských království. Skandinávské nehostinné podmínky podněcovaly neustálý boj o zdroje, což dále přimělo Vikingy k nájezdům, ale především k mírumilovným výpravám. Nikdy necestovali s prázdnýma rukama a vždy vezli něco, co mohli prodat či vyměnit.

Ale jistá anglosaská kronika, započatá na konci 9. století, popisuje kruté vikingské invaze. Ačkoli jeden rok vyčnívá jako klíčový bod označující začátek vikingského věku: 793, poznamenaný vikingským útokem na Lindisfarne, svaté sídlo království Northumbria v severovýchodní Anglii, nebyl to první vikingský nájezd na Brity. Nájezdy na ostrovy a vlastně i celou Evropu se podle jiných pramenů započaly již v roce 787.

Útok na Lindisfarnu byl považován za tak významný, protože pohanští nájezdníci znesvětili severoumbrijské sídlo křesťanství. Záznamy v Kronice o této události však budou pravděpodobně zaujaté, protože je napsali ti, kdo byli napadeni a mohly tak sloužit jako propaganda proti Vikingům. Nicméně otřesy z této události se rozléhaly po celé Evropě a dostaly se až na dvůr císaře Karla Velikého.

Vikingské nájezdy na Anglii se po Lindisfarnu stupňovaly a ve druhé polovině 9. století se staly organizovanějšími. Ve skutečnosti však ke skandinávskému obchodu a průzkumu došlo dříve než okolo tohoto data. První zaznamenaný vikingský nájezd na Anglii byl v Portlandu ve Wessexu v roce 789. Je velmi pravděpodobné, že došlo k jisté výměně názoru dost krutým způsobem.

Ragnar Lothbrok byl skutečný člověk. Možná jste toto jméno zaznamenali v legendárním seriálu seriálu stanice HBO , kde jde o hlavní postavu. Hodně z toho, co se o Lothbroku považuje za známé, je však zahaleno nejasnostmi. Informace o Lothbroku primárně pocházejí z islandských vikingských ság, přestože byly napsány až ve 13. století, což jsou dvě století po konci vikingského věku. A právě to vedlo k debatám a pochybám o jejich historické přesnosti. Kromě toho byly nejslavnější ságy napsány na Islandu, daleko od místa, kde se odehrávala velká aktivita Vikingů.

Ságy, i když jsou založeny na skutečných lidech a událostech, byly předávány z generace na generaci ústními tradicemi a vyprávěním příběhů, díky čemuž byly náchylné ke změnám, ozdobám a částečným výmyslům. Mnozí považují Lothbrokova dobrodružství za mýtická. Potenciálně spojení různých historických postav do jedné hrdinské osobnosti, využívající Ragnarovu zavedenou pověst.

Tyto ságy, i když byly považovány za historické zprávy, mohly také sloužit jako zábava. Například Příběh Ragnara Lothbroka o něm zmiňuje, jak zabíjel obří hady (někdy zobrazované jako draky) a škrtil medvěda, což odráží směs historie a nápaditého vyprávění.

Foto: Wikimedia Commons / August Malmström / Public domain

Ragnar přijímá Kráku(Vránu), známou také jako Aslaug, podle představ Augusta Malmströma.

Viking Leif Erikson dosáhl Ameriky. Islandskému průzkumníkovi Liefu Eriksonovi se připisuje dosažení severoamerického kontinentu kolem roku 1000 našeho letopočtu. Podle Ságy o Eriku Rudém byl Erikson na misi do Grónska, ale ztratil kurs a dosáhl „Vinlandu“, pevniny pojmenované podle růstu divokých hroznů. Jelikož však tyto informace pocházejí z islandské vikingské ságy, pravděpodobně nejsou zcela přesné a spíše jde o možnost, jak k události došlo.

Další příběh z islandské historie je „Groenlendinga sága“ (nebo Sága o Gróňanech) je, že Erikson se o Vinlandu dozvěděl od islandského obchodníka Bjarniho Herjulfssona, který ze své lodi spatřil severoamerické pobřeží 14 let před Eriksonovou plavbou, ale nezastavil se tam. Opět vyvstávají otázky ohledně přesnosti materiálu, které čerpají z takových vikingských ság.

Nicméně v 60. letech 20. století byla norskými průzkumníky objevena vikingská osada známá jako L'Anse aux Meadows v Newfoundlandu, nejvýchodnější provincii Kanady. Návrh zní, že tato osada byla právě tím místem, kde zakotvil Erikson.

Beserkeři užívali kouzelné houby. Existuje také tvrzení, že Vikingové měli Berserkeři, byl druh speciálních jednotek, které přemáhala krvežíznivost a bojovali v zuřivosti podobné transu. Baserker lze přeložit jako medvědí košile (oblékající se do medvědích kožešin), nebo od bare serk – bez košile (tj. bez brnění), nebo od slova björneserk – člověk ve zvířecí kůži, člověk zvířecí povahy.

Tvrzení, že tito „beserkeři“ konzumovali kouzelné houby před bitvami, aby je přiměli k šíleným zuřivým útokům, postrádají důkazy a odborníci prohlašují, že pro to neexistují žádné důkazy.

Zuřit, což znamená vymknout se kontrole hněvem nebo vzrušením: fráze pochází z příběhů Berserkerů, ale co o nich doopravdy víme? Berserkeři jsou nebezpeční pro přítele i nepřítele, tvrdí se, že vedli spory nazí nebo dokonce v bitvě brali kouzelné houby, ale kolik je z toho pravdy?

Bylo jedno Vikingské království? Vikingové nikdy nebyli jedním sjednoceným královstvím, ale spíše zahrnovali odlišné skupiny z Norska, Švédska a Dánska.

Členitý terén Norska, dlouhé pobřeží a fjordy daly vzniknout námořnické kultuře, která vedla Nory k prozkoumávání a kolonizaci severoatlantických ostrovů, včetně Faerských ostrovů, Islandu, Grónska, a dokonce k plavbám do Severní Ameriky.

Švédsko, s mírnější a plošší krajinou podél jeho jižního a východního pobřeží , podporovalo lepší zemědělství a přístup k přírodním zdrojům. Švédové, známí také jako ‚Rus‘, se usadili na území dnešní Ukrajiny, Polska a Ruska a spojili se s kulturami z oblasti Volhy, Kaspického moře a také z Byzantské říše. Baltské moře usnadnilo snadné cestování do a z východní Evropy, přičemž k obchodu využívalo obrovské řeky.

Díky relativně ploché a úrodné půdě je Dánsko ideální pro zemědělství. Dánové založili svou monarchii v 8. století a následně se těšili politické stabilitě. Díky své poloze se dánští Vikingové často více zapojovali do výprav a osidlování v západní Evropě a na Britských ostrovech.

V době Vikingů hranice, které známe dnes, neexistovaly, což podporovalo plynulé interakce mezi těmito skupinami. V celé Skandinávii přispívaly aliance, konflikty, obchod, sňatky a sdílené náboženské a kulturní praktiky ke složitému prolínání národů.

Foto: Wikimedia Commons/Hel-hama/CC BY-SA 3.0

Severomořská říše Cnuta Velikého, kolem roku 1030. (Norské země Jemtland, Herjedalen, Idre a Særna nejsou na této mapě zahrnuty).

Nejblíže k tomu, aby měli Vikingové jedno Vikingské království, byla jejich říše Severního moře pod vedením Cnuta Velikého (také známého jako Canute). Severomořská říše, známá také jako Anglo-Skandinávská říše, byla personální unií království Anglie, Dánska a Norska po většinu období mezi lety 1013 a 1042 ke konci vikingského věku. Součásti této krátkodobé říše ovládané Nory byly spojeny pouze mořem a byly na něm závislé.

Sweyn Forkbeard, král Dánska od roku 986 a norský od roku 1000, byl prvním králem, který sjednotil všechna tři království,  když v roce 1013 dobyl Anglii. Přesto po jeho smrti o pouhých 5 týdnů později v únoru 1014 byla říše znovu rozdělena. Forkbeardův mladší syn Cnut získal Anglii v roce 1016, Dánsko v roce 1018 a Norsko v roce 1028.

Na vrcholu své moci, kdy Cnut vládl všem třem královstvím (1028–1035), byl po císaři Svaté říše římské nejmocnějším vládcem v západní Evropě. Tato říše se však zhroutila okamžitě po Cnutově smrti v roce 1035.

Vikingové byli všichni válečníci a nájezdníci. Vikingové, přestože byli často zobrazováni jako válečníci a nájezdníci, měli mnohostrannou společnost s významným důrazem na obchod a řemeslo.

Operovali bez systému ražení mincí a obchodovali na základě hmotnosti kovu a čistoty kovů, zejména stříbra, což vytvořilo „ekonomické bohatství“. Navzdory jejich obchodním schopnostem byla temnějším aspektem vikingského obchodu spoléhání se na otroctví. Zajatci z nájezdů byli často odváženi zpět do Skandinávie, přičemž obchod s otroky se rozšířil do východní Evropy a na Střední východ.

Skandinávie měla málo měst. Většina lidí té doby by žila na farmách a v malých vesnicích. Raná doba Vikingů byla politicky nestabilní a často nezákonná, s mocí lokalizovanou kolem náčelníků a kmenových komunit. Život průměrného farmáře by byl často tvrdý a krátký.  Institucionalizované systémy práva a vlády se objevily na konci 10. století a vytvořily národní království Norska, Švédska a Dánska spolu s urbanizací v omezeném měřítku.

Foto: @ Národní historické místo L'Anse aux Meadows/Národní muzeum Německo/Shutterstock

Vikingská vesnice objevená v Kanadě.

Báseň Rigstula, napsaná pravděpodobně v 10. nebo 11. století, nastínila tři společenské třídy ve společnosti Vikingů. Jarls, aristokracie, zastávali nejvyšší postavení, často jako náčelníci a řídící výpravy. Uprostřed byli karlové nebo svobodní, většina obyvatel, kteří se zabývali zemědělstvím, rybolovem a řemeslem. Thrallové neboli otroci, obsazovali spodní vrstvu, šlo o typické zajatce, které odváželi během nájezdů, ale mohli si vydělat na svou vlastní svobodu.

Na rozdíl od mnoha společností té doby mohly mít vikingské ženy, s výjimkou otrokyň, práva a sociální svobodu. Vikingské ságy zobrazují ženy jako silné a inteligentní, přičemž většina z nich pracuje jako hospodyně na farmě. A zejména ženy mohly žádat o rozvod a uvádět důvody, jako je náhlá chudoba, násilí v manželství nebo opuštění. Některé ženy doprovázely muže na delší výpravy s úmyslem usadit se v nové zemi.

Válečnice mezi muži byly samozřejmostí. Zatímco vikingská poezie a ságy často zobrazují silné a inteligentní ženy, které vzbuzují respekt komunity, termín „Viking“ se týkal konkrétně mužů.

Ve skutečnosti by většina svobodných žen byla hospodyněmi na farmě, přesto jsou zde také důkazy z pohřbů a ság, kdy některé ženy byly zapojeny do bojů. Tyto vikingské „bojovnice“ jsou označovány jako štítové panny nebo mýtické Valkýry. Avšak to, že byly nalezeny ostatky žen se zbraněmi vedle nich, z nich ještě nedělá válečnice.

Zatím se asi můžeme domnívat, že přes 300 let historie se nějaké ženy pravděpodobně účastnily nájezdů, ale nebylo to běžné.

Vše se odehrávalo v západní Evropě. Archeologické důkazy odhalují větší aktivitu Vikingů na východ od Skandinávie než na západě, což zpochybňuje běžný příběh, který se zaměřuje na vikingské invaze do Británie. Švédové podnikali plavby přes Baltské moře do země, které dnes říkáme Rusko, a v roce 882 založili stát Kyjevská Rus. Termín „Rus“ pochází ze staroseverského slova „Roa“, což znamená „veslovat“ a je spojeno do moderní země Ruska, kde se usadilo mnoho Vikingů. Tyto expedice se primárně zaměřovaly na obchod a vytvořily rozsáhlou síť od Černého moře až po Finsko.

Vikingové sehráli zásadní roli při obnově evropské ekonomiky po pádu Římské říše založením rozsáhlých obchodních sítí. Založili osady a obchodní stanice na různých evropských místech, včetně Španělska, Sicílie a severní Afriky. Vikingští obchodníci se také plavili po řekách ve východní Evropě, spojovali se s Černým mořem, Konstantinopolí a islámským Abbásovským chalífátem. To jim umožnilo přístup k Hedvábné stezce a obchod s různorodým zbožím, jako je jantar, vlna, kožešina, kůže, ryby a mroží slonovina.

Archeologické důkazy, včetně pokladu stříbrných mincí, který obsahoval islámské mince nalezené v Anglii v roce 2011, ilustrují rozsáhlý dosah vikingské obchodní sítě.

Říkali si Vikingové. Skandinávci z raného středověku by se neidentifikovali jako Vikingové a neexistovala zde žádná odlišná vikingská etnická skupina. Termín „Viking“ označoval osobu, která se vydává na daleké výpravy za hranice cizích zemí s širším významem než byly jen nájezdy. Negativní konotace tohoto termínu se objevila později v ságách a spojovala Vikingy s piráty a predátory.

S rozvojem království jako Norsko, Švédsko a Dánsko se národní identifikátory staly běžnějšími, ale je pochybné, že by se jednotlivci v 11. století identifikovali jako „Norové“ nebo „Vikingové“. Místo toho pravděpodobně odkazovali na příjmení nebo místní oblasti, odkud vycestovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz