Města šetří miliony díky velkému zájmu firem, ty dnes berou všechny zakázky

  16:40
Stavební firmy mají méně práce a usilují o veřejné zakázky, o něž se dříve tolik nezajímaly. Investoři díky větší konkurenci mohou soutěžit za daleko příznivější ceny. Jihočeské radnice tak mohou v některých zakázkách ušetřit až třetinu oproti předpokládaným cenám.

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

V polovině minulého roku se do výběrového řízení na opravu jindřichohradecké ulice Pod Hradem přihlásil jediný zájemce. Radnice ho raději zrušila. Před dvěma lety pro změnu bývalé písecké vedení města nevybralo firmu na výstavbu nového domova pro seniory. Částka se jim zdála přemrštěná. Podobných případů se v dalších městech odehrála celá řada.

Poslední měsíce však jihočeským samosprávám nahrávají. Firmy se totiž začaly do výběrových řízení na veřejné zakázky hlásit ve velkém. Radnice tak nemají problém mezi zájemci vybrat vhodného dodavatele prací.

„Právě teď je ideální doba na soutěžení zakázek a snažíme se na investičním odboru vše připravovat. Po obtížném období spojeném s covidem a válkou na Ukrajině se nyní dá soutěžit za nižší ceny,“ vysvětluje náměstek českobudějovické primátorky pro veřejné zakázky Tomáš Bouzek.

Podle něho se trend loni začal obracet. „Do té doby bylo soutěžení velmi obtížné. Vliv na to měla pandemie i válka na Ukrajině. Často nebyl dostupný materiál, prodlužovaly se lhůty a panovala velká nejistota. Ne že by nyní byla situace zcela čitelná, ale trh už začal na nové poměry reagovat,“ naznačuje.

Stavební firmy nutí orientovat se i na veřejné zakázky celková stagnace na trhu. „Dokončují se velké zakázky, nových se tolik nezačíná. Důvodem je hypoteční trh i celkově situace ve společnosti,“ domnívá se Petr Jiráček, projektant a stavební inženýr společnosti Delta Lišov.

Na změny v oboru reagovali jako první hlavně dodavatelé, kteří se ještě v době před pandemií, nebo krátce po jejím začátku do výběrových řízení téměř vůbec nehlásili.

„V té době byl obrovský přetlak zakázek a nebyla výjimka, když se nikdo nepřihlásil. Všichni měli dost práce, ale té teď obecně ubývá. Ve výběrových řízeních se objevují i nabídky pod ceníkem, hlásí se více zájemců a tím pádem klesá cena,“ potvrzuje Jiráček.

Jako krizi ve stavebnictví vnímá současnou situaci jednatel českobudějovické společnosti Mane Jan Nedvěd, podle něhož konkurence u veřejných zakázek výrazně stoupla.

„Dnes je zájemců o takové zakázky klidně i dvanáct. Pokud není mimo veřejný sektor jiná práce, musíme jít, jak se říká, až na krev. Pak je náš výdělek minimální, i to k tomu ale patří,“ připouští Nedvěd. Jeho firma podle vlastních slov vždy usilovala i o veřejné zakázky.

Kraj letos ušetřil už 200 milionů

Města a obce tak díky tomu mohou ušetřit obrovské částky. Například v Písku už teď vědí, že díky vyšší konkurenci dosáhnou roční úspory klidně několika desítek milionů korun.

„Loni se nám například podařilo vysoutěžit dodavatele opravy Strakonické ulice, který stlačil konečnou cenu z 32 na 24 milionů. Obecně u některých zakázek dokážeme stlačit cenu i o třicet procent,“ tvrdí starosta Michal Čapek.

Jeho slova potvrzuje i budějovický náměstek Bouzek a zároveň připomíná, že v krajském městě se musela celá řada zakázek kvůli nedostatečné nabídce opakovat.

„Museli jsme kvůli tomu zmírňovat kritéria, která byla ve smlouvách o dílo poměrně přísná. Stávalo se nám, že se přihlásil jediný dodavatel práce. Když jsme chtěli cenu na trhu ověřit, tak jsme ji vypsali opětovně. Pokud je ale žádost vázaná na dotace, tak to takto bohužel udělat nejde,“ připouští Bouzek.

Nový trend už zaznamenali rovněž na jihočeském hejtmanství, které jen v letošním roce plánuje investice za více než pět miliard korun.

„Zájem firem je evidentní, v průměru dokážeme soutěžit zakázky za 85 až 90 procent předpokládané ceny. Od začátku roku úspory řešíme na krajských radách a na konci února už víme o tom, že jsme zatím ušetřili okolo 200 milionů korun,“ dodává náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma.

Podle něho se však kraji v posledních třech letech stávalo jen výjimečně, že by hejtmanství nedokázalo sehnat firmu na některou ze svých zakázek.

„V takovém případě se výběrové řízení vypíše znovu. Většinou býval problém v tom, že si firmy nacenily svou práci příliš vysoko, protože jí měly dost. Teď se nám samy hlásí a s cenami takové problémy nemáme,“ upřesňuje.

Jedním z jihočeských měst, které za poslední roky nemělo se sháněním firem tolik starostí, je Tábor. Starosta města Štěpán Pavlík zmiňuje, že radnice vždy dostávala poměrně dost nabídek.

„Žádný výraznější pokles zájmu firem jsme nezaznamenali, ale záleželo i na typu zakázek. I tak mám ale pocit, že v posledním roce se situace citelně zlepšila,“ uznává Pavlík.

Navzdory přetrvávajícímu zájmu však vidí díky větší konkurenci podstatné snížení ceny zakázek. V Táboře jsou tak schopni vysoutěžit práce i o čtvrtinu levněji.

„Záleží rovněž na tom, v jakých lokalitách se pracuje. Občas také používáme metodu Design & Build, kdy ušetříme spoustu času i peněz třeba za vícepráce. Firma si totiž stavbu sama naprojektuje i postaví,“ hlásí Pavlík. Dodává, že město toho využilo při budování druhé ledové plochy a parkovacího domu na Sídlišti nad Lužnicí.