Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lidé i přes snahu tabákového průmyslu kouří čím dál méně

Ilustrační foto: Pexels

Podle nejnovějších odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětově klesá spotřeba tabáku, a to i přes snahu tabákového průmyslu. Zatímco na začátku milénia kouřila třetina dospělých lidí, v roce 2022 už to byl každý pátý. Celkově je na světě přes 1,2 miliardy dospělých uživatelů tabáku.

Zpráva ukazuje, že 150 zemí úspěšně snižuje užívání tabáku. Brazílie a Nizozemsko zaznamenávají úspěch poté, co zavedly opatření MPOWER na kontrolu tabáku, přičemž Brazílie dosáhla od roku 2010 relativního snížení o 35 % a Nizozemsko je na prahu dosažení 30 % cíle.

V posledních letech bylo v oblasti kontroly tabáku dosaženo značného pokroku, ale nesmíme polevit. Jsem ohromen, kam až je tabákový průmysl schopen zajít, aby dosáhl zisku na úkor mnoha životů. Vidíme, že ve chvíli, kdy si vláda myslí, že v boji proti tabáku zvítězila, tabákový průmysl se chopí příležitosti manipulovat zdravotní politikou a prodávat své smrtící výrobky,“ říká ředitel odboru podpory zdraví WHO Ruediger Krech.

Nejvyšší procento populace užívající tabák je v jihovýchodní Asii (26,5 %), Evropa však nezůstává příliš pozadu (25,3 %). Zajímavostí je také míra užívání tabáku u žen – v Evropě je podle WHO více než dvojnásobná oproti celosvětovému průměru a klesá mnohem pomaleji než v ostatních oblastech.

Průzkumy v jednotlivých zemích trvale ukazují, že děti ve věku 13–15 let ve většině zemí užívají tabák a nikotinové výrobky. Aby ochránila budoucí generace a zajistila, že užívání tabáku bude nadále klesat, hodlá Světová zdravotnická organizace věnovat letošní Světový den bez tabáku ochraně dětí před zásahy tabákového průmyslu.

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Cesta do života v přítomnosti. Zasvěcení do meditace je ideálním průvodcem

Inspirace z knihovny: Cesta do života v přítomnosti. Zasvěcení do meditace je ideálním průvodcem

Chtěli byste začít s meditací, případně ji prohloubit a dát jí jiný rozměr? Kniha Alphonse a Rachel…