Zprávy / Festivalové

Nabitý program Colours of Ostrava

Nabitý program Colours of Ostrava

redakce | Zprávy / Festivalové | 06.03.2024

Letošní Colours of Ostrava nabídnou silný sobotní line-up. K dosud ohlášeným hvězdám, mezi které se řadí producent James Blake, písničkář Dennis Lloyd, kapela z brazilského Sao Paula Bixiga 70, zpěvačka kultovního soundtracku Pána prstenů Emilíana Torrini či Infected Mushroom, nyní přibývají nová jména: švédská popová senzace Zara Larsson, dancehallová ikona z Jamajky Sean Paul a americké duo Sofi Tukker.


Silný sobotní program uzavře předchozí dny, v nichž vystoupí kalifornští rockeři Queens of the Stone Age, Sam Smith a Lenny Kravitz. Festival dále nabídne hudební projekty z více než třiceti zemí, novou New York City stage, divadelní představení i další bohatý program včetně Mezinárodního diskusního fóra Meltingpot s více než 250 inspirativními řečníky. Letošní 21. ročník Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července v industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic.

více o festivalu zde

Již posedmé se po boku festivalu Colours of Ostrava uskuteční mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Na jedenácti scénách vystoupí přes 250 inspirativních řečníků věnujících se rozmanitým vědním oborům (lékařství, psychologii, ekonomii, politice, literatuře či umění), ale též dlouhověkosti, osobnímu rozvoji, pohybu, životnímu stylu, intimitě nebo podnikání. Mezi přední zahraniční hosty patří profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely, spisovatel Irvine Welsh, fyzička a generální ředitelka CERNu Fabiola Gianotti, astronautka Meganne Christian či odborník na AI Robert E. Smith. Z českých osobností je to například psychiatr Jiří Horáček, lékař Marek Dvořák, náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka, fyzička Dana Drábová, lékař Tomáš Šebek, ultramaratonec Miloš Škorpil nebo spisovatelka Kateřina Tučková. Hlavním tématem fóra zůstává zdraví, dlouhověkost a biohacking. Ročník 2024 se navíc zaměří na mentální zdraví, mezilidské vztahy a intimitu. Chybět nebudou ani novinky z oblasti technologií a AI, vědy, vzdělávání i osobního rozvoje. To vše doplní bohatý umělecký program.

K výrazným letošním novinkám fóra Meltingpot patří New York City stage, kterou grantem podpořilo Velvyslanectví USA v České republice. Konceptem pořadatelé volně navazují na oblíbenou newyorskou scénu fungující v letech 2010 a 2011 ještě v areálu na Černé louce. Verze 2024 má podobu exkluzivního a komfortního šapitó a návštěvníci jej najdou naproti Fresh stage. Prostory uvnitř budou řešeny stolovým uspořádáním s kapacitou téměř 400 sedících lidí a možností rezervace na probíhající koncerty a show. New York City stage uvede například Jose Jamese, uznávaného jazzového umělce pro hip-hopovou generaci a ikonu newyorské klubové scény. Další tváří je Cédric Hanriot, absolvent Fulbrightova stipendia na Berklee a spolutvůrce alba Beautiful Life, které obdrželo Grammy. Speciální DJ set zde také odehraje vizionář elektronické hudby** James Blake**.

Kromě muziky se tato nová scéna stane i dějištěm rozmanitých show. Své kouzelnické mistrovství předvede duo Sigfried & Joy proslulé inovativními představeními, v nichž snoubí triky s vyprávěním příběhů, zábavou i uměním. Program na New York City stage bude částečně v režii BUMBUM Comedy clubu Štěpána Kozuba, který se stane kurátorem čtyř podvečerních show plných humoru a stand-upu. Od středy do soboty se na pódiu vystřídají Nikola Džokič, čtveřice Jakub Zitron Ťapák a další.

Další novinkou fóra Meltingpot je Vypravěčský stan, v němž se návštěvníci mohou zastavit, zpomalit a zaposlouchat do příběhů lidí, kteří chtějí předat své zkušenosti spojené s přírodní moudrostí, dědictvím našich předků, poznáváním světa uvnitř sebe i okolo. Své zážitky budou vyprávět čeští i zahraniční hosté, kromě lékařky Heleny Máslové například léčitel a ochránce přírody i indiánské kultury Agustin Allpa Grefa či zen-buddhistický mnich a japonský producent Yogetsu Akasaka. Vypravěčský stan je autorským projektem Terezy Kai, jako malá ochutnávka k němu postupně vzniká osm podcastů – série běží od listopadu loňského roku a každý měsíc je zveřejněn nový díl.

Letos podruhé se prostřednictvím Cacao stage návštěvníci ocitnou na pobřeží azurových moří Střední Ameriky a budou mít příležitost zažít taneční a pohybové workshopy, intimní hudební vystoupení i přední světové DJs nebo hudebníky z žánru organic electronic. V rozšířené verzi se představí také výstavní a prodejní zóna Biohacking expo tvořená společnostmi, které se věnují zdraví, výkonnosti a dlouhověkosti.

Představení se odehrají na třech scénách – kromě Vítkovice Gong stage jsou to nově Europe stage a New York City stage. Jednou z velkých divadelních událostí bude inscenace Marta, za níž stojí tvůrčí tým scenáristky a producentky Daniely Sodomové a režisérky Adély Laštovkové Stodolové. Z jiného ranku je The Legends of Lunetic z dílny pražského divadla NoD, které nabídne humornou dokumentární divadelní sondu do dětství a dospívání v 90. letech, v níž ožívá jedna z legend této doby, kapela Lunetic. Dalším pozoruhodným počinem jsou Kmeny 2.0 Dana Bárty, Ondřeje Havlíka alias En.Dru a Jena Hovorky. Tato trojice tvoří unikátní hudební složku inscenace, do níž improvizují umělci z Losers Cirque Company.

Divadelní program Colours of Ostrava 2024 ale přináší mnohem více – unikátní experiment s názvem 5:59 na scéně, v němž průkopnice podcastu Lenka Kabrhelová kombinuje tento žánr s animací, ilustracemi a živou hudbou. V Miss Americe v podání vůdčí osobnosti českého pohybového divadla Miřenky Čechové vznikla jedinečná inscenace o New Yorku. Radim Vizváry předvede svůj fenomenální pantomimický výkon v představení Sólo, za které získal Thálii. Vystoupí také úspěšné divadelní soubory Vosto5 (Stanďardní kabaret), Husa na provázku (Pravidla bincárny), Ztracená existence (Dentální rapsodie) a mnoho dalších.

Info

Colours of Ostrava
17.–⁠20. 7. 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
web festivalu

foto © Charlotte Rutherford

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Místní Fesťák bude hostit Don Vito

redakce 11.05.2024

Náhlé změny rytmu, hravé bicí a vášnivé výkřiky nadšení. To je tříčlenné noise spoko roko až pomalu kórové komando Don Vito.

Na Pohode vystúpi Donny Benét, B-complex a veľa ďalších

redakce 11.05.2024

Kráľovná slovenského dnb B-complex predstaví na Pohode najväčšiu show, akú dosiaľ pripravila.

Beseda pohostí kanadskou raperku Backxwash nebo britské PVA

redakce 07.05.2024

Tvorba letos patrně největšího taháku Besedy, raperky Backxwash, vychází z žánrů jako jsou horrorcore, hip-hop, heavy metal, industriální metal nebo postrock.

MišMaš Párty se mění na MišMaš Mejdan

redakce 06.05.2024

Místo dvoudenního festivalu se uskuteční jednodenní mejdan.

Exit Festival se rozšiřuje

redakce 03.05.2024

Letošnímu ročníku festivalu, který se odehrává ve středověké srbské pevnosti, budou vévodit riffy Rage Against the Machine a Sepultury.

United Islands of Prague začne ve středu

redakce 30.04.2024

Umělci se představí na 23 pódiích a to buď na otevřených scénách na Střeleckém ostrově, Slovanském ostrově u Žofína, na Janáčkově nábřeží a v 10 klubech.

Kávový festival Two Coffee Champs v Novej Cvernovke

redakce 30.04.2024

Hlavnou témou tohto ročníka je umenie, hudba a káva.

Metronome Prague 2024 a rapová scéna

redakce 28.04.2024

Na letošním ročníku se tak objeví například James Cole & live band, veterán a stálice českého rapu, Annet X a NobodyListen, Rohony nebo Redzed.

Festival Muziq na Letním parketu

redakce 26.04.2024

Cílem je setkání přátel a milovníků hudby, zvýšení povědomí o nových, mladých, progresivních kapelách a zajímavých projektech domácí hudební scény.

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu

redakce 23.04.2024

Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace