Guardian: NATO je vůči Ukrajině čím dál bezohlednější


Pevně  jsem si umínil,  že po návratu  domů  budu Kosu dělat jen na půl plynu…. Předsevzetí jsou věc jedna, život  druhá. Takže  psaní obden  nebo max.  1 kousek na vydání je  v tahu. Protože  vás nemohu ochudit  o čerstvý  článek  k  Ukrajině  a kolektivnímu Západu o Ukrajině. K  tomu  původnímu o to jak jsme  až po krk ve sračkách se  báječně hodí. Ale  to si přečtete  sami  v

Nato is growing reckless over Ukraine – and Russia’s German military leak proves it

nebo  ve výstupu z mého překladače, který  to zpracoval takto:

NATO je vůči Ukrajině čím dál bezohlednější – a Ruskem zveřejněný německý vojenský únik to dokazuje

Německé ozbrojené síly  šílí. Únik zveřejněný  Moskvy ohledně  38minutové diskusi mezi šéfem Luftwaffe a vysokými důstojníky o zaslání řízených střel Taurus na Ukrajinu naznačuje, že vůle NATO neeskalovat současnou válku slábne. Setkání, které se údajně konalo na nešifrované lince, mělo  kvalitu  skupinového chatu pro teenagery. Posílilo to tvrzení Vladimira Putina, že jde o válku Západu proti Rusku, s Ukrajinou jako pouhým nástrojem.

Oprávněným cílem Západu na Ukrajině bylo pomoci zmařit Putinův pokus svrhnout zvolenou kyjevskou vládu. Toho bylo dosaženo během několika měsíců díky ukrajinské armádě se západní logistickou podporou. NATO v žádném okamžiku neriskovalo onen zprofanovaný mechanismus tolika minulých evropských válek – bezohlednou eskalaci lokálního konfliktu v celokontinentální.

Jak se ale konflikt na Ukrajině dostal do předvídatelného patu, ztratila strategie NATO veškerou soudržnost. To je okamžik, kdy se takové války vymknou kontrole. Již dva roky si západní vůdci doma leští své macho ega tím, že navštěvují a podněcují kyjevského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby s jejich pomocí usiloval o totální vítězství. Viz Boris Johnson. Byl to oblíbený slib , ale tehdy za něj jeho voliči pouze platili, neumírali. Francouz Emmanuel Macron teď  navrhl vyslání vojáků .

Stejně předvídatelné bylo, že o celkovém vítězství vlastně nikdy nešlo. To znamenalo, že v určitém okamžiku nastanou pochybnosti. Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO, nyní prohlašuje, že musíme „ držet kurz “, aniž by řekl, co to znamená. Němečtí generálové mohou chtít eskalaci, ale jejich  kancléř Olaf Scholz je dále opatrný. Stejně tak je velká část amerického veřejného mínění, zatímco ministr zahraničí Antony Blinken pouze poznamenává, že Západ musí zajistit, aby ruská válka „ stále byla strategickým selháním “.

Moskva ve válce může vždy hrát dlouho. I když se to v té době zdálo děsivé, zvažovaná dohoda na jaře 2022 o návratu k nějaké verzi – téměř jakékoli verzi – hranice před únorem 2022 by dávala smysl. Místo toho se Ukrajina stále více jeví jako žoldák NATO pro západní generály, kteří chtějí zvýšit své rozpočty a znovu prožít studeno válečné hry svého mládí. Cenu platí jejich daňoví poplatníci a ukrajinští mladíci.

Západní Evropa nemá žádný oprávněný zájem na eskalaci ukrajinské války prostřednictvím nasazení raket dlouhého doletu. I když by měla udržet svou logistickou podporu pro ukrajinské síly, nemá žádný strategický interes podporovat  přání Kyjeva vyhnat Rusko z většinových ruskojazyčných oblastí Krymu nebo Donbasu. Má, logicky vzato, veškerý zájem na vytrvalém hledání brzkého urovnání a zahájení obnovy Ukrajiny.

Pokud jde o západní sankce „soft power“ vůči Rusku , ty naprosto selhaly a narušily přitom globální obchodní ekonomiku. Sankce mohou milovat západní diplomaté a thinktanky. Někomu mohou dokonce ublížit – v neposlední řadě britským spotřbittelům energie – ale nezdevastovaly ruskou ekonomiku ani nezměnily Putinův názor. Očekává se, že letošní tempo růstu Ruska překročí tempo růstu Británie .

Hrubá nešikovnost čtvrt století západních vojenských intervencí nás měla poučit. Očividně se tak nestalo ne.

Autor:

Simon Jenkins

Simon Jenkins je publicista, autor a komentátor BBC a  Guardianu. Mezi jeho poslední knihy patří England’s Hundred Best Views a Mission Accomplished? Krize mezinárodní intervence

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tak tohle prosím vážení, napsal jeden  ze základních sloupů kolektivně západního mainstreamu  -Guardian. Kdyby  se  tohle objevilo  na  ruském Sputniku nebo třeba  českém Aeronetu, ani  bych okem nemrknul. Nebylo by proč. Ale  medium  klasy  Guardian?

Člen první ligy  západní  mainstreamové  fronty???!!!! A  takhle???!!!!

To se tedy začaly  dít  věci!  Sice ještě pořád  se tluče v našich  médiích  do  válečných bubnů. Ale …  ale  když  v redakci Guardienu  ukrajinskou  válku  vidí takhle, tak chci věřit,  že konečně  začíná  na konci  zatraceně  dlouhého a  černého tunelu  blikat  malé světélko zdravého  rozumu! Guardian  je první a  momentálně  sám,  ale  za prvním časem přijde  druhý, třetí.. desátý.  A v naší nikoliv  demokracii, alébrž  mediokracii to nutně  zafunguje. Politik bez mediální podpory  je nahý politik!  A politikářští papaláši tohle  moc  dobře  vědí!

Tenhle  článek musel na  vaše sklo!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.