Nový vývoj směrem k etičtějším porážkám skotu

Asociace soukromého zemědělství ČR dlouhodobě prosazuje možnost porážky skotu střelnou zbraní na pastvině. Jedná se o bezpečnější a etičtější postup, než jaký nabízí současné převozy zvířat. V poslední době se zdá, že by tento typ porážky bylo možné provádět legálně i v Česku. To by mělo pozitivní přínos hlavně pro menší rodinné farmy, které se zaměřují na přímý odbyt své produkce a jež dbají na welfare zvířat.

Možnost porážky skotu na pastvině se projednává již několik let. Dosud praktikované nakládky a přesuny zvířat totiž nezaručují dodržování pravidel welfare. U některých plemen skotu se jedná o proces nebezpečný pro zvířata i sedláky. Oproti tomu porážka na pastvině by zajistila, že zvířata budou poražena v prostředí, které znají a v němž prožila svůj život. Takový typ porážky nemusí zvíře ani zaregistrovat, což má mimo jiné i pozitivní vliv na kvalitu masa, která není ovlivněna stresem. V extenzivních chovech byl tento způsob porážky umožněn například v Německu. Dosud česká legislativa dovoluje porážku pouze ve fixační kleci a provedenou jateční pistolí.

Také díky práci ASZ ČR a PRO-BIO a jejich působení v Antibyrokratické komisi MZe (ABK) je tato změna aktuálně připravována do novely veterinárního zákona. V nedávné době byl zástupci Státní veterinární správy doručen text k porážce střelnou zbraní, který by měl být součástí chystané novely. Členové ABK projednávají téma i se zástupci Zemědělského výboru PSP ČR, kteří jsou připraveni ho řešit.

Zároveň bude potřeba ještě vyjasnit část sporných bodů, aby byly vyladěny a mohly se stát součástí novely. Zajímavou inspirací pro celý proces může být notifikace, kterou k této problematice předkládalo Slovensko – členové ABK s ní byli obeznámeni, a to včetně paragrafového znění. To, že se problematika bude projednávat na úrovni Poslanecké sněmovny PČR, znamená naději na možnou transformaci pravidel. Změna povolující porážku na pastvině by ve výsledku pomohla nejenom ekonomickému chodu farem, ale usnadnila by zavedení etičtějších procesů, které by v českém zemědělství napomohly zvyšovat welfare hospodářských zvířat.

Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info