Největší křižovatka v Uherském Hradišti patří k nejrizikovějším místům

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Dopravní policisté řadí hned několik silnic v Uherském Hradišti mezi místa, kde hrozí vysoké riziko dopravních nehod. Mezi nejnebezpečnější patří křižovatka u klubu Mír.

Na největší a nejrizikovější křižovatce ulic Maršála Malinovského, Velehradská, Sokolovská a Všehrdova v Uherském Hradišti se potkávají auta, která jedou po silnici I/55 od Brna či z druhé strany od Hodonína, s vozidly jedoucími ve směru od Zlína. Mnoho řidičů zde také odbočuje z centra nebo do centra Uherského Hradiště. Doprava je zde velmi hustá prakticky celý den a řídí ji semafory. Přesto na této křižovatce policisté v letech 2022 a 2023 napočítali celkem 18 dopravních nehod, které skončily hmotnou škodou v milionech korun, dvanácti lehkými zraněními a bohužel i jedním úmrtím.

Světelná křižovatka svádí k tomu, že mám-li zelenou, tak jedu. Jenže pozor, pokud je to plný zelený signál, tak ostatní pravidla pro odbočování platí. To znamená, že na této křižovatce dochází nejčastěji k nehodám v okamžiku, kdy při odbočování vlevo na plný zelený signál člověk podlehne sebeklamu, že odbočit může, ale v ten moment se mu tam objeví protijedoucí řidič,“ vysvětlil koordinátor BESIP pro Zlínský kraj Zdeněk Patík.

Silnice I/50 je tady čtyřproudá. Odbočit vlevo tak vyžaduje delší čas, velký přehled i odhad vzdálenosti. Řidiči, kteří spěchají, aby stihli zelenou, se navíc ke křižovatce často přibližují velmi rychle a ve snaze projet jí dřív, než padne na semaforu červená, přejíždějí na poslední chvíli z pruhu do pruhu. Odbočující řidiči tak někdy zaostří zrak do dálky a nevšimnou si aut, která už do křižovatky vjíždějí.

Nato křižovatce se navíc mohou objevovat cyklisté přejíždějící po přejezdu pro cyklisty a chodci přecházející po přechodu pro chodce, takže řidiči na ně musí brát při odbočování ohled. Kdybych to vztáhl na současně změněný bodový systém, tak jsou za to velmi přísné postihy,“ upozornil Patík.

V centru Uherského Hradiště navíc panuje čilý noční život a chodci, kteří se vracejí z restaurací, přecházejí často po této křižovatce. Právě dvaapadesátiletý chodec se zde stal zatím poslední obětí nehody, když ho v nočních hodinách srazilo a smrtelně zranilo nákladní auto. Bezpečí chodců tu ovšem aspoň částečně zvýšil ostrůvek, který byl před několika lety v blízkosti křižovatky vybudován.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x