Svoboda: Trump je plný pomsty, těší se, jak to všem vrátí. Haleyová má šanci jako nezávislá

Americký exprezident Donald Trump

Volební superúterý ovládli Biden a Trump

Americký exprezident Donald Trump, který aspiruje na zisk republikánské nominace do nadcházejících voleb, je plný pomsty a v případě zvolení bude cílit na to, aby škodil svým rivalům. Ve speciálním vysílání k primárkám amerických voleb na CNN Prima NEWS to řekl bývalý šéf tuzemské diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Společně s politologem Tomášem Klvaňou se shodl, že Trumpova republikánská rivalka Nikki Haleyová by navzdory nynější porážce mohla mít šanci jako nezávislá.

Podle exministra zahraničí je hlavním mottem Trumpa při pokusu o návrat do Bílého domu snaha o odplatu, jelikož bývalý prezident „je plný pomsty“. „Těší se na to, jak to vrátí všem, co ho obvinili,“ uvedl Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Biden ovládl boj o demokratickou nominaci. Během volebního superúterý zvítězil v 15 státech

Doplnil, že Trumpova touha po odplatě se může okamžitě uskutečnit po volbách, což by pro mnohé voliče, kteří tuto exprezidentovu snahu nesdílí, mohlo být varováním.

Svoboda se společně s politologem Klvaňou shodl, že neúspěšná republikánská kandidátka Nikki Haleyová sice primárky nezvládla, když zvítězila jen ve Vermontu, ale cesta pro ni stále existuje. „Mohla by kandidovat jako nezávislá,“ zmínil Klvaňa s tím, že v průzkumech proti Bidenovi Haleyová vede „o dva parníky“.

„Mohla by velmi zamíchat pořadím a být věrohodnou kandidátkou pro podzimní volby,“ pokračoval politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Svobody se Haleyová může stát pro Trumpa „takovým Robertem Kennedym“. Narážel tím na původně demokratického kandidáta proti Bidenovi ze slavného politického klanu, který se nedávno rozhodl kandidovat právě coby nezávislý.

Aktuálně pro Haleyovou ve strukturách republikánů šanci nevidí. „Republikánská strana je jiná, Trump je jiný. Může dojít ke zlomu, že dostane šanci někdo, kdo bude kandidovat mimo tyto dvě strany,“ pokračoval někdejší šéf tuzemské diplomacie s tím, že vše bude také záležet na financích a vlivu.

Predikce agentury AP odhadují, že Trump zvítězil ve všech primárkách své strany, které se konaly během volebního superúterý. Jedinou výjimkou je v tomto ohledu Vermont. Zde zvítězila jeho rivalka Haleyová.

Demokratický prezident Biden zvítězil ve všech 15 státech, kde se během superúterý odehrál demokratický souboj o prezidentskou nominaci. Americká Samoa, která není považována za jeden ze států USA, nýbrž jen přidružené území, je jedinou oblastí, kde utrpěl porážku. Zvítězil tam nad ním Jason Palmer.

Tagy: