Ministerstvo zdravotnictví nově přechází na doménu mzd.gov.cz. Více informací.

Zplnomocnění rodinného systému, edukace a podpora: Let´s Talk about Children

Vytvořeno: 6. 3. 2024 Poslední aktualizace: 6. 3. 2024

Jak pomoci dětem v rodinách, kde rodiče řeší své vlastní problémy s duševním zdravím? Jakým způsobem s těmito dětmi komunikovat a zahrnout je do řešení rodinné situace? Jak takovým rodinám pomoci udělat první krok a zachovat si rodičovské kompetence?

Odpověď zní „Pojďme mluvit o dětech“, neboli „Let´s Talk about Children“. Tato výzva v sobě skrývá název finské metody a stejnojmenného tříletého evropského projektu, který se zaměřuje na proškolení odborníků v péči o duševní zdraví v metodě Let´s Talk about Children a její začlenění do praxe u nás a v osmi dalších evropských zemích.

Dne 29. února 2024 proběhlo Setkání u kulatého stolu k metodě Let´s Talk about Children (LTC) pořádané Centrem pro rozvoj péče o duševní zdraví, které je realizátorem tohoto projektu v České republice.

Na projektu se podílí partneři z univerzit, nemocnic, neziskových organizací v oblasti péče o duševní zdraví pro dospělé, děti a mládež a vzdělávací agentury z devíti evropských zemí. V samotné České republice má Centrum sedm spolupracujících organizací (viz přiložená prezentace).

Setkání u kulatého stolu navázalo na poslední den tréningu, během kterého se v metodě LTC vyškolilo 18 pracovníků. Lektor Centra Michael Kostka na úvod představil aktivity projektu a metodu LTC, která se zaměřuje na prevenci rozvoje obtíží v oblasti duševního zdraví u dětí. Metoda byla původně vyvinuta pro práci s dětmi z rodin, kde má některý z rodičů zkušenost s duševním onemocněním, ale dnes nabízí  i cestu k podpoře všech rodin, které se potýkají s určitou křehkostí či zranitelností.

Metoda funguje na bázi strukturovaných rozhovorů s pomocí pracovních sešitů pro rodiny a pracovníky, skrze které dojde k pojmenování silných stránek a zranitelností a následnému vytvoření akčního plánu. Pracovní sešity mají různou podobu pro různé věkové skupiny dětí, i pro rodiny, které děti teprve očekávají. Cílem je podpora rodiny a podpora dítěte, hledání cesty ke spokojenějšímu životu. Dialogu se spolu s rodiči a dětmi může účastnit i širší rodina nebo např. sousedi.

V tomto a příštím roce má Centrum v plánu podpořit 380 rodin a proškolit 13 pracovníků do role trenérů. Doposud se od počátku projektu, který byl zahájen 1. 2. 2023, podařilo oslovit 116 rodin.

Následně o projektu promluvila také pedagožka a lektorka LTC z Finska, Miia Äänismaa. Finsko, které je kolébkou metody LTC, v roce 2014 zavedlo na základě správního rozhodnutí metodu do sociálních a zdravotních služeb. Zároveň si ve Finsku metodu postupně oblíbili učitelé, je tedy běžně aplikovaná také ve školství.

Ve třetí fázi Setkání proběhla panelová diskuse s účastnicemi tréninku LTC. Během diskuse účastnice vyzdvihovaly, že je metoda zaměřená na optimismus, na rozdíl od jiných metod klade důraz na děti, pracuje se silnými stránkami i s nadějí a posiluje rodičovské kompetence. Ocenily také jednoduchost a strukturovanost metody, a také fakt, že dává prostor pro komunikaci, která v rodinách tak často chybí.

Projekt Let´s Talk about Children je financován z programu EU4Health, více o tomto programu zde.

Stránky projektu Let´s Talk about Children: Let’s Talk about Children – Let’s Talk about Children (utu.fi)

Stránky Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví: Aktuality (cmhcd.cz)