Hlavní obsah

Žena zachránila v Šumperku tonoucího. Viděla ho z osmého patra, ostatní přihlíželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když z osmého patra svého panelového bytu v Šumperku zahlédla Adéla Kašparová muže, který nešťastně upadl do rybníka, nemůže ven a lidé okolo se k pomoci příliš nemají, vyběhla z domu a vrhla se za ním do studené vody. Muže udržovala nad hladinou až do příjezdu městských strážníků, a pravděpodobně mu tak zachránila život. Její čin ocenil zaměstnavatel i spolek Bezpečný Šumperk.

Foto: Nemocnice Šumperk, Novinky

Adéla Kašparová

Článek

Žena, která pracuje jako fyzioterapeutka v Nemocnici Šumperk, bydlí v panelovém domě kousek od rybníka Na Benátkách. Když se 12. února odpoledne náhodou podívala z okna ven, všimla si muže, který ve snaze umýt si obličej, spadl do studené vody a nemůže ven. Příliš dlouho neváhala a vyběhla okamžitě tonoucímu muži na pomoc.

„Cestou jsem si v hlavě akorát sesumírovala, jak postupovat, abych muže zachránila. A že se asi budu muset svléknout, protože v oblečení, které mám na sobě, se mi bude špatně plavat,“ popsala Novinkám.

Foto: Ondřej Kašpar, Novinky

Záchranáři u rybníku v Šumperku

Poté, co doběhla k rybníku, se tedy svlékla do spodního prádla a vydala se muži na pomoc. Samotné se jí ho ven dostat nepodařilo a okolostojící lidé jí bohužel, navzdory jejím prosbám, nepomohli. A tak ho, i díky své dobré fyzické kondici, udržovala až do příjezdu městské policie nad hladinou rybníka.

Volala jsem na ty lidi, co se tam seběhli, a bylo jich dost, prosila je, ať mi pomohou, a oni nic
zachránkyně

„Byla jsem z toho docela rozhozená. Chápu, že pustit se do takové akce může být pro mnohé dilema, že jsem ale volala na ty lidi, co se tam seběhli, a bylo jich dost, prosila je, ať mi pomohou, a oni nic, to mi hlava nebere. Jedna dívka mi dokonce řekla: Nezlobte se, to nezvládnu,“ nechápala.

Ani jí samotné na břeh nikdo nepomohl. „Všichni se začali věnovat tomu pánovi a já tam zůstala. Fyzicky jsem zdatná, takže bych z vody vylezla bez pomoci. Nechtěla jsem se ale zbytečně podrápat. Chytila jsem se proto za nohu jednoho strážníka a vytáhla se,“ podotkla s tím, že na břehu se neměla do čeho obléct, neboť na její věci položili z vody vytaženého muže. „Hadry byly mokré, měly tak deset kilo. Byla to už taková úsměvná situace,“ vylíčila.

Foto: Nemocnice Šumperk, Novinky

Adéla Kašparová pracuje jako fyzioterapeutka.

Podle šéfa šumperských městských strážníků Martina Pelnáře byl zachráněný bezdomovec. „V dané době byl opilý, chtěl se osvěžit a spadl do vody. Nám to nahlásili lidé, co to viděli. Naše hlídka byla na místě do dvou minut. To už v rybníku byla paní a držela muže nad vodou. Naši chlapi ho vytáhli na břeh, zahájili resuscitaci, oživili ho a předali zdravotníkům, kteří ho převezli do nemocnice,“ sdělil Novinkám Pelnář.

Za to, co pro muže udělala, se zachránkyni dostalo poděkování od zaměstnavatele a od spolku Bezpečný Šumperk. „Jsme na paní Kašparovou hrdí a nesmírně si vážíme toho, že máme v nemocnici takové zaměstnance, kteří se nebojí pro záchranu druhých nasadit vlastní život,“ uvedla náměstkyně pro nelékařské zdravotnické profese Nemocnice Šumperk. Monika Žaitliková.

Ačkoliv byl čin paní Kašparové statečný a mnozí ocenili její odvahu, objevily se i negativní reakce. Na sociálních sítích fyzioterapeutce lidé vyčetli, že svou snahou o záchranu muže ohrozila svůj vlastní život. A synovi dorazila SMS zpráva s otázkou, proč jeho máma lítá kolem rybníka ve spodním prádle. Kašparová si však z těchto reakcí moc nedělá. „Nedostala jsem ani rýmu, a to fanoušek otužování nejsem,“ mávla rukou.

Trápí ji ale, že ač nebyla jediná, která tonoucího muže v rybníce zahlédla, nikdo jiný mu nešel do vody pomoci. „Tu noc jsem nespala. Tělo bylo nastřelené adrenalinem. Až do rána jsem proto přemýšlela nad tím, co by se asi stalo, kdyby se v takové situaci ocitlo třeba mé dítě. To by mu nikdo nepomohl? Lidé by měli být všímavější. Nikdy nevíme, kdy se dostaneme do situace, kdy i my budeme potřebovat pomoc neznámých kolemjdoucích,“ řekla zachránkyně.

Žena se šla projít a skončila v řece Moravě. Zachránce v ní poznal sousedku

Krimi

Reklama

Související témata:
Adéla Kašparová (fyzioterapeutka)

Výběr článků

Načítám