Skiareál Klínovec hlídá sníh technologií SNOWsat

blank

Už druhou zimní sezónu Skiareál Klínovec využívá technologii SNOWsat, která šetří vodu, elektřinu i peníze. Na fungování v praxi se byl podívat Deník.

Chytré krabičky s technologií jsou instalované v rolbách a díky satelitním údajům a GPS on-line snímají výšku sněhové vrstvy. Rolbaři mají podle Deníku díky tomu rychlý přehled, kde na svahu leží dostatek sněhu a kde je ho potřeba přihrnout. Cílem jsou co nejkvalitnější podmínky pro lyžaře.

Manažer skiareálu Martin Koky říká, že data pomáhají také při tvoření strategie zasněžování. Skiareál díky nim zvýšil efektivitu práce a snížil hospodaření s vodou a elektřinou o desítky procent. Investice do technologie pro dvě rolby byla kolem 2,5 milionu.

Koky si ji nemůže vynachválit. „V kombinaci s obrovským nasazením a těžkou dřinou kolegů v terénu je to jeden z důvodů, že i v těchto podmínkách stále lyžujeme na všech hlavních sjezdovkách,“ zdůrazňuje závěrem.

Skiareál je největší lyžařský areál v Krušných horách. Jeho nejvyšší bod se nachází na samém vrcholu Klínovce ve výšce 1 244 metrů nad mořskou hladinou. Lyžařům nabízí dvě černé sjezdovky, čtyři červené, pět modrých a několik spojovacích sjezdovek. Všechny jsou udržované a upravované, na většině je vybudován systém umělého zasněžování.

Zdroj: Deník

Foto: Novinky.cz

Scroll to Top