Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olomouc zaskočila Liberec, po obratech slaví Budějovice, Hradec i Litvínov

  17:15aktualizováno  23:00
Série obratů rozjela play off hokejové extraligy. V úvodním zápase předkola uspěl Litvínov, který zvítězil 4:2 po otočce s Plzní. Stejným poměrem vyhrály i České Budějovice, přestože ještě v polovině třetí části s Karlovými Vary ztrácely. Manko dohnal i Hradec Králové a udolal Vítkovice 4:3. Ve vyrovnaném duelu Liberec padl s Olomoucí 0:1 po prodloužení.
Olomoučtí hokejisté Jan Knotek a Jakub Sirota slaví se střelcem rozhodujícího...

Olomoučtí hokejisté Jan Knotek a Jakub Sirota slaví se střelcem rozhodujícího gólu Jakubem Orsavou výhru nad Libercem v prodloužení. | foto: ČTK

Žádná dominance domácích týmů se v první porci zápasů předkola nekonala. Jako jediný nakonec prohrál Liberec, který v prodloužení prohrál s Olomoucí. Na ostatních stadionech ale hosté srdnatě bojovali až do posledních třetin.

Nejvíce se strachovali o výsledek hradečtí hokejisté, když dovolili Vítkovicím snížit. Naopak na mohutný závěr Litvínova nestačila Plzeň, vždyť inkasovala hned třikrát v rozmezí 47. až 50. minuty. Utkání také výrazně poznamenaly šarvátky.

Nedisciplinovanost Karlových Varů pak výrazně pomohla Českým Budějovicím, které dvakrát potrestaly pětiminutové vyloučení Ondřeje Beránka, stejně dlouhé oslabení navíc ubránily už v první třetině po prohřešku Jana Ordoše.

Liberec – Olomouc 0:1 P (stav série 0:1)

Nepochybně se po zápase bude nejvíce mluvit o momentu ze 48. minuty. Liberecký útočník Marek Zachar ujížděl na branku olomouckého brankáře Branislava Konráda, po lehkém kontaktu s obráncem Daliborem Řezníčkem padá a rozhodčí nařizují trestné střílení. Jenže mezitím jako beranidlo doveze kotouč až za brankovou čáru. Do akce musí video.

Útočník Liberce vráží do brankáře Olomouce Branislava Konráda, vše sleduje obránce Dalibor Řezníček.

První verdikt rozhodčích: Gól platí, puk přešel celým objemem čáru. Trenér Hanáků Jan Tomajko si bere trenérskou výzvu, dle jeho názoru padající Zachar znemožnil Konrádovi zasáhnout. Druhý verdikt rozhodčích: Gól neplatí, nebyl dosažen v rámci pravidel. K nelibosti domácí střídačky navíc ruší předtím odpískané trestné střílení.

Olomouc prostoj v zápase nakopl, šance ke konci základní hrací doby ale Hanáci nevyužili. Střelecké trápení prolomil až Jakub Orsava v prodloužení, když se prosadil z vrcholku kruhů během přesilové hry. Bilí Tygři vyšli gólově naprázdno, přestože na bránu vyslali 33 střel, což však bylo o osm méně než hosté.

Filip Pešán (Liberec): „Odehráli jsme velmi vyrovnaný zápas s bojovným a urputným soupeřem. Chtěli jsme vycházet z dobré obrany, ale bohužel už jsme neměli moc sil a nebyli kreativní směrem dopředu. Nevytvořili jsme si žádný tlak směrem do branky, což musíme jednoznačně změnit, pokud chceme sérii otočit. Situace s uznaným neuznaným gólem byla samozřejmě důležitá, ale dle mého názoru to nebyl úplně klíčový moment utkání.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Viděli jsme naprosto vyrovnané utkání, které s postupem času bylo o jednom gólu. Podali jsme výborný výkon, vyrovnali se Liberci v bruslení a byli jsme aktivní směrem dopředu. Ve třetí třetině tam byla nějaká rozhodnutí. My jsme si brali výzvu na nedovolené bránění brankáři a jsme rádi, že gól nakonec nebyl uznán.“

Tipsport extraliga 2023/24
6. 3. 2024 19:00
Liberec : Olomouc 0 : 1P
(0 : 0, 0 : 0, 0 : 0, 0 : 1)
Góly:

Vyloučení: 2:2, Využití: 0:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 42:32, Počet diváků: 4 076 (54 % z kapacity 7 500), konečný stav série: 3:2

Přejít na on-line reportáž

Hradec Králové – Vítkovice 4:3 (stav série 1:0)

Po vzoru loňské vyrovnané semifinálové série pokračuje mezi Hradcem a Vítkovicemi i letošní předkolo. Zápas plný emocí opět přinesl spoustu vyloučení, obrat i napínavý závěr, během kterého Vítkovičtí dobývali branku Lukáše Paříka. Východočeši se ubránili, a především soupeře zcela eliminovali během hry v rovnovážném počtu.

Jediný gól mimo přesilovky vstřelil Kevin Klíma, pak už úřadovaly speciální formace. Ovšem nejen ty útočné. Hradecké manko 1:2 z úvodní části vymazal v oslabení Tomáš Pavelka, který ujel obráncům a poradil si i se skvěle chytajícím Lukášem Klimešem.

Když se během 30 sekund v poslední třetině mezi střelce zapsali Jordan Perret a Christophe Lalancette, Vítkovice byly v úzkých. Naději jim dal Stuart Percy, poté navíc zamířil na trestnou Perret, když neuhlídal, v jaké výšce operuje s hokejkou. Závěrečné manévry hostů v útočném pásmu ale skončily bez úspěchu.

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Vážíme si prvního bodu, vítězství se nerodilo lehce. Znova jsme si ale ověřili, že při hře pět na pět jsme schopní soupeře přehrávat. Spousta věcí se nám ale nelíbila. Průběh utkání ovlivnily naše zbytečné fauly, na což jsme přitom apelovali před zápasem i během něj. Nechávali jsme se hloupě vylučovat a dostávali Vítkovice do hry, přestože moc dobře víme, že mají výborné hráče na přesilovky.“

Pavel Trnka (Vítkovice): „Moje hodnocení bude krátké. Zápas měl z našeho pohledu lepší a horší momenty, v konečné fázi jsme tahali za kratší konec a v sérii prohráváme 0:1.“

Litvínov – Plzeň 4:2 (stav série 1:0)

Pořádně zostra se rozjela série mezi Litvínovem a Plzní, úvodní duel protkala celá řada strkanic, drobných šarvátek a pošťuchování. Zdálo se, že hokejisté obou týmů hledali, jaký metr nastaví ve vyřazovacích bojích rozhodčí. I proto arbitři rozdali celkem 42 trestných minut.

Bitka Nicolase Hlavy z Litvínova a Aleksiho Laaksa z Plzně.

Nepřekvapí tedy, že vítězný gól padl v přesilové hře. Přesnou střelou z mezikruží se prosadil Liam Kirk, o tři minuty později přidal další povedenou ranou pojistku Marek Baránek. Litvínovští ještě v závěru ubránili přesilovku a mohli slavit zvládnutý obrat.

Dotahovat museli po trefách Seveřanů Tima Söderlunda a Aleksiho Laaksa, poprvé těžili z pohotové reakce Martina Havelky, který se dobře zorientoval na brankovišti a našel Pawla Zygmunta, podruhé z skvělého střeleckého instinktu Petra Koblasy.

Karel Mlejnek (Litvínov): „Vítězství v prvním utkání je cenné, nevím, jestli důležité, nejdůležitější je vyhrát sérii. Naprosto se smazal rozdíl ze základní části, my si o to víc ceníme zvládnutého těžkého vstupu do série. K obratu nám pomohla standardní situace, gól po buly na 2:2, pak proměněná přesilovka na 3:2, ta extrémně. Kluci to neměli, nemají a nebudou mít jednoduché.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Byl to vyrovnaný zápas. Litvínovu se povedlo ho otočit ve třetí třetině, zítra je další utkání. To dnešní rozhodla standardní situace po buly, pak využitá přesilovka, hned následně další gól. Emoce jsou velké, ale to je play off.“

Tipsport extraliga 2023/24
6. 3. 2024 17:30
Litvínov : Plzeň 4 : 2
(0 : 1, 1 : 1, 3 : 0)

Rozhodčí: A. Kika, T. Cabák - T. Gerát, J. Špůr

Vyloučení: 10:11, Využití: 1:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 35:27, Počet diváků: 4 522 (75 % z kapacity 6 011), konečný stav série: 3:0

Přejít na on-line reportáž

České Budějovice – Karlovy Vary 4:2 (stav série 1:0)

České Budějovice soupeře jasně přestřílely, ale dlouho jejich snažení přicházelo vniveč. Karlovarští hokejisté hráli obětavě, blokovali střely, spolehnout se navíc mohli na jistého Dominika Frodla i produktivního Dávida Grígera, který odpověděl na gól Jakuba Valského, a pak připravil trefu Ondřeje Procházky.

Brankář Karlových Varů Dominik Frodl zasahuje před Jáchymem Kondelíkem z Českých Budějovic, situaci jistí obránce Ondřej Beránek.

O nadějně rozehrané utkání přišli ve třetí třetině. Nejdříve nechali vyniknout Milana Gulaše, poté zbytečně fauloval Beránek, který v rohu útočného pásma najel do kolene Ondřeje Štencla. Od rozhodčích vyfasoval stejně jako Ordoš v úvodní dvacetiminutovce trest do konce utkání.

Jihočeši nedisciplinovanost trestali. Dva zásahy Branta Harrise během dvou minut zajistily Motoru výhru 4:2. Trenér domácích Ladislav Čihák tak mohl být spokojený se změnami, které provedl zkraje závěrečné třetiny, aby tým nakopl.

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Ukázali jsme charakter, bojovnost, počkali jsme si na příležitost a jedeme dál.“

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Padesát minut jsme bořili předpoklady všech odborníků. Mužstvo pracovalo výborně podle plánu. V rozhodujícím momentu jsme nedisciplinovaností darovali soupeři, co jsme neměli darovat. Motor si vzal zápas díky kvalitě přesilovky.“

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
3:3
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Čeští hokejisté znovu porazili Slovensko, dvěma góly rozhodl Kodýtek

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  16:29

Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...