Zpráva

Nejdrzejší inscenace Dekkadancers bude o lidech bez domova
vydáno: 6.3.2024
První premiérou DEKKADANCERS v roce 2024 bude La Dolce Vita. Inscenace sází na tancem ztvárněné akční i dojemné scény plné pouličních šarvátek, odvyprávění příběhu podmanivou hudbou, či na avantgardní estetiku a typický dekkáčovský humor. Autorské duo Štěpán Pechar a Štěpán Benyovszký se v La Dolce Vitě nechalo volně inspirovat příběhy lidí bez domova.

Pro inscenaci vzniká rovněž autorská hudba z dílny Jana Šikla. Novinka slibuje i neotřelou výpravu a kostýmy, jejich tvůrcem je Pavel Knolle. Na přípravách soubor spolupracuje s Armádou spásy, Novým Prostorem a Pragulic. Organizacím, které pomáhají bezdomovcům, tanečníci vyčlenili platinové benefiční vstupenky, kdy mezi ně rovným dílem rozdělí 100 % vybrané částky. Premiéra se uskuteční 9. dubna na Jatkách78.

DEKKADANCERS uvedou taneční show inspirovanou příběhy lidí bez domova. Bezprizorní parta nezlomných bezdomovců se tváří v tvář tuhé zimě snaží spojit síly a přežít. A s tím, jak zima přituhuje, podaří se jim včas přesvědčit nás i sama sebe, že jsou lidi jako ostatní, s osudem, který může potkat kde koho, s životem, který stojí za to zachránit?

Vznik inscenace pro šestici tanečníků inicioval umělecký šéf DEKKADANCERS Štěpán Pechar, který připravuje choreografii a společně se Štěpánem Benyovszkým La Dolce Vitu režíruje. „Je to projekt, na který se extrémně těším, protože je příběhem lidskosti. O hořkosladkém životě jako takovém. Současně je pro mě výzvou choreografovat po delší pauze sám. Chci se obejít bez různých berliček, hledat nové přístupy k choreografii a různé principy pohybů, jež se stanou plnohodnotným výrazovým slovníkem. Představuji si tak trochu postapokalyptický svět, kdy se absurdní a vtipné situace z každodenního života bezstarostných bezdomovců postupně zužují na jedno jediné – boj o tenhle náš sladký život,“ vysvětluje choreograf.

Dramaturgem a režisérem inscenace je další z kmenových tvůrců DEKKADANCERS Štěpán Benyovszký, který se souborem spolupracoval např. na Poslední večeři, HornyBach 18+, Proměně či A.I. V novém kusu se nyní pokusí nastínit, proč může být život na ulici sladký: „Nejvíce znepokojující výpovědi, které jsme v rozhovorech s lidmi žijícími na ulici slyšeli, se točily kolem jejich spokojenosti. Svůj život by prý za nic neměnili. Nemusí se o nic starat, nemusí dělat nic, než na co mají chuť. Jen si užívají, všechno, co jejich život nabízí, bez starosti o zítřek. Mohou se oddat impulzům, neřestem, závislostem i lenošení. La dolce vita! Co na tom, že zítra může hrozit mráz, hlad, úraz či smrt – teď si ještě mohou udělat dobře. Našli jsme něco univerzálně lidského na snaze ignorovat naléhavé problémy ve vlastním životě a prostě se jen snažit ukojit bezprostřední touhy.“

Autorskou hudbu pro inscenaci složil Jan Šikl, který se hudbě věnuje na několika úrovních. Jako bubeník v projektech Zabelov Group a Korjen, jako skladatel vážné hudby (spolupráce s Orchestrem Berg), skladatel filmové a video tvorby a hudby scénické (např. pro Národní divadlo, 420PEOPLE či Spitfire Company). Hudebník a skladatel slibuje barevně a žánrově pestrou hudbu: „Drsné osudy jsou v La Dolce Vitě vyprávěny silně estetizovaným jazykem tance. A podobně jsem se i já snažil dávat do kontrastu bezprostřednost a jistou špínu zvukových nálezů a vedle toho představit krásnou ušlechtilost klasických nástrojů. Moje hudba bude spojovat také předvídatelnost repetitivní hudby a prvek náhody při hledání samplů v hromadě ruchů.“

Diváci nákupem vstupenek podpoří lidi žijící na ulici
Na přípravě představení DEKKADANCERS spolupracují s organizacemi, které dlouhodobě usnadňují život bezdomovcům. Kompletní tým tvůrců a tanečníků absolvoval procházku Prahy s bývalým bezdomovcem Romanem, kterou organizuje Pragulic. Armáda spásy zprostředkovala setkání s terénním pracovníkem a cennými zkušenostmi přispěli také zástupci Nového Prostoru.

DEKKADANCERS se současně rozhodli tyto instituce podpořit. V první řadě je vyčleněno vždy 8 benefičních platinových vstupenek na každé představení La Dolce Vity. 100% částky z jejich prodeje bude rovným dílem rozděleno mezi Armádu spásy, Nový Prostor a Pragulic. Armáda spásy využije prostředky na nákup nocleženek, protože zima bez střechy nad hlavou obzvlášť studí. Nový Prostor vybranou částku využije na podporu denního centra a sociální rehabilitace lidí bez domova. Pragulic zaplatí lítačku svým průvodcům Mírovi, Karlovi a Karimovi a podpoří samostatné bydlení dalších spolupracovníků.

-----
DEKKADANCERS: LA DOLCE VITA 
Námět, choreografie a režie: Štěpán Pechar
Režie a dramaturgie: Štěpán Benyovszký
Choreografie: Štěpán Pechar
Hudba: Jan Šikl
Výprava: Pavel Knolle
Light design: Lukáš Brinda
Vizuál: Pavel Hejný
Tančí: Natalie Metodijeva, Adriana Štefaňáková, Nela Štarková, Florian Garcia, Albert Kaše, Patrik Čermák
Více informací: https://dekkadancers.net/cs/repertoire/ladolcevita/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Y1pnEbyS3h8
Premiéra: 9. 4. 2024, reprízy: 10.–14. 4. 2024
70 min. / bez jazykové bariéry


zdroj zprávy: Zuzana Hošková