Rozhovor s osobností Náčelníka, Miloslavem Nevrlým

Rozhovor s osobností Náčelníka, Miloslavem Nevrlým

Tisk

nacelnik200Jednou z posledních knih vydaných v loňském roce v Nakladatelství Kazda byl titul Náčelník, tedy rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým.

 

 

 

Jak uvádí anotace, tak Miloslav Nevrlý, skautskou přezdívkou Náčelník, byl příkladem, že se neznámými končinami dá chodit bez map, nenosit s sebou v batohu v podstatě nic, vydat se nejistotám a nalézt tak radost a smysl. Byl to právě on, kdo po odsunu německého obyvatelstva v podstatě znovu objevil zapadlá místa nejsevernějších českých hor a napsal o tom ceněnou Knihu o Jizerských horách. „Byl to on, kdo naučil čtenáře Karpatských her hrát hry na poutníka s lehkým srdcem či na jitřní radost; mnoho lidí tvrdí, že tato útlá kniha jim doslova změnila život,“ uvádějí dále.

Aleš Palán je novinář a spisovatel známý pro své knihy plné rozhovorů se zajímavými lidmi. V úvodní kapitole se přiznává k tomu, že udělat s Náčelníkem knihu rozhovorů byl několik let jeho sen a nedařilo se mu jej uskutečnit. Vyšlo to až do třetice, kdy trochu zasáhla i náhoda. Miloslav Nevrlý odpovídal na otázky korespondenční formou, díky čemuž jsou odpovědi občas delší a na výsledku je trochu znát, že rozhovor neprobíhal osobně.

Kniha pokrývá celý život Náčelníka. Na začátku se čtenáři dozví o jeho dětství i dospívání, fascinaci ptáky i vzdělávání v oboru zoologie. Kromě přírody, cestování i práce je jedním z témat i víra. Texty jsou doplněny i fotografiemi z archivu Miloslava Nevrlého.

Musím se přiznat, že nejsem vůbec cílová skupina této knihy. Jméno Miloslava Nevrlého pro mě bylo nové, nesetkala jsem se s jeho knihami, ani jej neznala jako Náčelníka. Čtení jsem tedy brala tak, že se o něm něco dozvím, ale tak jsem si ho neužila, protože mi chyběly nějaké pozitivní pocity spojené s tím, že jde o pro mě známého člověka. Nebo nějaký wow efekt či pocit sounáležitosti a podobně. Byl mi sice sympatický, ale chybělo mi to něco navíc. I tak mě ale bavilo číst o jeho dětství i příhodách a jeho láska k přírodě byla všudypřítomná.

Přesto dokážu pochopit, proč se někdo tento titul nebojí označit jako knihu roku a že sbírá vysoká hodnocení. Kdyby mi byl Náčelník bližší, určitě si ji velmi cením a má čestné místo v knihovně.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte Náčelníka

Miloslav Nevrlý (1933) je český zoolog, spisovatel, skaut a milovník přírody. Vystudoval Přírodovědeckou (tehdy Biologickou) fakultu Univerzity Karlovy a ještě před promocí v roce 1957 získal místo zoologa v Severočeském muzeu v Liberci. Tam pracoval až do roku 2000, po většinu doby jako vedoucí přírodovědeckého oddělení. Tajemné a tehdy skoro liduprázdné Jizerské hory si zamiloval a napsal o nich řadu menších i větších prací – nejznámější z nich je Kniha o Jizerských horách (1976), která ovlivnila vztah desetitisíců lidí k tamější krajině. Tato průlomová poetická i naučná kniha nemá konkurenci v žádném průvodci, ani jiné publikaci o českých pohořích. Podobně kultovní se staly i Karpatské hry (1982) – krajinná meditace založená na putováních po rumunských Karpatech, malá kniha o velkých životních radostech. Stejně útlá Nejkrásnější sbírka (2001) přibližuje poetickým jazykem přírodní krásy chráněných krajinných oblastí a národních parků Čech a Slovenska, publikace Chvály Zadní země (2002) je věnovaná Českému Švýcarsku a Zašlá chuť morušek (2003) se týká Krkonoš. Jeho zatím poslední kniha Moje ptačí roky (2017) je vyznáním celoživotní lásky k ptákům.

Aleš Palán (1965), novinář, spisovatel a editor, napsal nebo se autorsky podílel na více než třiceti knihách, převážně rozhovorů a publicistiky. Jeho knižní rozhovor s bratry Danielem a Jiřím Reynkovými Kdo chodí tmami (2004) byl vyznamenán výroční cenou Nadace Českého literárního fondu. Za knihu rozhovorů se syny nakladatele Josefa Floriana Být dlužen za duši (2007) a za román Ratajský les (2016) byl Palán nominován na cenu Magnesia Litera. Za průvodce brněnským Bronxem Brnox (2016, s Kateřinou Šedou) a za knižní rozhovory s českými a moravskými samotáři Jako v nebi, jenže jinak (2019) toto ocenění získal. Jeho publikace věnovaná šumavským samotářům Raději zešílet v divočině (2018) se stala bestsellerem a zvítězila v anketě Kniha roku Lidových novin. Příznivý čtenářský ohlas vyvolal také titul Neboj se vrátit domů (2018), rozhovor s lékařkou a zakladatelkou českého hospicového hnutí Marií Svatošovou, a kniha Robinsoni a donkichoti (2022), rozhovory se samorosty, nezapadajícími do žádných šablon většinové společnosti. Zatím posledním autorovým dílem jsou rozhovory o vztazích mezi matkami a dcerami Mami, miluju (2023) s fotografiemi Libuše Jarcovjákové. Palánovy práce vyšly v angličtině, němčině a japonštině.

nacelnik

Náčelník
Rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým
Autor: Miloslav Nevrlý, Aleš Palán
Žánr: skutečné příběhy
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 288 + 32 stran černobílých fotografií
Hodnocení: 70 %

https://www.knihykazda.cz/nacelnik/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cooking with Šůša

cooking perexPokud se rádi necháváte inspirovat novými vegetariánskými, veganskými a bezlepkovými recepty, a to místo, kde hledáte, je Facebook, určitě už jste narazili na stránku Michaely Šupákové Cooking with Šůša. Michaele se podařilo vydat...

Z archivu...


Literatura

Kniha pro duši = Štěstí voní jako chleba

stesti voni jako chleba200Začátek roku nám díky nakladatelství Cosmopolis přinesl další feel good knihu německé autorky Pauline Maiové – Štěstí voní jako chleba. Pokud prahnete po odpočinkové knize, která vás uklidní, přenese do krásného Sko...

Divadlo

Bella figura. Přehlídka komunikačních trapasů v Městském divadle v Brně

Bella Figura perexItalská povaha – stručná přehlídka po italské způsobu komunikace, kterou asi poprvé popsal fejetonista Bepe Severgnini. Ano, je to termín Bella Figura. Je obsažným názvem hry dramatičky Yasminy Rezy. V režii této autorky měla hr...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...