Říká se, že na zlaté horečce Divokého západu vydělali hlavně prodejci lopat. Pokud bychom stejnou analogii použili na kalifornskou Nvidii, je to, jako kdyby mezi zlatokopy vtrhlo motorové rypadlo.

Přestože samotná čipová technologie není zase tak složitá, co se týče ekosystému – zejména softwarové platformy CUDA a důmyslných detailů, posouvajících práci s čipy na úplně jinou úroveň – je Nvidia daleko před konkurencí.

A je si toho dobře vědoma, jak dokazuje královská marže, kterou si za čipy účtuje a která zhruba dvojnásobně předstihuje současné marže Applu. Ospravedlňuje však současný úspěch cenu akcií společnosti a její celkovou valuaci?

Kdybychom se řídili například čistě tržní kapitalizací, je dnes Nvidia třetí nejhodnotnější společností na světě hned po zmíněném Applu. Donedávna se přitom na stejné pozici zdánlivě neotřesitelně vyhříval arabský státní ropný gigant Saudi Aramco.

Vývoj hodnoty akcií Nvidia od začátku letošního roku. Zdroj: TradingView

Na současné tržní ocenění Nvidie jsme se proto zeptali přímo akciových analytiků a investorské veřejnosti. „Podle běžných standardů je společnost nadhodnocená a ocenění akcií odráží velmi vysoká očekávání do budoucna,“ konstatuje Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské investiční banky Saxo Bank.

„Velká část ocenění závisí na předpokladu budoucího podílu na trhu. Současné ocenění dává smysl pouze v případě, že předpokládáme i budoucí velmi vysoký podíl na trhu, který by odrážel dominanci v odvětví podle scénáře vítěz bere vše,“ upřesňuje.

Velkým problémem tohoto předpokladu je podle Garnryho skutečnost, že v polovodičích tohle nikdy neplatilo. Pro investory je proto velmi riskantní předpokládat, že tentokrát tomu bude jinak.

Obdobný pohled sdílí Petr Čermák, analytik multi family office EMUN, který shrnuje důvody dosavadního růstu a vyvažuje je budoucími riziky. „Akcie Nvidie v uplynulém roce prudce rostly, nicméně spolu s nimi i tržby, zisky i ziskové marže společnosti,“ shrnuje.

„Akcie mají vysoké momentum, zároveň jsou s nimi spojena i velmi vysoká očekávání investorů. Analytici predikují růst tržeb o osmdesát procent v roce 2025 a o dalších devatenáct v roce následujícím. Podobně rychle by se měly zvyšovat i firemní zisky. Roste tak riziko, že vysoká očekávání nebudou naplněna,“ varuje Čermák.

„V našem portfoliu akcie Nvidie několik čtvrtletí držíme, ale jejich váha je nižší než v případě indexu S&P 500. Přesto se jedná o jednu z našich největších pozic v portfoliu,“ přiznává.

Dává však smysl do akcií společnosti investovat i dnes? „Nvidie patří k rychle rostoucím firmám, přestože její tržní kapitalizace dosahuje úctyhodných 2,06 bilionu dolarů. Tržby v posledních pěti letech vzrostly o více než čtyři sta procent a zisk téměř o sedm set. Rychle rostoucí společnosti mají typicky i vysoké hodnotové ukazatele a Nvidia není výjimkou,“ připomíná.

„Aktuálně se obchoduje za 34,5násobek tržeb, pětasedmdesátinásobek cash flow a 34,5násobek forward P/E. Pokud firma vysoká očekávání splní, mohou se i takto vysoké valuace ukázat jako ospravedlnitelné,“ dodává analytik. Kvůli prudkému růstu ale bude pozici v jím spravovaném portfoliu v nejbližších týdnech v rámci pravidelného rebalancování redukovat.

„Akcie Nvidie patří do velké sedmy, která v posledních čtvrtletích táhne celý index S&P 500. Příčinou jsou jednak zvyšující se tržby, zisky a ziskové marže těchto firem, ale samozřejmě i velký optimismus investorů. Z hlediska historických valuací se tyto akcie aktuálně obchodují o dvanáct procent níže, než je pětiletý průměr forward P/E: 29,7 proti 33,7 procenta,“ vypočítává.

Maximální pětileté hodnoty přitom dosáhly 52,9 procenta, minimální 21,7. „Nelze tedy říci, že by se nacházely ve fázi spekulativní bubliny. Rychlý růst tržeb je způsoben i inovacemi – tyto firmy investují až šedesát procent cash flow do výzkumu a rozvoje, třikrát tolik než zbytek indexu.“

Veterán mezi českými technologickými investory Jaroslav Šura vidí situaci Nvidie o něco optimističtěji. „Valuace se může jevit z dnešního pohledu jako nadhodnocená, ale o současnost nejde, klíčová je budoucnost. Pokud se splní firemní predikce, dostane se ukazatel P/E k třicítce, což na tak růstovou firmu nemusí být přehnaně vysoké číslo,“ domnívá se.

Připomíná ale, že polovodičový cyklus je spíše na začátku a umělá inteligence může být silným motorem pro další růst sektoru. „Možná bezpečnější než kupovat akcie Nvidie bude ale nákup nějakého polovodičového ETF, například SMH,“ upřesňuje Šura.

Pozitivně vnímá pozici Nvidie také Josef Kvarda, analytik finanční skupiny SFG. „Valuace má svůj důvod v očekávané výkonnosti a tržním postavení. Nvidia ovládá osmdesát procent trhu čipů s umělou inteligencí vysoké třídy. Navíc technologické změny spojené s umělou inteligencí jsou teprve na počátku s řadou multiplikačních efektů ve více odvětvích. Překvapení v budoucnu tak se současnou znalostí leží spíše v optimistickém pásmu širšího využití.“

Investice do akcií Nvidie má podle Kvardy stále význam pohledem potenciálu očekávaného růstu, výsostného konkurenční postavení, diverzifikace i dlouhodobé investice. „Nvidia připomíná cestu akcií jiných velkých technologických firem s důležitým příběhem a tržním podílem. Ty si poradily s tržními korekcemi včetně faktorů ekonomického cyklu a invencemi a investicemi stále představují atraktivní potenciál portfolia fondů i menších investorů,“ dodává.

Překážkou růstu firmy podle něj můžou být produkční omezení vzhledem k expanzi poptávky. Dalším rizikem je pak vznikající konkurence, které si všímá Adam Ďurica, investiční manažer venture kapitálového fondu Zero One Hundred – a samotná Nvidia na straně druhé podle něho představuje riziko pro trh.

„Poslední vývoj ukazuje silné soustředění pozornosti na několik málo společností, což může mít pozitivní dopad na hodnoty těchto akcií v býčím trhu. V případě, že se otočí do trhu medvědího, mohou přijít brutální následky i pro společnosti, které jsou ohodnoceny správně,“ připomíná.

Ovládni AI!
Vydání Forbesu Ovládni AI!

„Musíme si uvědomit, že se firma aktuálně nachází v unikátní pozici dodavatele zásadní infrastruktury pro průmysl s umělou inteligencí, zažívající v posledním roce masivní růst hodnoty i pokrok. Všichni velcí hráči v tomto segmentu musejí používat čipy od Nvidie,“ konstatuje Ďurica.

Jedná se ze strany společnosti pouze o využití závislosti trhu na její produktové nabídce, nebo o potenciální zranitelnost? „Situaci lze číst i tak, že současný úspěch firmy je závislý na poptávce od pár hlavních hráčů. Pro trh jako celek je navíc problematické, aby jedna společnost nesla na svých zádech celý průmysl, protože negativní událost ve firmě může spusti lavinu napříč trhem,“ varuje.

Už dnes navíc existuje etablovaná konkurence a vzniká i v řadách ostatních hráčů, kteří se chtějí ze závislosti na Nvidii vymanit. Jak tedy Ďurica vnímá současnou hodnotu jejích akcií?

„Ohodnocení je vzhledem k reálné velikosti firmy nerozumné. Až za čtyřicet procent obratu nakonec vděčí poptávce několika technologických gigantů. Z posledních výsledků je však zřejmé, že je firma finančně mnohem zdravější než v předchozích kvartálech,“ uznává.

„Jde vidět, že skrze raketový růst nastává interní tlak na efektivitu. A dobrou finanční kondici je vidět i na ostatních metrikách. Pokud si Nvidia dokáže zachovat konkurenceschopnost, není současná hodnota akcií tak nerozumná, jak by se mohlo zdát,“ uzavírá.