Dnes Sobota - oblacno 21°C
Zítra Neděle - oblacno 20°C
Sobota 11. 5. 2024
Svátek má Svatava
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Byznys

THMP zhodnotila roční dodávky energií pro město a jeho organizace

Městský správce veřejného osvětlení, společnost Technologie hlavního města Prahy, včera předložila radě hlavního města hodnotící zprávu k zajištění energií za uplynulý rok 2023. Svoji činnost městského obchodníka s energiemi společnost zahájila na začátku roku zajištěním energií pro pražskou soustavu veřejného osvětlení. V druhém pololetí pak jako přímý dodavatel rozšířila služby o nákup energií pro Magistrát hlavního města Prahy, městskou policii a více než 200 městských organizací. Celková spotřeba elektrické energie za rok 2023 přesáhla 120 gigawatt hodin (GWh) při počtu více než 4000 odběrných míst.

„Díky zvolené nákupní strategii bylo u elektrické energie dosaženo celkových ročních úspor ve výši cca 253 milionů korun s DPH, počítáno proti zákonem zastropovaným cenám v roce 2023, a to při průměrné účtované ceně 3 134 korun/MWh s DPH. Z více než dvou třetin se do výše úspor promítlo druhé pololetí, kde hrálo klíčovou roli navýšení objemu zajišťovaných dodávek, vývoj tržních cen a v neposlední řadě přesoutěžení podmínek, které snížilo cenovou přirážku ke spotovým cenám. U plynu bylo při ceně 1 717 korun/MWh s DPH dosaženo oproti vládnímu stropu celkové roční úspory ve výši téměř 6 miliónů korun,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. „V roce 2024 dodá THMP elektrickou energii do více než 4000 odběrných míst s předpokládanou roční spotřebou 125 GWh a plyn do 900 odběrných míst s předpokládanou roční spotřebou 110 GWh,“ doplnil Jílek.

Podle Michala Fišera, člena představenstva THMP, se společnost na plnohodnotný vstup na trh v uplynulém roce intenzivně připravovala. „THMP dosáhla registrace u OTE jako subjekt zúčtování, uzavřela kontrakty s velkoobchodními partnery a vstoupila na krátkodobý trh. Interně byly nastaveny všechny potřebné procesy včetně metodického řízení, zavedení potřebné IT infrastruktury jak na straně prodeje a zákaznické obsluhy, tak na straně obchodování,“ upřesnil Fišer. Zároveň bylo dokončeno vybudování kompetencí aktivního účastníka energetického trhu pro stabilní zajišťování dodávek komodity s ohledem na specifické potřeby zákazníků.

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Vlajkovou lodí společnosti je péče o síť veřejného osvětlení, nasvěcuje také pražské památky a zajišťuje světelnou vánoční výzdobu a stromy. Dále se stará o městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy, veřejné a věžní hodiny a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Pro všechny technologie provozuje nonstop jednotný dispečink pro hlášení poruch a řízení servisních zásahů, kterých provede přes 25 tisíc ročně. THMP se podílí na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky a působí jako městský obchodník s energiemi. Cílem THMP je fungující město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.


Autor: Cen

Divadlo Gong nabízí své prostory k pronájmu

29. dubna 2024 v 09:13

Vysočanské Divadlo Gong – kulturní a vzdělávací společenské centrum Prahy 9 – je příspěvkovou organizaci deváté městské části. Nabízí návštěvníkům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů včetně pravidelných jazzových...

Tesco spustilo kampaň Žijeme hokejem

27. dubna 2024 v 06:58

Tesco, oficiální sponzor Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, spouští očekávanou kampaň spojující svět hokeje se světem maloobchodu. Pod sloganem „Žijeme hokejem“ nabízí zákazníkům šanci stát se součástí velkého hokejového dobrodružství.  

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si zvolila děkana

25. dubna 2024 v 06:17

Akademický senát Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT zvolil 23. dubna kandidáta na děkana FBMI. V tajném hlasování byl jednomyslně zvolen na funkční období 2024–2028 staronový děkan FBMI prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Hledáte práci? Praha 4 ji nabízí na radnici i ve školách a školkách

22. dubna 2024 v 10:42

Radnice hledá zaměstnance na úřad MČ Praha 4, tak i ve zřizovaných školách a mateřských školách.

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení pořádala v Praze konferenci

21. dubna 2024 v 09:10

V kongresovém Top Hotelu Praha se ve dnech 18. a 19. dubna konala 62. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení. Tématem akce bylo ekologické, hospodárné a bezpečné veřejné osvětlení. Generálním partnerem konference byla městská společnost Technologie hlavního města Prahy. „Děkujeme za...

Další články
Nahoru