Hadi patří v některých kulturách mezi uctívané tvory, jinde mezi postrach přírody. Podívejme se na ostrovy, kde se to hady jen hemží a dokonce dostaly tyto plazy do svého názvu.

Hadi na hlavě Gorgony

Jmenují se Sthenó, Eurvalé a Medúsa, která je z nich díky své smrtelnosti nejznámější. Jsou to děti mořského boha Forkýna, které měl s manželkou a zároveň sestrou Kétó. Jsou to Gorgony a jsou obludné. Místo zubů jim z úst trčí kly a místo vlasů se jim kolem hlavy zmítá klubko hadů. S kolumbijským ostrovem Gorgona mají společný nejen název, ale i hady. Je to až pohlednicové místo. „Hory, bujná džungle, nedotčené pláže a keporkaci a další tvorové, kteří toto místo považují za neodolatelné,“ obdivuje ostrov agentura AFR na stránkách francouzské televize France 24. Jenže je tu odvrácená strana ostrova. Hadi.

V roce 1959 byla na ostrově založena trestanecká kolonie a v roce 1984 národní park. Ve stejném roce byla věznice zrušena. Národní park i věznice mají společný prvek. Před založením parku hadi odrazovali trestance od útěku, později byli, a jsou dodnes, v rámci ochrany přírody chráněni. Mezi druhy, které jsou nebezpečné jedem patří křovinář aksamitový (Bothrops asper) patřící mezi zmijovité, a dva druhy korálovců: Micrurus dumerili a Micrurus mipartitus. Navíc se na ostrově vyskytují sice nejedovatí, ale i tak u mnohých odpor vzbuzující nejedovaté druhy.

Podívejte se na jedovaté hady kolumbijského ostrova Gorgona.

Zdroj: Youtube

Ilha da Queimada Grande

Křovinář ostrovní (Bothrops insularis), to je had, který v podstatě znemožňuje turistiku na brazilském ostrově Ilha da Queimada Grande. Podle rybářů je tam až 5 hadů na metr čtvereční, což zní dramaticky, ale není to pravda. V takovém množství by se prostě neuživili. Tento druh dorůstá 70 – 90 cm, je prudce jedovatý a živí se jako predátor, který se zaměřuje zejména na ptáky, ještěrky, ale nepohrdne ani hadími mláďaty, což z něj dělá kanibala. Přestože jsou jich na ostrově tisíce, Červená kniha Světového svazu ochrany přírody (Red Date Book IUCN) ho ale přesto vede jako kriticky ohroženého. Důvod je, že se mimo ostrov nikde přirozeně nevyskytuje. Je tedy zdejším endemitem. V době před zhruba 10 000 lety byla hladina níže a hadi byli součástí pevniny. Později moře ostrov odřízlo a hadi se mohli vyvíjet do vlastního ostrovního druhu, jež obývá území o rozloze zhruba 43 hektarů. Stal se tak jedním ze zhruba padesátky druhů hadů patřící mezi křovináře.

Zdroj: Youtube

Snake island u Bostonu

Snake Island leží něco málo přes pět mil od Bostonu. Ostrov pojmenovaný pro svůj hadovitý tvar zůstal lidmi relativně nedotčený. V roce 1700 vlastnil ostrov John Terry a používal ho k pastvě dobytka, ale relativní osamělost na jedné straně a relativní blízkost velkého města na druhé, lákala svého času squatery. V současnosti ostrov vlastní a spravuje město Winthrop. Jež ho využívá pro své obyvatele i turisty coby rekreační destinaci. Jedovatých hadů se bát nemusíte, naopak velká populace hnízdících ptáků láká profesionální i amatérské ornitology a ptáčkaře.

Hadí ostrov na Ukrajině

Tento ostrov leží k našim hranicím z těch popsaných nejblíže. Hadi v jeho jménu sice jsou, ale mnohem nebezpečnější bude vojenská munice, neboť ukrajinský Hadí ostrov se stal jedním z významných bodů obrany Ukrajiny před ruskou invazí. V tomto případě nejde o jedovatými plazy zamořený ostrov, naopak se tady vyskytují (pokud je válka nezlikvidovala) nejedovaté užovky, které se sem dostávají s vodním proudem z dunajské delty.

Zdroje: France 24, Denik.cz, Red Date Book IUCN, Studies of Neotropical Fauna and Environment, Herpetologica, nps.gov, Deník - hadí ostrov