Hlavní navigace

Rádio Expres FM bude díky AI vysílat zprávy v šesti regionálních verzích

7. 3. 2024

Sdílet

Rádio Expres FM Autor: Seznam.cz

Seznam.cz představil vlastní AI technologie, které využije pro regionální zpravodajství na rádiu Expres FM a nahrávání audio verzí článků na webu Seznam Zprávy. K syntetické moderátorce Hacsiko přibyly další čtyři hlasy.

Předlohou pro čtyři nové syntetické hlasy byli novináři Jaroslav Gavenda, Magdaléna Korcová, Silvie Friedmannová a Pavel Vondra. Koncem března se objeví ve zpravodajství na stanicích Expres FM a Classic Praha. Momentálně je mohou slyšet návštěvníci webů Seznam Zprávy, Proženy.cz a Garáž.cz, když si pustí audio verze článků.

Na vývoji syntetických hlasů spolupracovala firma MAMA AI. Zatímco první umělá moderátorka Hacsiko provází posluchače nočním proudovým vysíláním na rádiu Expres FM, nové hlasy budou slyšet přes den. Posluchači uslyší oznámení, že obsah vznikl s použitím umělé inteligence.

Na rádiu Expres FM díky tomu vznikne regionální zpravodajství v šesti mutacích. Od textu až po zvukovou stopu či vložení audia třetích stran budou zprávy vytvořené s pomocí AI. Vysílat se budou každý všední den v celou hodinu od 7 do 18 hodin.

Regionální verze vzniknou pro Prahu, Plzeňský kraj, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Jihlavu a Brno + Zlín. Jedna relace bude mít včetně počasí a jinglů pět minut, tvořit ji bude pět až sedm zpráv. Regionálně odlišné z toho budou jedna až dvě zprávy plus počasí. Hlavními hlasy budou Magdaléna Korcová a Jaroslav Gavenda.

„Necháváme nad tím nějakou editorskou nadstavbu. Etický kodex nám nedovoluje pustit do vysílání něco vytvořeného bez vědomí lidí,“ řekl manažer rádií Pierre Beneš.

„Letos budeme AI nástroje rozšiřovat, a navíc představíme další pro tvorbu zcela nových formátů. Umělé hlasy chceme využít i jako průvodce obsahem,“ řekl Jiří Špaček, který má v Seznamu na starosti využívání AI v obsahových službách.

Editoři mají k dispozici tři uživatelská rozhraní: Edna, Xena a Stela. Edna řídí noční vysílání s Hacsiko – dramaturg vyplní vstupy i s pomocí ChatGPT, zkontroluje audio verzi a zařadí ji do playlistu.

Xena online generuje aktuální zpravodajské relace. Zprávař vstup připraví, zařadí do relace, otestuje načtení a odešle do vysílání. 

Stela generuje audia z článků na webech Seznam Zprávy, Proženy.cz a Garáž.cz. Editor v něm může text upravit, přiřadit hlasy, zkontrolovat náslechy a vygenerovat výsledné audio.

Audio verze článků využívají všechny čtyři hlasy. Základy jsou většinou namluvené hlasy Silvie Friedmannové a Pavla Vondry, citace pak zajišťují Magdaléna Korcová a Jaroslav Gavenda. Audio verze mají sound design, jingly i závěrečnou hudbu. Výstup kontroluje patnáct editorů pracujících z domova. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).