Hlavní obsah

Vášně s Detroitem ožily, Colorado lovilo posily a jeho hvězdy řádily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by to bylo za zápas Colorada s Detroitem, kdyby se v něm jeho aktéři nepobili? Na přelomu devadesátých a nultých let patřily vypjaté střety mimořádných týmů ke koloritu NHL. Památné časy lehce připomněl i zápas současných Avalanche s Red Wings, ze kterého jako šéfové odešli hráči z Denveru díky výhře 7:2!

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Šarvátka mezi levým křídlem Colorada Avalanche Milesem Woodem (vpravo) a obráncem Detroitu Shaynem Gostisbeherem.

Článek

Tak žhavé jako před čtvrtstoletím, když se Patrick Roy rval s detroitskými gólmany, Darren McCarty bušil do Claudea Lemieuxe a Igor Larionov se potýkal s Peterem Forsbergem, to ale nebylo.

K rozdmýchání dusné atmosféry stačil průnik Rosse Coltona, který ve druhé třetině zboural detroitského brankáře Alexe Lyona. Spoluhráče se vydal zastat coloradský útočník Miles Wood, který ale hned čelil trojnásobné přesile… Sudí však vzrušenou náladu zase rychle zchladili několika tresty a rostoucí převahu Colorada jen dokreslil hattrick Calea Makara a čtyři body v podání Nathana MacKinnona.

V zákulisí ale nezahálel ani generální manažer Colorada Chris MacFarland, který před páteční uzávěrkou přestupů získal z Philadelphie beka Seana Walkera a z Buffala pak výměnou za obránce Bowena Byrama centra Caseyho Mittelstadta.

„Věděli jsme, že večer hrajeme a sahat do kádru v takovou chvíli není příjemné. Ale když už byla šance, tak jsme po ní skočili,“ tvrdil GM Avalanche.

Jak je v Coloradu zvykem, za provaz táhly hlavně největší opory. Makar se přidal k nedávným návštěvníkům Prahy Uwe Kruppovi a Sandisi Ozolinšovi, když jako čtvrtý bek v dějinách klubu docílil hattricku. „To se mi naposled povedlo někdy v juniorce. V NHL jsem měl spoustu zápasů se dvěma góly, tak je fajn zažít tenhle pocit. Na co jsme sáhli, to nám vyšlo,“ tvrdil Makar.

V ráži byl opět MacKinnon, který ke gólu přidal tři asistence a navázal na duel s Chicagem, v němž se blýsknul pro změnu bilancí 2+2. Kanadský fantom tak prodloužil svou domácí bodovou šňůru na 31 zápasů, čímž dorovnal série Bryana Trottiera a Maria Lemieuxe. Před hvězdou Colorada už jsou jen Wayne Gretzky (40 a 33 zápasů) a Guy Lafleur (32).

„Asi bychom na ledě potřebovali šest nebo sedm bruslařů, abychom MacKinnona přibrzdili,“ hořce vtipkoval kouč Detroitu Derek Lalonde.

Aktuální fazóna vystřelila hráče s číslem 29 znovu do čela statistik NHL, kde se usadil se 109 body (40+69). Druhý Nikita Kučerov z Tampy má 105, kapitán Edmontonu Connor McDavid je na 99 a čtvrtý David Pastrňák z Bostonu nasbíral dosud 90 bodů.

Vítězové Stanley Cupu z roku 2022 zažili loni hořké vystřízlivění, když nečekaně vypadli hned v prvním kole play off se Seattlem. Kroky generálního manažera ala kabině Avalanche naznačily, že letos vedení počítá ve vyřazovacích bojích s mnohem delší túrou. „Jsme silnější než včera,“ prohlásil MacFarland. A Makar s MacKinnonem mu dali za pravdu.

Reklama