Berci: Rytmus představil titulní song k thrilleru Válka policajtů

Vrbovský se vrací do 90. let ve filmu Válka policajtů. V novém singlu Berci rapuje o smutku, drogách a mafii. Rytmus tak vytváří silný obraz doby, kterou mnozí z nás pamatují.

Reklama

Válka policajtů, to je očekávaný akční thriller, který vtrhne do kin již koncem února. Kromě skvělých herců se můžete těšit také na rapera Patrika Vrbovského alias Rytmuse, který si ve filmu střihnul rovnou hlavní zápornou roli. Kromě toho vytvořil k thrilleru song, který se jmenuje Berci – stejně jako postava, kterou ztvárňuje.

Válka policajtů a song Berci

Berci se stal také titulní skladbou k filmu. Rytmus v ní rapuje o tom, že 90. léta byla smutná a nikdy už je nechce zažít znovu. Film se odehrává v 90. letech a je Rytmusovým osobním svědectvím z této doby na Slovensku.

V jedné části Patrik Vrbovský zpívá: „Byl jsem při tom, když padla opona a nastal chaos, první drogy, Rusové, Albánci, mafie a žádná znalost, korupce na denní bázi, do karet jen hrálo, únosy a vraždění, nikdo nechápal, co se tady stalo.“ V písni ještě zmiňuje, že jediným cílem, který měli v té době ztracení kluci, bylo dostat se do mafie a splnit si sen.

Rytmus ve filmu Válka policajtů ztvárnil postavu šéfa mafie, který se z Bratislavy přestěhoval na východ s cílem ovládnout dění na východním Slovensku. V devadesátkách bylo možné úplně všechno. Předlohou pro tento film je kniha s názvem Hněv od autora Arpáda Soltésze. Ten k postavě, kterou Rytmus ztvárňuje, řekl: „Rytmus určitě není ten mafiánský boss, kterého jsem já psal. Na druhé straně Rytmus určitě je mafiánský boss. Má tu vlastnost, že když vejde do prostoru, tak si ho všichni všimnou, i kdyby právě stáli zády.“

První reakce od fanoušků na sebe nenechaly dlouho čekat a jsou pozitivní. Videoklip, který Rytmus k písni nahrál, ukazuje další filmové záběry, odkrývá další scény a ukazuje některé dialogy.

Kde se natáčelo

Film Válka policajtů je inspirovaný skutečnými událostmi, který mapuje příběh z 90. let. V té době všemu vládla mafie, která byla velmi úzce spojena nejen s policií, ale také se slovenskou tajnou službou SIS. Natáčelo se hned v několika městech na Slovensku – v Košicích, Spišské Nové Vsi, Popradu, Selské Dubové, Žehre, Hosťovcích, Banské Štiavnici a Turni nad Bodvou.

Okolo 350 komparzistů, kteří si ve Válce policajtů zahráli, pocházelo také z východního Slovenska. Nejčastěji dokonce hráli postavy, které jim byly vlastní. Masakrované policisty si například zahráli opravdoví policisté.

Režisér Rudolf Biermann natočil tento snímek během pouhých 33 filmovacích dnů a jednalo se o jeho samostatnou filmařskou prvotinu. Biermann nám chce prostřednictvím filmu odhalit v moderním podání slovenskou historii, na kterou bychom podle tvůrců i samotných herců nikdy neměli zapomínat.

Rytmuse mrazí z představy, že tento akční thriller vznikl podle skutečných událostí. Myslí si také, že život v 90. letech byl skutečně takový. „Nejhorší na tom ale je to, jak je tomu dnes, protože si myslím, že velký rozdíl není,“ dodává Vrbovský.

Další postavy filmu

SISkáře ve filmu představil herec Vladimír Hajdu, známý spíše jako Ady Hajdu. Podle něj se Slovenská republika takto nastavila a pokračuje to stále. Myslí si, že tomu konec není. „Republiku převzali bývalí komunisté, Stbáci a SISkáři. Naneštěstí, neumíme se toho zbavit,“ tvrdí.

Do parlamentu a na soudcovské posty podle Vladimíra přešla mafie, která byla na ulicích, stejně tak události, které se v 90. letech děly. Sice v kravátach, ale mafie stále řídí Slovensko. Je proto potřeba si tyto věci připomínat, abychom nezapomněli, kam se už nikdy nechceme vrátit a z čeho jsme vznikli.

Jednoho z policistů ztvárnil herec Alexander Bárta, který je hlavní postavou snímku Válka policajtů. Ten právě v 90. letech bydlel v Košicích. Juraje Loje a Anežku Petrovou režisér obsadil do role jeho policejních partnerů.

Diváci se mohou kromě již zmíněných herců těšit také na Jakuba Štáfka, Roba Jakaba, Mariána Mitaše, Petru Dubayovou, Broňu Kováčikovou, Jakuba Rybárika, Dušana Cinkotu, Annamáriu Janekovou, Barboru Švidraňovou a další.

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj: Petr Slavík – CinemArt.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama