Hlavní obsah

Zemědělcům jsme už pomohli. Pod tlakem jednat nebudeme, říká Výborný

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Reklama

Ministr zemědělství reaguje na požadavky zemědělců. Odsoudil incident s hnojem a blokováním dopravy. A vzkazuje protestujícím, že většinu požadavků vláda splnila.

Článek

„Bylo mi přislíbeno, že nebude blokována doprava v Praze. Mám pocit, že se tak úplně neděje. Minimálně na nábřeží a okolo Letné je blokována doprava včetně městské hromadné dopravy. To, že někdo složí fůru hnoje před Úřadem vlády a zabrání tím, aby tam mohly projíždět tramvaje a doprava, je jednoznačné porušení příslibu,“ vyjádřil zklamání nad čtvrtečními protesty zemědělců ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zároveň odmítl, že by vláda nevyslyšela volání zemědělců o pomoc, jak tvrdí hlavní organizátoři dnešních protestů – Agrární komora ČR a Zemědělský svaz. „Nic z toho není pravda. Vláda i já jsme si dobře vědomi nelehké situace českých zemědělců. Věnuji se tomu jako naprosté prioritě,“ řekl dopoledne novinářům.

Z požadavků z diskuze s nevládními organizacemi jsou podle něj pouze dva, které nedokázal vyjednat v koalici. Prvním je požadavek na snížení daně ze zemědělské půdy. Ve vládě to narazilo na odpor, protože navýšení daně bylo součástí komplexního daňového balíčku. „Nemůžeme vyzobávat jednotlivosti. Tady nejsem schopen zemědělcům vyhovět,“ uvedl.

Druhým nesplněným požadavkem je nedanění dotací. Podle ministra se dotace nedaní pouze v Rumunsku. Není tedy pravda, že se běžně v zahraničí dotace nedaní, jak zaznělo ze strany některých nevládních organizací. „Nedanění dotací není tou správnou cestou. Minuli bychom cíl pomoci středně velkým farmám. Když nebudeme danit dotace, pomůžeme těm, kteří je reálně berou. To nejsou ti, kteří jsou v problémech, ale ti, kteří vykazují zisk,“ vysvětlil.

Připomněl, že vláda letos vyjednala mimořádnou pomoc ve výši dvou miliard korun. A také dal příslib pro rok 2024 na slevy na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství. „Program zatím není schválen a notifikován Evropskou komisí. Hledáme v tuto chvíli cesty, jak tuto podporu českým farmářům a zemědělcům pro příští rok doručit,“ uvedl s tím, že pomoc ve výši dvou miliard platí. Podle Evropské komise je poskytování slev na sociálním pojištění nedovolenou podporou.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha kabinet Petra Fialy (ODS) kritizuje kvůli tomu, že nedodržel sliby, které dal před téměř dvěma lety.

„Bylo nám slíbeno, že nebudou kráceny národní dotace z pěti na 2,5 miliardy korun. Teď pan Výborný slibuje zvýšení národní podpory o 550 milionů,“ řekl. „Nic takového jsem neslíbil,“ reagoval na to ministr Výborný. A dodal, že se vláda pohybuje i v parametrech možností státního rozpočtu.

„Oni si hrají na to, jestli s námi budou nebo nebudou jednat pod tlakem. Proboha pod tlakem jsou přeci zemědělci, nemají hotovost, nemají na úvěry. Proto ty emoce. Jde jim o živobytí,“ říká Pýcha. Některé podniky podle něj začaly propouštět lidi.

+26

Agrární vyjednavači také vládě vyčítají, že nezměnila takzvanou redistributivní platbu (dotace se přesměrovaly k malým farmám), třebaže vláda podle nich má studii, že společná zemědělská politika poškodila středně velké podniky. Vláda na to místo změny redistribuce reaguje navýšením investičních dotací o 1,5 miliardy korun a chystá změnu preferenčních kritérií tak, aby peníze šly více ke středně velkým farmám. Zemědělci však upozorňují, že investice musí kofinancovat a nemají na to peníze. Obilí, které prodávají, je momentálně pod výrobní cenou.

„Vím, že ceny komodit jsou nízké, ale s tím nemohu nic dělat. Podívejte se do Austrálie, ceny jsou tam stejně nízké,“ poukázal na to, že se tvoří globálně. Ministerstvo také tvrdí, že vliv dovozů z Ukrajiny není tak významný, aby měl na cenu podstatný vliv. Ministr nedávno uvedl, že problémem jsou aktuálně dovozy z Ruska, bude proto prosazovat embargo na úrovni EU.

„Někteří mají plné sklady obilí. Je to tak 2,5krát víc než normálně. Pšenice se prodává za 3400 korun za tunu. To jsou ceny z roku 1990,“ vysvětlil předseda Okresní Agrární komory Nymburk Luboš Pokorný.

Reklama

Doporučované