Nemáme důkazy, že by Rusové cílili na Zelenského, komentuje Kyjev útok v Oděse

Kyjev tvrdí, že nemá důkazy o tom, že by středeční ruský útok na Oděsu cílil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvedla to armádní mluvčí. Při útoku jedna z ruských raket dopadla podle některých zdrojů nedaleko od místa, kde se právě nacházel Zelenskyj a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Rusové při úderu zabili pět lidí a další zranili.

Rusko ve středu zahájilo raketový útok na Oděsu krátce předtím, než se v přístavním městě měli setkat ukrajinský prezident Zelenskyj s řeckým premiérem Mitsotakisem, který byl v zemi na své první návštěvě od zahájení plnohodnotné ruské invaze.

Řecký deník Kathimerini napsal na svém webu, že jedna z explozí se ozvala ani ne dvě stě metrů od místa, kde oba politici stáli. Řecký zpravodajský web Protothema dokonce tvrdil, že k výbuchu došlo poblíž Zelenského kolony, která se nacházela 150 metrů od řecké delegace v čele s Mitsotakisem. Kde přesně byl v tu chvíli Zelenskyj, nebylo jasné.

Stanice CNN na svém webu s odvoláním na zdroj obeznámený se situací napsala, že jedna z ruských raket dopadla pět set metrů od místa, kde se právě nacházeli Zelenskyj a Mitsotakis. Skupina podle tohoto zdroje cítila dopad úderu a viděla „houbový oblak“ kouře.

Novinář stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) ale tvrdí, že k ruskému úderu došlo tři až čtyři kilometry od obou politiků, upozornil ruský opoziční web Meduza.

Mitsotakis: Nejživější připomínka toho, že je zde opravdová válka

„Viděli jsme dnes tento útok,“ řekl Zelenskyj na následné společné tiskové konferenci s Mitsotakisem. „Vidíte, s kým máme co do činění, je jim jedno, kam udeřili. Vím, že (v důsledku útoku) jsou oběti na životech, ještě neznám všechny podrobnosti, ale vím, že jsou mrtví a zranění“.

Mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk později upřesnil, že Rusové při útoku zabili pět lidí a další zranili. Zelenskému ani Mitsotakisovi se nic nestalo. Řecký premiér uvedl, že celá jeho delegace je v pořádku.

Zelenskyj a Mitsotakis navštívili v Oděse obytný dům, který minulý týden zasáhl ruský dron a zabil dvanáct lidí včetně pěti dětí. Během prohlídky se rozezněly sirény a oba politici na cestě ke svým vozidlům uslyšeli velký výbuch, uvedl řecký premiér.

„Myslím, že je to pro nás nejživější připomínka toho, že je zde opravdová válka,“ řekl Mitsotakis a vyzval další evropské představitele, aby do země podnikli cestu a přesvědčili se na vlastní oči o dopadech války na civilisty.

Ukrajinská armáda: Útok s návštěvou nesouvisel

Kyjev tvrdí, že nemá důkazy o tom, že by útok cílil na Zelenského. „Co se děje, je, že Rusko je terorista, a očividně pokračuje v útocích na přístavní infrastrukturu,“ uvedla mluvčí jižního uskupení ukrajinských sil Natalija Humenjuková.

„Na Oděsu byl proveden raketový úder, pravděpodobně za použití balistických zbraní, a byla zasažena jedna z budov přístavní infrastruktury. To však nemá nic společného s konkrétní návštěvou. Děje se to kvůli metodické teroristické kampani nepřítele,“ dodala mluvčí.

Rusko tvrdí, že jeho síly zasáhly hangár s bezpilotními čluny ukrajinského námořnictva v průmyslové části přístavu.

Michel: Další známka zbabělé taktiky Ruska

Na útok reagovala Evropská unie i Spojené státy. Předseda Evropské rady Charles Michel ho označil za „další známku zbabělé taktiky Ruska v jeho útočné válce proti Ukrajině“ a za opovrženíhodný krok, který je podle něj pod úrovní toho, co Kreml předvádí dosud.

Úder „ostře odsoudila“ také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella útok ukázal, že ruský vůdce Vladimir Putin je připraven válku nadále eskalovat.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller podotkl, že tento čin znovu ukazuje, jak nutně Ukrajina potřebuje posílit protivzdušnou obranu a jak je třeba, aby Kongres přijal opatření „na podporu Ukrajiny a jejího boje proti ruské agresi,“ narážel na balík pomoci Ruskem napadené zemi, který blokují republikáni.