Její patrně nejslavnější rolí je prodavačka Anna Holubová v seriálu Žena za pultem. Ten natočil režisér Jaroslav Dudek podle scénáře Jaroslava Dietla v dobách normalizace a ve své době se jednalo o velmi populární hit. 

Její nadání bylo patrné na první pohled, ovšem řada jejích kritiků jí vyčítala, že nepatří mezi nejchytřejší ženy a kromě toho ji někteří lidé považovali také za zlou osobu. To bylo způsobeno pravděpodobně především tím, jak problematické bylo její první manželství. 

Poprvé se vdala za dirigenta Armádního uměleckého sboru Jindřicha Rohana. Do vzorné manželky ale měla skutečně daleko, a to hlavně proto, že svému muži nedokázala být věrná. 

Manželovi zahýbala s kolegou z divadla

Nejprve se zamilovala do kolegy z Vinohradského divadla, herce Zdeňka Řehoře. Jiřina Švorcová pro něj tehdy dočista ztratila hlavu. “Byla to velká láska, chtěla jsem s ním žít. Přiznala jsem se doma Jindrovi. Zachoval si klidnou hlavu. Nechal mě, počkal, až to odeznělo,” svěřila se později umělkyně ve své autobiografii. 

Podruhé ovšem již nešlo o krátkodobé pominutí smyslů, ale skutečnou vášeň. Objektem její touhy se tehdy stal herec Jiří Vala a láska to byla tak velká, že ji přiměla po třech letech nešťastné manželství ukončit rozvodem. 

Bohužel se velmi brzy ukázalo, že se svým novým partnerem bohužel sáhla vedle. Ani on totiž nebyl zrovna vzorem ctností. Byl velmi cholerický, takže jejich soužití byla pořádná Itálie a prý občas došlo i na facky. Kromě toho ji poměrně brzy začal podvádět, a to s její nejlepší kamarádkou z divadla Jiřinou Jiráskovou. 

Děti jí osud nedopřál

“Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel tehdejší manžel Jiráskové Pleskot a dal Valovi po představení přes hubu,” zavzpomínala herečka. Nevěrnému Valovi ale nakonec odpustila a s přestávkami spolu strávili osm let, což Švorcová zpětně hodnotila jako velmi bolestné období. 

Jejím druhým manželem se poté stal akademický malíř Vladimír Šolta. Jejich vztah byl přece jen šťastnější než ty předchozí, trápila je ale jedna velmi choulostivá věc. Nepodařilo se jim totiž společně mít děti, po kterých Jiřina Švorcová velmi toužila. 

“Buď vám je Bůh dá, nebo nedá. Mně je nedal. Můj první muž napřed děti nechtěl, změnil názor až když už naše manželství nebylo funkční, a to jsem už zase nechtěla já. S druhým manželem Vladimírem jsme si děti přáli, ale nevyšlo to. V každé rodině je někdo, kdo nemůže mít děti. Většinou člověk nemá šanci se rozhodnout,” na rovinu říkala kontroverzní umělkyně.

Politika jí zabránila pokračovat v hraní

Po jedenácti letech vztahu Vladimír Šolta tragicky zemřel, když doma nešťastně spadl ze schodů. Své ženě zanechal velmi hodnotnou vilu, která by se dnes pravděpodobně prodala za desítky milionů. V té herečka dožila, ačkoli před smrtí část domu přepsala na svého bratra.

Jiřina Švorcová byla od roku 1946 členkou komunistické strany a nikdy z ní nevystoupila. Měla řadu konexí ve straně a říkalo se, že řadu rolí získala právě proto. Navíc na některé kolegy z divadla budoucí tvář anticharty pravděpodobně donášela. To k její oblibě v českém mediálním rybníčku zrovna dvakrát nepřispělo. 

Její názory pro ni měly neblahou dohru. Po roce 1989 si totiž už prakticky nezahrála. Věnovala se proto politice, recitovala na komunistických sjezdech a v roce 1996 dokonce neúspěšně kandidovala do Senátu.

Související články