Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. března 2024 17:31
Čas čtení 2:22
Dominik Vetrák

Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film

Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film
FILMY A SERIÁLY NETFLIX FILMY
Uložit Uložené

Romantické drama diváka pobaví, rozesměje a donutí ho zamyslet se nad svým životem a vztahy.

Mnoho diváků bude jistě znát film Jeden den jako příběh o lásce, smutku, komplikovaných rodinách a nedosažitelném štěstí. Netflix se teď rozhodl z filmu (respektive knihy) udělat seriál. Anne Hathaway a Jima Sturgesse nahradily vycházející hvězdy Ambika Mod (hrála ve skvělém seriálu To bude bolet) a Leo Woodall (druhá série Bílého lotosu).

Ti si zahráli Emmu a Dextera, oba čerstvě po univerzitě, jejichž vztah na jednu noc nabral mnohem složitější obrysy. Ani jeden z nich nečekal, že se z nich stanou přátelé na celý život. Seriál zobrazuje, jak se jejich vztah měnil a prohluboval v průběhu 20 let.

Série je bohatší na příběh a lépe propracované postavy

Seriálový formát tomuto příběhu sluší více. Tvůrci natočili 14 epizod, z nichž každá se odehrává v jiném časovém období, a téměř v každé epizodě diváci sledují jen jeden den v jejich životě. Díky tomu je seriál dějově komplexnější a jde také více do hloubky, co se týče emocí a charakterů postav.

One Day
Zdroj: Netflix

Během 14 epizod tvůrci ukázali proměnu osobností obou hlavních postav, i když bylo místy náročné je sledovat v časovém rozpětí 20 let. Koneckonců herci vypadají stále téměř stejně.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Diváci si mohou užít společnou dovolenou Emmy a Dextera, sledovat jejich nové vztahy, svatby a úmrtí. V Dexterově případě uvidí také zásadní změnu v jeho chování, která téměř zničí jeho přátelství s Emmou.

Věrohodný a emotivní příběh

Příběh je uvěřitelný a pro každého, kdo v životě zažil platonickou lásku, navíc velmi osobní. Zvlášť pokud jste v životě prošli podobnými situacemi jako Emma a Dexter. Právě autenticita jejich vztahu a pocitů způsobuje, že se postavy rychle dostanou divákovi pod kůži.

Někdy ho však také naštvou, například když Emma opakovaně ubližuje Dexterovi, místo aby se mu otevřela a odvážila se být zranitelná. Dexter se zase po letech začne chovat nesnesitelně a snobsky. Příběh však věrohodně odráží jejich chování vyplývající z jejich osobností v daných momentech jejich života.

One Day
Zdroj: Netflix

Fantastičtí herci

To vše je možné díky fantastickým hercům. Ambika Mod je opět úžasná, ale je to Leo Woodall, který zde podává jeden z nejlepších hereckých výkonů, jaké jsme v seriálu za poslední roky viděli. S přehledem proměnil Dextera do několika podob a každou emoci prodal uvěřitelným herectvím. Díky němu bylo snadné vžít se do jeho kůže nebo cítit jeho bolest a hněv.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa Co si pustit o víkendu: Medvěd na koksu, DiCaprio na Titanicu a největší příběh studené války z Československa 2. února 2024 13:30

14 dílů má dohromady něco málo přes šest hodin, během nichž smysl příběhu a jeho atraktivita ztrácejí na intenzitě. Slabší byla i epizoda, v níž tvůrci ukázali počátky vztahu Dexe a Sylvie, stejně jako samotné finále.

Ačkoli měla působit emotivně, tragická scéna postrádala výraznější směřování a nepomohlo jí ani to, že epizodu okamžitě uzavřela. V tomto případě mohli tvůrci poslední dva díly propojit, aby diváka nepřipravili o emoce a význam velkého dějového zvratu.

One Day
Zdroj: Netflix

Navíc tvůrcům chvíli trvalo, než začali ukazovat, co tento okamžik v životě postav znamenal a jak moc jim ublížil. Některým divákům se možná líbilo, že v posledním díle ukázali spoustu flashbacků, aby zvýraznili některé dějové nitky a lépe vysvětlili aktuální duševní stav postav v jednotlivých scénách, ale ve skutečnosti to působilo nadbytečně.

Tvůrci toho mohli snadno dosáhnout s bravurními hereckými výkony a scénářem, který měli k dispozici, ale jako by si mysleli, že je divák hloupý a bez doslovnosti to nepochopí.

Jeden den je skvělá romantická minisérie s vynikajícími herci a silným příběhem, který se dotkne srdcí všech diváků. Bohužel však nevyužívá svůj plný potenciál a nenabízí tak silný emocionální náboj, jak by mohl. Tvůrci neodhadli, kde mohl být příběh výživnější a kde naopak mohli ubrat ze stopáže. Pozitiva však hravě převažují nad negativy, a tak si Jeden den zaslouží sedm a půl bodu z deseti.

One Day
Zdroj: Netflix
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse