Pro telefony iPhone je k dispozici nová aktualizace iOS. Uživatele EU čekají velké změny

S novou aktualizací operačního systému iOS udělal Apple krok, který se donedávna zdál nemožný. Otevřel svůj iOS ekosystém dalším obchodům s aplikacemi. Uživatelé telefonů iPhone budou moci stahovat aplikace alternativními metodami, tedy už ne výhradně prostřednictvím App Store jako dříve.

Reklama

Společnost Apple samozřejmě toto rozhodnutí neučinila dobrovolně, ale byla k tomu dotlačena novým evropským zákonem – Zákon o digitálních trzích (DMA). Právě proto jsou tyto změny omezeny pouze na území EU.

„Tato aktualizace přináší obyvatelům Evropské unie nové volby pro obchody s aplikacemi, webové prohlížeče a platby. Také obsahuje nové emotikony, textové přepisy ve službě Apple Podcasts a další funkce, opravy chyb a aktualizace zabezpečení,“ uvádí Apple při aktualizaci mobilního telefonu iPhone během upgradu na systém iOS 17.4 (aktualizace redakčního iPhone dne: 7. března 2024, pozn. red.).

Otevření Applu novým možnostem by mohlo být pro uživatele dobrou zprávou, protože nyní budou mít k dispozici rozšířenou nabídku aplikací. Některé aplikace možná i zlevní, pokud budou dostupné přes alternativní obchody.

Na druhou stranu ale společnost Apple v čele s generálním ředitelem Timem Cookem varuje, že to narušuje bezpečnost zařízení, protože v současnosti všechny aplikace, které jsou k dispozici v App Storu Applu, procházejí přísnými kontrolami, zda se v nich neskrývá například škodlivý malware.

Alternativní obchody s aplikacemi proto budou určeny pouze uživatelům v EU a Apple oznámil, ve kterých zemích si uživatelé budou muset nechat zaregistrovat své Apple ID, pokud chtějí mít přístup k alternativním způsobům stahování aplikací. Patří k nim i Česko.

„Jednou ze zajímavých funkcí, která se jistě nebude líbit zejména uživatelům, kteří jsou často na cestách, je, že prodejny aplikací třetích stran nebudou fungovat uživatelům, kteří jsou delší dobu mimo Evropskou unii. I přesto, že je jejich Apple ID registrováno v některých členských státech,“ vysvětluje na webu 9to5Mac Benjamin Mayo – vývojář aplikací pro iOS. Polohu si iPhone zjišťuje sám.

Pokud iPhone nově zaznamená změnu polohy, nastane určitá doba, po kterou nebude blokování probíhat, takže uživatelé budou moci tuto vymoženost při krátkých cestách využívat. Ale v případě, že budou delší dobu mimo oblast EU, přijde automatické blokování obchodů s aplikacemi třetích stran.

V této situaci již uživatelé nebudou moci instalovat nové aplikace z alternativních obchodů, ani si nebudou moci upgradovat stávající aplikace z takových obchodů již dříve stažené. Některé takové obchody jsou již v přípravě. Jedním z prvních, které budou uživatelům dostupné, je Mobivention, ten byl měl být spuštěn ve čtvrtek 7. března.

Autor: Jan VotrubaZdroj: Evropská komise, Apple.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama