Hlavní obsah

Glosa: Restart Česka skončil na parlamentní vrátnici

Foto: frankzila, Seznam Zprávy

Cyklista na pražských dlažebních kostkách.

Reklama

Článek

Pan docent z NERVu si to do Sněmovny přihasil na kole. Takže nic, smůla, nakopnutí Česka se odkládá na neurčito.

Daniel Münich je přední český ekonom z uznávaného Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), kde vyhodnocují a také předkládají vlastní návrhy veřejných politik. Nejvíc se zaměřuje na školství a vzdělávání, je poradcem premiéra Fialy a také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

To všechno je mu ale houby platné, když zamíří do Poslanecké sněmovny. Tento týden ho tam odmítli pustit. Ne snad proto, že by se do centra demokracie snažil propašovat bombu nebo přišel drze mimo „otevírací dobu“.

Akademik Münich se provinil něčím daleko závažnějším. Coby cyklista přijel na Malou Stranu tak, jak je zvyklý cestovat po Praze, tedy na svém skládacím kole!

Tím úplně vykolejil pracovníky a policisty na vrátnici. Přehazovali si ho mezi sebou, až nakonec zamítli všechny varianty, co se složeným kolem o velikosti kufříku dělat. Nesmělo ani dovnitř na jednání, ani zůstat v šatně pro hosty, ani do garáží pro auta.

Münich svou zkušenost popsal na facebooku s tím, že po půl hodině marného přesvědčování to vzdal. Raději vrátil kartičku parlamentního hosta, bicykl rozložil a Sněmovní ulicí - samozřejmě přeplněnou zaparkovanými poslaneckými auty - odjel do nedaleké hospody, kde si dal na uklidnění jedno pivo.

Bizarní historka ilustrující zaostalost Parlamentu. A také Prahy jako města, kde jsou si sice podle prohlášení primátora Bohuslava Svobody všechny druhy dopravy rovné, ale ve skutečnosti automobily jsou nejrovnější, zatímco cyklisti všude jen překážejí.

Příhoda má navíc jeden symbolický rozměr. Daniel Münich zrovna mířil na zasedání expertů z NERVu s ekonomickými ministry vlády. Na schůzce se mělo probírat 37 navržených opatření, která mají nakopnout transformaci Česka směrem k moderní zemi s vyspělou ekonomikou.

Takže: Žádné novoty nebudou, zůstaneme stát na místě, jelikož spoluautor inovací nedorazil. Kdyby místo rozkládacího kola přijel na Malou Stranu pořádným esúvéčkem a pokud možno zaparkoval na chodníku, Česko by bylo zachráněno! Ale pan docent si to přihasil na kole, tak to nic, pěkně děkujeme, ale to jsou na nás moc hrrr novoty.

Není to zdaleka poprvé, kdy urputná sněmovní kontrola na vrátnici až komicky trvá na striktních pravidlech, doslova se v tom rochní. Aniž by kohokoliv napadlo, že po jejich uvolnění by se všem lépe dýchalo a třeba bychom víc připomínali západní zemi.

Viděli jsme to třeba v roce 2017, když poprvé přišla do Sněmovny nově zvolená poslankyně Olga Richterová. Ústavní činitelka, ale také ji nechtěli pustit, protože v nosítku na hrudi měla kojence. Děti v Parlamentu, kdo tohle kdy viděl?!

Podobné to bylo loni, když se ve Sněmovně konal seminář se slibným názvem„Jak umožnit lidem s postižením svobodně žít“. Potíž byla v tom, že vozíčkáři se tam za „svobodným životem“ nemohli dostat, protože nebyl k dispozici bezproblémový bezbariérový přístup.

Pokud to takhle chodí v Poslanecké sněmovně, kde jinak politici za pultíkem volají po restartu Česka nebo sní o country for the future, není tahle země odsouzena stát se evropským skanzenem?

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované