Hnutí STAN povede do eurovoleb Nerudová, Farský bude dvojka. Cílí na čtyři mandáty

© Dávid Pásztor, Euractiv.cz

Starostové a nezávislí (STAN) oznámili start kampaně a kandidátku do voleb do Evropského parlamentu. Lídryní bude Danuše Nerudová, nestranička, ekonomka a bývalá kandidátka na prezidentku. Na druhém místě je místopředseda STAN Jan Farský.

Na kandidátce „Starostové a osobnosti pro Evropu“ se sešlo hned několik známých jmen. Do Evropského parlamentu chce poslanec Martin Exner a poslankyně Lucie Potůčková, aktivista Andrej Poleščuk nebo náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň. Předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan složení kandidátky považuje za názorově jednotné a jasně proevropské.

Za problém nepovažuje ani nestranickost lídryně kandidátky Nerudové. „To je možná rozdíl našeho hnutí oproti klasickým stranám. Danuše Nerudová je týmová, jezdí po republice, chová se jako členka hnutí. Chceme maximalizovat výsledek a veškerá logika nám velí, že tohle je nejlepší cesta,“ řekl Rakušan redakci Euractiv.cz.

Nerudovou na první místo navrhl Farský

Hnutí chce dosáhnout na čtyři mandáty, v současných národních průzkumech se přitom pohybuje kolem 7 procent.

Podle Nerudové jsou na kandidátce lidé, kteří „chtějí Evropu tvořit, ne bořit“.

„Jsou to úspěšní lidé ve svých profesích a samozřejmostí je, že se domluví cizími jazyky. A nikdo z nás nemá strach z kroužkování,“ uvedla na tiskové konferenci Nerudová.

Celostátní výbor schválil kandidátku absolutní většinou a Nerudovou na první místo navrhl sám Farský, o kterém se dříve hovořilo jako o možném lídrovi. „Toto pořadí je správné a funkční,“ prohlásil Farský.

Překvapením na kandidátce je aktivista Andrej Poleščuk. Ten se proslavil svým působením na sociální síti Twitter, dnes X, kde denně uveřejňuje informace o ruské válce na Ukrajině. „Diskuse o mé kandidatuře začala někdy v létě. Je potřeba, aby hlas pro východní Evropu, pro náš region, byl slyšet,“ popsal Poleščuk pro Euractiv.cz.

Kdyby se do Evropského parlamentu dostal, za své hlavní téma bude považovat boj proti Rusku. „Nepodpořím žádného kandidáta do Evropské komise, kdo nebude mít jasný tvrdý názor proti Rusku,“ vysvětlil Poleščuk, který na kandidátce obsadil osmé místo.

Do Bruselu a Štrasburku chce i místopředseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny ČR Martin Exner. Přiznává však, že jeho úspěch není úplně reálným a česká sněmovna ho stále baví. „Byl jsem nominován Středočeským krajem. Mám šesté místo, samozřejmě je možné skákat, ale byl bych překvapen, kdybych se tam dostal,“ popsal.

Na kandidátku byl nominován také asistent ministra pro evropské záležitosti a student Adam Trunečka. Právě on se také výrazně podílel na vzniku dvanáctibodového volebního programu hnutí. „Sedmé místo považují za dobré, i vzhledem k věku nebo tomu, že v hnutí nejsem zas až tak dlouho,“ uznal Trunečka. Na kandidátce je nejvýše postaveným kandidátem pod třicet let. Za svoje hlavní témata považuje svobodné cestovaní nebo klimatickou změnu.

Programu hnutí vévodí témata, jako je kvalita života v regionech, podpora mladých lidí, boj proti nelegální migraci, potravinová soběstačnost nebo snižování emisí skleníkových plynů.

Eurokomisař patří STAN, vzkázal Rakušan

Starostové v souvislosti s evropskými volbami řeší hned několik „konfliktních“ témat. Jedním z nich je otázka obsazení pozice evropského komisaře, o kterého se Starostové perou s Piráty. Předseda hnutí Rakušan po konferenci znova potvrdil, že nominace eurokomisaře či eurokomisařky patří jim. „Já jsem tu ruku podával premiéru Fialovi, byl to nápad našeho vyjednavače. Eurokomisař patří hnutí STAN,“ vzkázal koaličním partnerům. Jan Farský dodal, že Piráti nemluví v diskusích o tomto tématu pravdu.

Hnutí STAN by chtělo podle Rakušana ekonomické portfolio. Vnímá však problém s absencí eura v Česku. „Proto říkáme, že bychom měli přijmout euro,“ dodal. Jan Farský si na pozici eurokomisaře umí představit jak Danuši Nerudovou, tak i Jozefa Síkelu, současného ministra průmyslu a obchodu za STAN. „Nebudu však říkat panu premiérovi, co by měl vyjednat,“ řekl Farský na dotaz k portfoliu.

Dalším konfliktním tématem, i když jen uvnitř hnutí, je otázka zařazení STAN v Evropském parlamentu. V současnosti je přidruženým partnerem konzervativní Evropské lidové strany (EPP). Uvnitř hnutí však existuje křídlo, které by se cítilo komfortněji v liberální straně ALDE, respektive její frakci Renew Europe.

„Kdybych to měl posuzovat čistě ideologicky, blíže bychom to měli do Renew. Na druhou stranu v EPP vidíme i liberální strany. Otevřeně ale říkám, že v Renew je stále hnutí ANO, a my nemůžeme dopustit, abychom byly ve stejné frakci jako ti, kteří Evropu boří a zahájili kampaň na nenávisti a strachu, jako kteříkoliv jiní populisté,“ upřesnil strategii předseda hnutí Rakušan.

Kalendář