Zdraví

Proč byste měli více lenošit?

Rádi trávíte víkendy lenošením, ale máte pak špatný pocit z toho, že byste měli být aktivnější a dělat co pro své zdraví? Máme pro vás povzbuzující zprávu: pravidelné lenošení má i své výhody.

Kde se vzal fenomén lenošení?

Sociální sítě jsou místem, kde se rodí nové trendy. A to nejen v oblasti módy, ale i životního stylu. Zejména mezi generací Z je velmi populární takzvaný bed rotting, neboli lenošení. V čem spočívá? Jednoduše v tom, že místo toho, abyste vyrazili ven a trávili čas na párty či jiných společenských akcích, zůstanete doma a strávíte nějaký čas v posteli. Nikoliv spánkem, ale pouhým odpočinkem. Z postele tak můžete sledovat filmy, číst si knížku nebo si třeba jen tak hovět s čajem. Jaké výhody takový odpočinek vlastně má?

Načerpáte energii

Zejména na jaře na sobě spoustu lidí pociťuje jarní únavu a po celém dni v práci nemají energii a ani náladu na nějaké společenské akce. Pokud k nim patříte i vy, nemusíte se cítit nijak zle a jednoduše si naordinovat přesně to, co potřebujete – řádný odpočinek. Díky jednomu dni, které zasvětíte skutečně pouze lenošení, načerpáte energii a budete mít zároveň i mnohem lepší náladu.

Snížíte stres

Bojujete s všudypřítomným stresem a neustále jste pod tlakem? Vypněte si o víkendu pracovní telefon a skutečně se zcela odpojte od venkovního světa. Tím, že se vyvarujete spouštěčů stresu, bude mít vaše tělo, zejména tedy vaše psychika, možnost si skutečně odpočinout a snížit stres. Odpočinek je vhodný také pro lidi, kteří pracují od rána do večera a sami od sebe si nedokáží naordinovat klidný víkendový program. Věřte tomu, že je mnohem zdravější, strávit jednu sobotu doma na gauči, než riskovat vyhoření.

Máte potíže se spánkem? Odpočívejte na gauči a v křesle

Lidé, které trápí potíže s usínáním a spánkem, by se ale měli vyvarovat povalování v posteli a místo toho strávit den lenošením na gauči nebo například v křesle. Pro náš mozek je totiž důležité, abychom měli ložnici a zejména postel spojenou zejména se spánkem. Tak se vám bude každou noc snáze usínat. Lenošte tedy kdekoliv jinde, jen ne v ložnici. Nenarušíte si tak svůj spací cyklus.

Odpočívat ano, spát nikoliv

Důležité je zmínit také to, že za lenošení se považuje nejenom celodenní ležení, ale také nicnedělání. Můžete tedy strávit většinu dne tím, že budete sedět v křesle a číst si knihu, povídat si s přáteli, hrát stolní hry a podobně. Vše, co nezahrnuje fyzickou aktivitu, je dovoleno. Pozor si ovšem dejte na to, abyste si nedopřáli několikahodinový spánek. Tím by opět mohlo dojít k narušení spánku a v noci byste v posteli koukali do stropu a nemohli zabrat.

Pro koho není lenošení vhodné?

Samozřejmě existuje i skupina lidí, která by se lenošení měla raději obloukem vyhýbat. Mezi tyto jedince patří například lidé, kteří nedokážou chvilku posedět a raději tráví celý den aktivně. Pro ně by to totiž skutečně bylo spíše trestem, než odměnou. Celodenní povalování není vhodné ani pro lidi, kteří mají sklony k depresi. Odborníci varují, že právě nicnedělání by u nich mohlo být spouštěči negativních myšlenek a úzkostných stavů. Místo toho je vhodné vyzkoušet meditaci a třeba i lehkou jógu a celkové protažení.

Přestože v moderní společnosti je kladen vysoký tlak na neustálý výkon, nemějte výčitky, když se rozhodnete čas od času strávit den doma a odpočívat. Vaše tělo to uvítá, odbouráte nechtěný stres, dobijete si baterky, budete mít lepší náladu a zabráníte tím třeba i syndromu vyhoření. Aby se ovšem z lenošení nestala vaše každodenní aktivita, naordinujte si ho raději v menších dávkách.

Zdroj textu: www.health.com

Zdroj foto:

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button