„Budete jíst hmyz a bude se vám to líbit.“ To nemluví Klaus Schwab, ale renomovaná agentura

08.03.2024 6:40

Agentura Bloomberg zveřejnila pochmurný článek o možném scénáři večeře s přáteli v roce 2093, při níž hmyz představuje nedílnou část každého chodu. Podávají se sarančata i sršně na medu. Coby dezert – zmrzlina s cvrččím posypem. Třetinu druhů hmyzu, které lidé konzumují, tvoří brouci a jejich larvy. Prozatím však stoupá poptávka po hmyzu pouze jakožto krmivu pro hospodářská zvířata či „pro citlivé psí žaludky“.

„Budete jíst hmyz a bude se vám to líbit.“ To nemluví Klaus Schwab, ale renomovaná agentura
Foto: Screen vysílání ČT2
Popisek: Maso budoucnosti

„Budete jíst hmyz a bude se vám to líbit,“ uvedl Bloomberg svůj článek o budoucí spotřebě hmyzu.

Redaktorka Jessica Karlová, které píše pro názorovou sekci serveru Bloomberg, v článku nastínila, jak si lidé mohou představit, že bude v roce 2093 vypadat večeře s přáteli. „Píše se rok 2093. Vaše prapravnučka pořádá dnes večer večírek pro své přátele na počest úplného zatmění Slunce,“ popisuje redaktorka.

„Začne na prkénku s brouky a dává si záležet na sestavení konzervovaných sarančat. Další na řadě jsou horké medové sršně. Poté přijde na řadu škorpioní kimči a mravenčí guacamole. Pak vyndá z trouby zapečený casu martzu – sardinský sýr, který obsahuje živé larvy hmyzu – a doplní ho umělým kaviárem. Chtěla si zachovat jednoduchost dezertu, a tak si objednala zmrzlinu Micolino's. Hosté ji mohou posypat cvrččími posypkami, pokud chtějí,“ pokračuje večeře.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49992 lidí
Redaktorka Bloombergu poukazuje na to, že tento scénář není nemožný. „Pokud vám tato budoucnost připadá přitažená za vlasy, fajn. Ale píše se rok 2024 a my už jsme se buldozerem prokousali sýrovými talíři, máslovými prkénky a hummusovými pomazánkami. Kdo říká, že za 70 let nebudeme mít švábí charcuterie?“ ptá se a k článku připojuje i koláčový graf, který ukazuje, že téměř třetinu druhů hmyzu, které lidé konzumují, tvoří brouci a jejich larvy.

Dle Světového atlasu jedlého hmyzu lidé konzumují 705 druhů brouků. Okolo 417 druhů včel, vos, mravenců a jiných termitů. Lidé dále konzumují i 335 druhů housenek, 310 druhů cvrčků a 251 druhů cikád.

Proti konzumaci hmyzu se tento rok vyslovil i italský politik a vůdce strany Liga Matteo Salvini. „Stop hmyzím pokrmům ve školních jídelnách,“ napsal na facebooku ministr dopravy ve vládě Giorgi Meloniové. „Zapomeňme na cvrčky nebo jiné nezdravé potraviny, krmme dívky a chlapce zdravými italskými produkty vypěstovanými našimi zemědělci a chovateli,“ nabádá.

K věci se vyjádřil během kauzy v Miláně, kde někteří rodiče nahlásili výskyt hmyzu ve školní jídelně základní školy v Nervianu. Zástupce jídelny, který byl na místě, našel v příloze salátu čtyři nebo pět kusů hmyzu, pravděpodobně mšic, informoval italský deník Il Giorno.

Redaktorka Bloombergu Jessica Karlová následně připomněla konspirační teorii, která internetem kolovala minulý rok. Podle této teorie vlády nutí zotročené lidí jíst brouky.

Pravdou dle další redaktorky Bloombergu Amandy Littleové ovšem je, že hmyz je „fajn na mlsání“, ale hmyzí bílkoviny mají údajně největší potenciál coby krmivo pro hospodářská zvířata. Očekává se tak, že do konce desetiletí vzroste poptávka po hmyzích bílkovinách, protože majitelé domácích mazlíčků začnou používat krmiva pro zvířata, která jsou na hmyzí bázi.

Krmiva pro zvířata podporuje poptávku po hmyzích bílkovinách, která by podle zprávy Rabobank mohla od roku 2021 vzrůst o 4900 % na půl milionu tun do konce desetiletí. Podnikatelé Sean Warner a Patrick Pittaluga se poprvé pokoušeli vyrobit jídlo z hmyzu v roce 2013 – začali hmyzím burgerem. Ten však údajně nechutnal dobře a tak podnikatelé svou firmu nasměřovali na krmivo pro psy a kuřata.

„Kromě udržitelnosti v oblasti lidské výživy není jedlý hmyz zrovna řešením jasného problému,“ tvrdí i Alessandro Di Trapani, spoluzakladatel výrobce hmyzího krmiva pro psy Grub Club Pets. Krmivo pro domácí zvířata vyrobené z cvrčků a larev černých mušek prodávají velcí prodejci včetně společností Petco a Chewy.

Kmivo je vhodné pro citlivé psí žaludky. Plusové je, že u psů nevyvolává alergie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…