Kapitán Flip – desková hra

Kapitán Flip – sestavte posádku pirátské bárky

8. 3. 2024
 

Johoho, vy bando těch nejsmrdutějších suchozemských červů! Chcete si vydělat nějaký zlaťáky? Tak popadnite bouchačky, napite se v knajpě rumu na kuráž a hoďte voko támhle na tu bárku s Jolly Rogerem. Kapitán Flip právě nabírá posádku! Nepřežeňte to ale se střelným prachem, nebo budete tak akorát krmit rybičky. 

Ahoy, kapitáne Flipe!

Kapitán Flip (v originále Captain Flip) je prvním publikovaným titulem z dílny mladého francouzského studia PlayPunk. To založili dva veteráni deskoherního průmyslu Thomas Provoost a Antoine Bauza. První zmíněný založil velmi úspěšné studio Repos Production (7 divů světa, Šampióni nebo Stranger Things: Attack of the Mind Flayer). Antoine Bauza je legendárním autorem titulů 7 Divů světa, Takenoko, Hanabi nebo Draftosaurus. Studio PlayPunk sdílí filozofii obou zakladatelů, takže jejich hry budou vždy plně zoptimalizované, s minimem pravidel a návykovou hratelností.

Kapitán Flip je rodinná desková hra určená pro 2–5 hráčů od 8 let, kteří si na jednu herní partii musí vyšetřit přibližně 20 minut. Jejími autory jsou Remo Conzadori a Paolo Mori (Libertalia: Piráti vzduchomoří, Společenství dobrodruhů, Via Magica). Ilustrace Kapitána Flipa vytvořil Jonathan Aucomte (Zlatá řeka, Když sním nebo Myší domeček). 

Vymazlená produkční stránka

Musí se nechat, že Kapitán Flip zaujme na první pohled. Obálka s hrdou pirátskou lodí, šílenou střelkyní a kuchařem snažícím se naporcovat Krakena přímo vybízí k tomu, hru vyzkoušet. Uvnitř krabice toho nenajdete mnoho, jen 10 desek dobrodružství, látkový pytlík, několik desítek destiček a mincí a samozřejmě pravidla. Ilustrace posádky se velmi povedly a jednotlivé členy od sebe bezpečně rozeznáte vy, malé dítě i babička, a to i ve špatném osvětlení. Dobrému dojmu pomáhá velmi kvalitní karton a otvory ve středech mincí, které tak imitují ty skutečné kovové. Hezkým detailem je také jednoduchý papírový insert malovaný coby paluba lodi s odpočívající posádkou.

Pytlík na destičky posádky je však velmi obyčejný a již po pár zahráních se mi na několika místech začal párat. U komponenty, která se během herní partie neustále předává mezi hráči, její horší kvalita opravdu zamrzí. U mincí mám trochu smíšené pocity. Velmi oceňuji, z jak krásně pevného materiálu jsou, a ty různě tvarované středy dodávají hře na atmosféře. Bohužel však byly hůře vyražené a při vylupování se jich několik lehce poškodilo. Také je jednotlivých mincí poměrně málo, ale alespoň to hráče učí rozměňovat. A krabička mohla být bez problémů poloviční, pokud by desky dobrodružství bylo možné přeložit. 

V jednoduchosti je krása

Ve hře se chcete stát tím nejbohatším kapitánem pirátské lodi, k čemuž vám má posloužit ta nejlépe sestavená posádka. Kapitán Flip je esencí herního mechanismu známého coby pokládání dílků. Ve svém tahu si z pytlíku vytáhnete jeden dílek tak, abyste viděli jen jednu jeho stranu. Můžete si jej umístit na svoji desku dobrodružství nebo jej obrátit a poté umístit. Umístit je můžete do libovolného z pětice sloupců, vždy však na nejnižší neobsazené políčko. Hra končí v kole, kdy se některému z hráčů podaří dokončit čtyři sloupce. A to je vše. Tedy, skoro.

Ve hře je devět různých členů posádky, z nichž každý má jinou schopnost a každý se na dílcích nachází právě šestnáctkrát. Jednoduchá premisa hry stále dává prostor pro zábavné rozhodování a pokoušení svojí štěstěny. Spokojíte se s pár chechtáky, nebo zariskujete a budete doufat, že na druhé straně bude přesně ten člen, kterého potřebujete pro svoje ultimátní kombíčko? Když však budete příliš vybíraví, může se stát, že odejdete s prázdnou, nebo vám dokonce loď vybouchne. 

Kapitán Flip je natolik jednoduchý, že ho můžete hrát opravdu s kýmkoliv. Partneři, děti, babičky, nehrací kamarádi, ti všichni jej bez problémů pochopí. Oficiálně je hra určena pro hráče od osmi let, vzhledem k ultra jednoduchým pravidlům ji však pochopí i mnohem mladší děti. A díky pirátské tematice pro ně bude opravdu velmi lákavá. 

Zde je vaše posádka, kapitáne

O místo ve vaší pirátské posádce bude usilovat devět různých postav. Některé vám vygenerují peníze ihned, jiné až na konci hry, a to pouze tehdy, pokud splníte jejich podmínku. Další generují peníze v závislosti na tom, jak vypadá vaše loď nebo kam daného člena posádky umístíte. A ještě další vám dovolují členy posádky otočit, případně přidat další. Rozdíly mezi členy posádky tak nejsou jen kosmetické, ale opravdu záleží na tom, kým svoji loď osídlíte.

Všechny schopnosti postav jsou přímo na destičkách zobrazeny pomocí jednoduché ikonografie. Barevně je i označeno, které schopnosti se spouští ihned a které až na konci hry. Při první partii možná budete trochu tápat, co která z postav dělá. Možných schopností je však dostatečně málo a jsou dostatečně jednoduché na to, abyste si je bez problémů zapamatovali. A spolu s vámi i babička, partner a větší i menší děti. Velice oceňuji, že v krabici Kapitána Flipa jsou tři velké přehledové listy, které umístíte vždy mezi dva kapitány. Výrazně to totiž snižuje učící křivku hry. 

Kartograf vám sám o sobě žádné body nedá, pokud jej však vyložíte, vezmete si k sobě velkou mapu pokladu. A dokud ji u sebe máte, v každém tahu vám mapa pokladu vygeneruje jeden zlaťák. I pokud již u sebe mapu pokladu máte, stále se vám může vyplatit kartografa do svojí posádky umístit. Druhým možným členem posádky je totiž navigátor, který vám při umístění na loď ihned dá peníze podle počtu kartografů. Kuchař vám dá peníze podle toho, kolik členů posádky už máte v jeho řadě. Střelec vám dá mincí rovnou pět. Pokud však na konci hry máte na svojí lodi tři a více střelců, celá bárka vybouchne a mince jsou vám dost k ničemu. Nemusíte se však bát, jedním z členů posádky je i šikovný opičák, který vám dovolí otočit člena posádky vedle sebe na druhou stranu (a hned ji i spustit). Papoušek vám dokonce umožní si na svoji loď umístit o destičku navíc. Jelikož je tato schopnost však potenciálně opravdu silná, na konci hry za každého papouška ztratíte minci.

Zbytek členů posádky vám během hry nezíská nic, na konci partie je ale možné za ně získat mnoho peněz. Za tesaře tři, pokud v jeho sloupci a řádku nejsou žádní střelci. Za hlídku čtyři, pokud je ve svém sloupci nejvýš. A za plavčíka až dvacet pět (!), pokud se vám podaří mít jednoho plavčíka v každém sloupci.

Příště to snad udělám líp

Kapitán Flip má přes svoji jednoduchost poměrně velkou znovuhratelnost. V každé partii totiž musíte takticky reagovat na to, jaké destičky vám přišly, a hra vám tím pádem nedovolí stále dokola hrát s tou stejnou strategií. Ke znovuhratelnosti navíc velmi přispívá i to, že již v základní hře se nachází pro každého hráče hned čtyři různé desky dobrodružství, tedy herní plochy, na které umisťujete jednotlivé členy posádky. Všechny desky dobrodružství mají stejný počet polí pro posádku, liší se však v tom, jak jsou jednotlivé sloupce vysoké a jaké odměny na vás při jejich dokončení čekají.

Tou nejjednodušší deskou dobrodružství je klasická pirátská loď, na které jsou odměny v podobě mincí a mapy pokladu přístupných každému, kdo dané sloupce zaplní. Místo pirátské lodě však svoji posádku můžete vyslat do boje s obávaným Krakenem, u kterého se odměny za zaplnění sloupců liší v závislosti na tom, zda jste sloupec dokončili coby první hráč, nebo až později. Vetchá bárka vás pak odměňuje, pokud se vám podaří mít na konci hry v některých sloupcích samé stejné nebo naopak samé rozdílné postavy. Nejobtížnějším, stále však velmi přístupným, je pak Opuštěný ostrov, který vás odmění za rozdílné postavy ve sloupcích a za počet úspěšně zaplněných sloupců. A na jednom políčku dokonce na hráče čeká ztráta mincí.

Jak jste zřejmě pochopili z předchozích kapitol, největším problémem kapitána Flipa je podíl náhody. Ten je totiž opravdu značný. Rozhodně tedy není určen pro ty, kteří v něm hledají strategický zážitek. Hra je koncipována tak, že každý kapitán má šanci na výhru. Kapitán Flip svojí vizuální stránkou velice zaujal mého tříletého syna a ten mě přesvědčil, ať si to s ním zahraji. Jako každý rodič samozřejmě svého syna vnímám coby nadprůměrně inteligentní a nadanou bytost. Pravdou však je, že vzhledem k věku není ještě schopen nějakého strategického a taktického uvažování. Nebo bych si alespoň ráda myslela, že moje schopnosti jsou v tomto ohledu vyšší. Ale víte co? I když hraji, jak nejlépe umím, stále je schopen mě ve třetině partií férově porazit. Což je pro něj jednoznačně bezva motivace pro hraní, ilustruje to však, jak vysoký vliv v Kapitánu Flipovi náhoda má. Ale chcete vědět ještě jednu věc? Já se u toho stejně skvěle bavím.

Vy hrajete taky?

Velkým negativem Kapitána Flipa pro řadu skupin bude skutečnost, že v něm v podstatě chybí jakákoliv interakce mezi hráči. Jediná chvíle, v níž se se spoluhráči střetnete, je, pokud si navzájem ukradnete mapu pokladu. Na desce dobrodružství s Krakenem pak usilujete o to, být (nebo nebýt) prvním, kdo zaplní určité sloupce. A to je opravdu velmi málo. Je hodně deskoherních skupin, které se ve hrách rádi řežou. Tak pro takové Kapitán Flip opravdu není. Je to ale zábavný počin pro ty, kteří přímou interakci nevyhledávají a raději si něco budují na svém písečku. Takže ideální pro rodiny, jejichž členové nezvládají škození.

Díky velice jednoduchým pravidlům a bleskovým tahům je partie Kapitána Flipa neuvěřitelně rychlá. Údaj o časové náročnosti na krabici pro jednou opravdu nelže, do 20 minut se většinou vejdete i v plném počtu a včetně vysvětlení pravidel. Ve dvou zkušených hráčích partii zfoukneme za osm minut, což je naprostá paráda.

Kapitán Flip je rodinná desková hra s pirátským tématem. Pravidla vysvětlitelná během minuty a půl, rychlá herní doba a téměř žádná interakce se snoubí v nenáročnou zábavu na čtvrt hodiny. Věřím, že pro řadu skupin bude téměř neexistující míra interakce spíše odrazující vlastností Kapitána Flipa. Pokud však máte (třeba i malé) spoluhráče, kteří nesnesou, když jim někdo překazí plány nebo zboří jejich vybudovaný hrad z písku, Kapitán Flip je pro hraní s nimi skvělou volbou. Obzvlášť pokud mají rádi piráty. Musíte však přistoupit na to, že hra má opravdu velký podíl náhody a nenabízí příliš velký prostor pro strategii. Pokud náhodu a víceméně sólové hraní ve hrách nepřekousnete, uberte si z hodnocení bod. Pokud však máte rádi nenáročné rychlé hry, ve kterých si sami u sebe něco budujete a na konci si porovnáte skóre s přáteli, směle si bod k hodnocení přidejte. Pro mě je Kapitán Flip zábavným fillerem s dobrou znovuhratelností a lákavou vizuální stránkou, který dokáži ve dvou hráčích odehrát za osm minut. A takových her není mnoho.

Klady
  • krásné mince
  • kvalitní tvrdý karton
  • velmi jednoduché rozhodování
  • vtipné ilustrace
  • rychlá herní doba
  • i pro větší rodiny
  • čtyři různé desky dobrodružství
Zápory
  • mince poškozené při vylupování
  • příliš jednoduché
  • téměř zcela bez interakce
  • obrovský podíl náhody
  • vyšší cena
  • příliš velká krabička
Infobox
0.0

Doporučujeme

Cena/výkon

Interakce

Mozkovar index

Náhoda

Strategie

Znovuhratelnost

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.