Zprávy / Nové desky

Co zmůžeme?, ptají se v novém klipu Chief Bromden

Co zmůžeme?, ptají se v novém klipu Chief Bromden

redakce | Zprávy / Nové desky | 08.03.2024

Chief Bromden představují druhý singl z nové desky in/tense logic, kterou 15. března vydává label Full Moon Forum.

Videoklip k písni má na svědomí experimentální režisér Jonáš Svoboda. Představuje bezradného antihrdinu, který je nucen věnovat se nejasné a zdánlivě bezpředmětné činnosti. Klip nepřináší rozuzlení, pouze zmar, úzkost a únavu. Text písně si pohrává s projevením hlubokého citu v bezcitném světě. Jednalo se o volnou obousměrnou inspiraci, asociační hru. Postava psychopatického supervizora v klipu je volným odrazem barvoslepého policisty v textu, touha “zničit se”, oprostit se od tohoto světa, zachycena ve slokách je vyobrazena bezvýchodným vyčerpáním a sisyfoským denním cyklem zbídačeného antihrdiny.


„Původní myšlenkou klipu bylo točit den co nejtemněji, jako by byl noc, a noc co nejsvětleji, jako by byla den. Tato vizuální esej nakonec napsala příběh sama. A ten je až děsivě realistický,“ říká o videoklipu autor Jonáš Svoboda. Samotná píseň a její text chytá volně padající střípky násilí, které se odehrává napříč dějinami a v současnosti na globální úrovni. „Česká totalitní zkušenost, probíhající ruská agrese na Ukrajině, protesty v Teheránu nebo palestinsko-izraelský konflikt; vnímavost k těmto událostem se volně propisuje do této písně. Není však politická. Asi nejdůležitější je tam ten kontrast se silným individualistickým citem, který je svobodný a krásný. Určitě je tam obava z nějaké formy pokrytectví v duchu: jak můžeme prožívat svobodnou lásku, opájet se a dělat muziku, když ostatní bojují o holý život? A co zmůžeme? Tyto otázky si asi pokládá každý a vím, že jsem na to hodně myslel, když jsme tuhle píseň s kapelou skládali,“ pojednává o písni zpěvák a kytarista Štěpán Pařízek.

Nové album Chief Bromden in/tense logic vychází 15. března u vydavatelství Full Moon Forum. Obsahuje 9 skladeb a vychází v limitované edici 100ks průsvitných zlatých vinylů, které můžete předobjednat již nyní. Kapela vyráží na koncerty v Česku a na Slovensku, včetně pražského i brněnského křtu.

Chief Bromden – in/tense logic
1. Exploze (feat. Edúv syn)
2. Leadership
3. Aulin Boy
4. This Life
5. Drugs
6. Carcass of Time
7. Venomous Touch (feat. Barbora Hora)
8. Arrow-Impaled
9. Velvet Hell

nahrál Lukáš Polák / Tropical Cell studio
mix Ondřej Ježek / Jámor studio
master Tomáš Karásek / gargle and expel studio

Info

Chief Bromden
Fb kapely

Živě:
09. 03. 2024 Tábor, Orion + Orient
22. 03. 2024 Praha, Kasárna Karlín + Edúv syn, Barbora Hora
23. 03. 2024 Ústí nad Labem, Městský dům + Esazlesa
28. 03. 2024 Brno, Kabinet Múz + Edúv syn, Barbora Hora
29. 03. 2024 Bratislava, Pink Whale + Obligatne
30. 03. 2024 Žilina, Stanica + DETI
05. 04. 2024 Veselí nad Moravou, Kafé v kině + TTIOT, The Coffees

Album Chief Bromden – in/tense logic vychází v rámci projektu Full Moon Forum, který v roce 2024 podporuje Ministerstvo kultury ČR a Státní fond kultury ČR.

foto © Romana Kovacsová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Stroon: Tectoniclifting

redakce 20.05.2024

Prostřednictvím éterických trav, japonských perkusí, tranceových syntezátorů a mlžné sirény zprostředkovává velikost i marnost snahy stát se jiným, než jsem.

Hobby Horse Cowboy vydali Branko’s Bridge

redakce 15.05.2024

Žánrově doširoka rozkročené album propojuje vokál Vojtěcha Váchy i snivé aranže, které jsou pro Branko’s Bridge tak typické.

Debut Jana Váni

redakce 14.05.2024

Ve spolupráci s badfocusem natočil už dříve dva singly a v přípravě na debutové album se nashromáždilo i několik skladeb.

Eremen a jeho prvý album

redakce 13.05.2024

Pestré beaty od chillovejších lo-fi produkcií až po úderný boombap, hravé texty a inšpiratívne spolupráce.

Kadé chim? Rez želez

redakce 13.05.2024

Deska obsahuje třináct skladeb, většina z nich je nových či novějších, jen na úvod alba zní pár písniček, z nichž některé pamatují ještě 90. léta a formaci Sen Vesen.

Nový album The Ills

redakce 12.05.2024

Zvláštnosťou inštrumentálneho albumu sú aj texty - sonety ku každej skladbe.

Wolf Lost in the Poem vydává novou desku

redakce 10.05.2024

Druhý díl s názvem Indigem je věnován opět básnířkám, ale tentokrát výhradně českým.

Nové album Manon meurt

redakce 07.05.2024

Název Unravel odkazuje k vývoji kapely a naplňování potenciálu všech hudebníků, nástrojů a hudebních motivů i procesu odkrývání vrstevnatosti skladeb a emocí.

Kluci z garáže mají EP

redakce 06.05.2024

Klubový boyband s nejaktuálnějším sound designem ohledávající žánrové mutace UK garage, reggaetonu, Baile funku či anime soundtracků.

Nové album Přetlak věku

redakce 04.05.2024

Jako kdyby Penguin Cafe Orchestra (producent Brian Eno) utvořilo fúzi s českým folkem 80. let a začalo tvořit písničky opatřené poťouchlými texty těžícími z tradice nonsensu i „malých témat“.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace