Národní sportovní agentura ukončila kontrolu tenisového svazu a požaduje vrácení dotací

Národní sportovní agentura (NSA) ukončila téměř půl roku trvající kontrolu hospodaření Českého tenisového svazu. Z jejího závěru vyplývá, že při kontrole vyúčtování poskytnutých dotací byly za období roku 2021 shledány vážné nedostatky ohledně financování turnajů. NSA o tom informovala na svém webu.

Praha (Aktualizováno: 16:21 8. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kontrolu zahájila Národní sportovní agentura v listopadu roku 2022 a v kontrolovaných oblastech financování turnajů byly shledány vážné nedostatky, informuje úřad.

Kontrolní protokol byl Českému tenisovému svazu odeslán 1. 2. 2024 a zamítnutím zaslaných námitek v plném rozsahu ukončila Národní sportovní agentura téměř rok a půl trvající kontrolu Českého tenisového svazu.

„Jednoznačně zde musím vyzdvihnout práci oddělení kontroly NSA, které v omezeném počtu úředníků aparátu odhalilo vážná pochybení, která jsou identická s mediálně prezentovanými informacemi o vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Naše kontrolní závěry obdrželo nově pověřené vedení Českého tenisového svazu,“ uvedl Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury.

Dotace pro tenisový svaz

Policie obvinila celkem pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl Českému tenisovému svazu na podporu sportu. Podle informací Radiožurnálu jsou mezi obviněnými kromě šéfa tenisového svazu Ivo Kaderky a vlivného funkcionáře Vojtěch Flégl také ekonomická ředitelka Hana Baierová, sekretář Jakub Fastr a bývalý tenisový reprezentant a podnikatel Daniel Vacek.

Na podezřelé hospodaření s veřejnými penězi upozornil Radiožurnál už loni v květnu. Popsal, že tenisový svaz v roce 2021 z celkové dotace na podporu tenisu v Česku, bylo to přes 141 milionů korun, dal skoro třetinu, konkrétně přes 41 milionů, spolku Orel Jednota Praha - Balkán na pořádání tenisových turnajů.

Tento spolek ovládá Vojtěch Flégl, vlivný tenisový funkcionář, který byl blízkým spolupracovníkem prezidenta svazu Iva Kaderky.

Z tohoto spolku pak šly peníze firmám, které měly zajišťovat konkrétní služby na turnajích. Některé z těchto firem patřily právě Fléglovi nebo jeho manželce. Radiožurnál navíc zjistil, že některé turnaje byly předražené a Fléglovy firmy si nechávaly z veřejných peněz proplácet i služby, které na těch turnajích vůbec neodvedly.

Na základě zjištění Radiožurnálu v listopadu 2022 tehdejší předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser zadal mimořádnou kontrolu hospodaření Českého tenisového svazu za rok 2021.

Závažná pochybení, která kontroloři odhalili, souvisí podle zjištění Radiožurnálu právě s pořádáním turnajů. Jednak jde o to, že Český tenisový svaz posílal Fléglovu spolku peníze na základě rámcové smlouvy, kterou mu ale zadal bez soutěže. A navíc v rozporu s dotačními pravidly svaz změnil účel dotací, když peníze z jedné kapitoly přesouval do jiné a peníze určené reprezentaci používal právě na pořádání turnajů.

Policisté obvinili pět lidí po zásahu v sídle tenisového svazu. Je mezi nimi jeho šéf Ivo Kaderka

Číst článek

Kromě Národní sportovní kontroly se tímto případem zabývali i detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu a minulý týden zadrželi a obvinili pět lidí, pět firem a Kaderku s Fléglem poslal soud do vazby.

Vrácení peněz

Nynější šéf Národní sportovní agentury Šebek výsledky kontroly sdělil dosavadnímu pověřenému předsedovi tenisového svazu Janu Stočesovi. Právě Stočes byl do čela tenisového svazu dosazen poté, co byl minulý týden prezident Ivo Kaderka poslán do vazby.

„O výsledcích kontroly jsem osobně informoval pověřeného předsedu ČTS pana Jana Stočese a v souvislosti s prošetřovanými podezřeními jsem ho požádal, aby ve lhůtě 30 dnů předložil NSA návrh opatření, které zajistí, aby se skutečnosti, které jsou předmětem vyšetřování policie ČR, nemohly opakovat,“ sdělil Šebek.

Ať nám sportovní analfabet řekne, že máme něco špatně, hrozil Kaderka kontrolorovi

Číst článek

Po tomto zjištění pak bude Národní sportovní agentura chtít po tenisovém svazu část finančních prostředků vrátit.

„Na základě provedené kontroly bude zahájeno správní řízení, v rámci kterého bude ČTS vyzván k vrácení části dotace, jež byla v roce 2021 použita v rozporu s vydaným rozhodnutím o poskytnutí dotace,“ podotkl Šebek.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

„Výsledky kontroly Národní sportovní agentury jsme vzali na vědomí a akceptovali je v plném rozsahu. Se zástupci NSA budeme plně spolupracovat v zahájeném správním řízení. Dále pokračujeme v přijímání nápravných kroků a opatření, které povedou i k obnovení transparentnosti a zajištění chodu svazu,“ sdělil v zaslaném stanovisku Stočes.

Vedle Kaderky a Flégla jsou vyšetřováni také tajemník svazu Jakub Fastr, šéfka ekonomického oddělení Hana Baierová a někdejší přední deblista Daniel Vacek, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče. Všechny tři ale policie propustila a bude je stíhat na svobodě.

mim, Artur Janoušek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme