TripAdviser je webový portál o cestování zaměřený na uživatelské recenze, který byl založen roku 2000. I když přesný počet registrovaných členů se mění, udává se, že jejich počet je kolem 60 milionů a celkový počet recenzí přesáhl 170 milionů. Jenže zdaleka ne všechno je hodnocené. Určitě existují stovky nádherných pláží, které nikdo nehodnotil. Nicméně mezi těmi, které hodnocené jsou, se portugalská Praia da Falésia stala jedničkou.

V roce 2006 bylo na webu TripAdvisor šest milionů recenzí. Dnes toto číslo činí více než 350 milionů – a cestovatelé každou minutu přidávají na web 200 nových recenzí a fotografií,“ napsal loni server Site Miner. Pro mnohé turisty a cestovatele, nejen ty, co mají batůžek přes rameno a napjatý rozpočet, je hodnocení jedním z ukazatelů. Pro hoteliéry a turistické atrakce je vítanou zpětnou vazbou. Pokud mají hodnocení vysoké, rádi se s ním v podobě samolepky na okně pochlubí.

Jak hodnocení funguje

Metoda TripAdvisoru je založena na třech základních parametrech, z nichž se vypočítává výsledné číslo. Jedná se o aktuálnost, kvantitu a kvalitu. Podívejme se na ně podrobněji.

Aktuálnost

Vše se časem mění a podnik, který mohl včera nabízet skvělou kuchyni nebo pláž, jež byla pokryta běloskvoucím pískem může být minulostí. V prvém případě mohli změnit kuchaře či majitele a v druhém se třeba objevily skvrny a znečištění z události, k níž došlo desítky kilometrů od letoviska. Stačily jen proudy a vítr správným, tedy v tomto případě spíše nesprávným, směrem. Proto je aktuálnost důležitým atributem hodnocení. Situace se totiž může změnit doslova z hodiny na hodinu. TripAdvisor více zohledňuje novější recenze, protože ty mají pro cestovatele větší hodnotu.

Kvantita

Více znamená více. Jakkoliv banálně tato věta zní, tak z většího množství recenzí se lépe a přesněji vypočítává výsledný průměr. Pokud bude mít nějaké místo hodně kladných recenzí a někdo mu tam „hodí vidle“ se špatnou známkou třeba jen z osobních antipatií nebo proto, že mu tam nevyšlo rande, tak se to na výsledku projeví jen nepatrně. V tomto ohledu mají začínající destinace jistou nevýhodu.

Kvalita

Plní podnik to, co slíbil? Byla tam inzerovaná wifi? Byla uspokojivá čistota toalet a koupelen? A co spokojenost s personálem. Byl ochotný? Šel dokonce až za hranicí svých rutinních povinností? Dobrá recepční je pro podnik polovinou úspěchu, a na hodnocení se to odrazí.

 Všechno se počítá a vzájemně propojuje. Nicméně kvalita má přece jen (i ve výpočtu) o něco větší sílu, než ostatní parametry. Chtělo by se říct, že je o něco rovnější mezi rovnými.

Menší nemovitosti či rodinné penziony mívají méně recenzí (kvůli menšímu počtu zákazníků), ale lidé jsou ochotnější, pokud byli se službami spokojeni, je hodnotit. Je to logické, o obrovských řetězců se kvalita předpokládá, ale domácký přístup při tom množství občas chybí. Ne každý je v pozici Edwarda Lewise hraného ve filmu Pretty Woman Richardem Gerem, jemuž se osobně věnoval ředitel hotelu.

Zdroj: Youtube

Co tedy hrálo ve prospěch pláže Praia da Falésia?

Bezesporu množství a aktuálnost kladných recenzí. Rozhodně se neporovnávaly všechny pláže světa, mnohé z karibských by té portugalské mohly směle konkurovat. Navíc to nebyla jen pláž samotná, hodnotitelé brali v úvahu i okolní vyžití. „Krásná procházka na slunci. Útesy jsou úžasné. Vydali jsme se na pláž Ohlas De Aqua, šli jsme doleva přes skály, protože příliv byl dost daleko, a šli jsme pěknou klidnou dvouhodinovou procházkou, až jsme došli do přístavu Vilamoura. Po cestě byly k dispozici 3 plážové kavárny/restaurace s WC/lehátky a slunečníkem,“ napsal hodnotitel s nickem K17elly a přidal plný počet bodů, tedy 5 hvězdiček.

Nádherný úsek nepřerušované jemné písečné pláže s barevnými útesy po většinu cesty. Útesy měly pukliny, které je dělaly úžasně krásnými. V určitých úsecích se vyskytují různé barvy. Jedná se o 6 km dlouhý úsek s kavárnami rozmístěnými podél. Téměř žádný stín, pokud si však plánujete udělat piknik,“ konstatoval Tinkle_24. Obě recenze jsou z loňského jara, tedy z období, kdy je klima nejlepší. V parném vedru spíš člověk ocení stín než kilometrové procházky po písku a mezi útesy.

Zdroje: Idnes.cz, Site Miner, TripAdviser